Olvasmány

S hát ennyi volna az élet?

Az ittmaradtaknak fájdalmas

Mennyi az élet? Talán 8-9 évtized? Az emberi ésszel felfogható léptékben úgy tűnik jelenleg, hogy ennél nem sokkal több a maximum, az átlag pedig jóval ez irányszámok alatt kullog valahol. Az élet vége pedig alighanem mindig megrendítő. Különösen, ha ez korán történik. Nagyon-nagyon korán.

Eger és Debrecen közt…

Az egyetemisták kedvenc helye

Látszólag talán semmi közös nincs Egerben és a cívisvárosban. Nyilván mindkettő megyeszékhely, fontos történelmi, kulturális és sportvárosok egyaránt. A maga nemében azonban mégis eltér egymástól a két legendás város. Egy valami mégis hamisítatlanul közös: a Debreceni Egyetem.

Hogy tudtok még érezni…

Képünk illusztráció  Fotó: Pexels

A minap az emberség, az emberi érzések legőszintébb megnyilvánulásával találkoztam én, valamint az egyik kedves cimborám. Az este egy átlagos, visszafogott dumálgatásnak indult a város egyik népszerű bárjában…

Mit ér egy vödör makk?

Vannak, akiknek a megélhetést jelenti  Fotó: Koleszár Mária

Derűsen sétálgató párok, a nagyerdei ködszínház környékén vidáman szaladgáló gyerekek, kutyusaikkal játszó gazdik,a vidámpark felől örömmel sikongató gyerkőcök élvezik a közös kiruccanást szüleikkel.

Múltidéző: katonadolgok

Katonai tábor a hetvenes években

A ma idősebb férfiak fiatalon nem kerülhették el a sorkatonai szolgálatot. Bár igyekeztek kibúvókat találni, ez csak keveseknek sikerült. Így egyenruhában tölthették életük másfél-két évét. A szolgálat ideje minél távolabb kerül, az élmények többsége is megszépül. A rosszak, a mindennapok kis szenvedései, kitolásai felejtődnek, de marad még így is rengeteg történet.

Menekülés az amerikai álomba

A General Nelson M. Walker katonai hajó, amely szállította a menekülteket

Fiatalon belerohadni, belepusztulni a vodkagőzösen hallucinált kommunista álomvilágba, a marxista-leninista utópiába, vagy kimenekülni Nyugatra, Amerikába, hogy megvalósítsam az álmaimat? Sokakat foglalkoztatott ez a kérdés az ötvenes években Magyarországon.

Azok a „boldog” vasárnapok

Képünk csak illusztráció  Fotó: Kaiser Ottó

János ugyanabban az időben jött haza a templomból, amelyben szokott. Pontban fél 12 előtt 5 perccel. Letette a biciklijét az udvaron, majd benyitott a házba, ahol a sógornője az utolsó simításokat végezte a vasárnapi ebédre készülő oldalason a szűk kis konyhában.

Kaja lutri

Gulyásleves - nem mindig sikerül jól eltalálni

A világ leggyakrabban feltett kérdése a miért? Az embert a kíváncsiság hajtja. Szűkebb-tágabb környezetéről szeretne minél többet megtudni, megismerni. Ez a vágy a kíváncsiság komolyabb része, de van vidámabb oldala.

Hová lett a nyolcszáz forint?

Képünk illusztráció

A nénike szerette az itókát. Hat éve megözvegyült. A családi fészekből rég kirepültek gyerekei. Mindkét fiú elhagyta az országot. Németországban, Hamburgban élnek, dolgoznak. Évente kétszer, húsvétkor és karácsonykor látogatnak haza. Anyukájuknak vettek egy okostelefont, azzal tartják a kapcsolatot.

Az önmagát tápláló erő – Rakovszky Zsuzsa

Rakovszky Zsuzsa  Fotók: cultura.hu, Szilágyi Lenke

Sokan próbálták már megfejteni a művészi alkotófolyamat műhelytitkait. Ez azonban szinte lehetetlen, mivel művész és művészete állandó körforgásban együtt fejlődik. Rakovszky Zsuzsát kérdezem írói pályájának, illetve életútjának összefüggéseiről, és a beszélgetés végére kirajzolódik a művészi én szuverenitásából fakadó erőforrások kemeríthetetlen energiája.

Oldalak