Olvasmány

Hogy tudtok még érezni…

Képünk illusztráció  Fotó: Pexels

A minap az emberség, az emberi érzések legőszintébb megnyilvánulásával találkoztam én, valamint az egyik kedves cimborám. Az este egy átlagos, visszafogott dumálgatásnak indult a város egyik népszerű bárjában…

Mit ér egy vödör makk?

Vannak, akiknek a megélhetést jelenti  Fotó: Koleszár Mária

Derűsen sétálgató párok, a nagyerdei ködszínház környékén vidáman szaladgáló gyerekek, kutyusaikkal játszó gazdik,a vidámpark felől örömmel sikongató gyerkőcök élvezik a közös kiruccanást szüleikkel.

Múltidéző: katonadolgok

Katonai tábor a hetvenes években

A ma idősebb férfiak fiatalon nem kerülhették el a sorkatonai szolgálatot. Bár igyekeztek kibúvókat találni, ez csak keveseknek sikerült. Így egyenruhában tölthették életük másfél-két évét. A szolgálat ideje minél távolabb kerül, az élmények többsége is megszépül. A rosszak, a mindennapok kis szenvedései, kitolásai felejtődnek, de marad még így is rengeteg történet.

Menekülés az amerikai álomba

A General Nelson M. Walker katonai hajó, amely szállította a menekülteket

Fiatalon belerohadni, belepusztulni a vodkagőzösen hallucinált kommunista álomvilágba, a marxista-leninista utópiába, vagy kimenekülni Nyugatra, Amerikába, hogy megvalósítsam az álmaimat? Sokakat foglalkoztatott ez a kérdés az ötvenes években Magyarországon.

Azok a „boldog” vasárnapok

Képünk csak illusztráció  Fotó: Kaiser Ottó

János ugyanabban az időben jött haza a templomból, amelyben szokott. Pontban fél 12 előtt 5 perccel. Letette a biciklijét az udvaron, majd benyitott a házba, ahol a sógornője az utolsó simításokat végezte a vasárnapi ebédre készülő oldalason a szűk kis konyhában.

Kaja lutri

Gulyásleves - nem mindig sikerül jól eltalálni

A világ leggyakrabban feltett kérdése a miért? Az embert a kíváncsiság hajtja. Szűkebb-tágabb környezetéről szeretne minél többet megtudni, megismerni. Ez a vágy a kíváncsiság komolyabb része, de van vidámabb oldala.

Hová lett a nyolcszáz forint?

Képünk illusztráció

A nénike szerette az itókát. Hat éve megözvegyült. A családi fészekből rég kirepültek gyerekei. Mindkét fiú elhagyta az országot. Németországban, Hamburgban élnek, dolgoznak. Évente kétszer, húsvétkor és karácsonykor látogatnak haza. Anyukájuknak vettek egy okostelefont, azzal tartják a kapcsolatot.

Az önmagát tápláló erő – Rakovszky Zsuzsa

Rakovszky Zsuzsa  Fotók: cultura.hu, Szilágyi Lenke

Sokan próbálták már megfejteni a művészi alkotófolyamat műhelytitkait. Ez azonban szinte lehetetlen, mivel művész és művészete állandó körforgásban együtt fejlődik. Rakovszky Zsuzsát kérdezem írói pályájának, illetve életútjának összefüggéseiről, és a beszélgetés végére kirajzolódik a művészi én szuverenitásából fakadó erőforrások kemeríthetetlen energiája.

Sodródás hátrányból hátrányba

Képünk csak illusztráció

Az alábbi rövid írás mélymerítés a honi valóságból. Abból, ahogy hátrányos életre hogyan lehet halmozni még több hátrányt.

Bezzeg az én időmben!

Információk áradatában

Biztos vagyok abban, hogy minden felnőttnek élete során legalább egyszer kicsúszik a száján: „bezzeg az én időmben..”, pedig senki sem hallja szívesen azt, ami utána következik. Történetek egy sokkal jobb, értékesebb világról.

Oldalak