Olvasmány

A nénike és a közterület

Meddig magánterület? Hol ér véget a kötelezettség?

Télen gyakran figyelmeztetnek síktalanításra. A tulajdonosok tegyék csúszásmentessé házuk előtti járdafelületet, mert különben irgum-burgum, meg hozza a postás a pénzbüntetést.

Debrecen erdeinek „kutizöldje”

Mintha Kuti Dénes zöldje elevenedett volna meg

Nemrégiben röpke sétát téve Debrecen-Józsa egyik békés erdőszéli ösvénye mentén elgondolkoztam, hogy végre itt a tavaszvégi idő, közeleg a nyár. A színharmónia azonban ennél jóval művészibb és távolabbi vizekre sodorta gondolataimat.

A bóbiskoló pap

Zakopane, katolikus templom

Zakopane. Április közepe. Szakad a hó. Helyiek szerint nincs benne semmi különös. Mégis egy óra alatt annyi hullik, amennyit egy magyar egész évben sem lát.

„Ezt nem lehet megúszni” – beszélgetés Ákossal

Ákos a könyve debreceni bemutatóján  Fotó: Facebook

„A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmes vagy tanulságos; önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás” (Márai Sándor)

Korántsem képtelenség a Tükörképtelenség

Kezdésre megtelt a belvárosi bár  Fotó: Horváth Helga

Hlavacska András, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatója a Drakula újraértelmezési lehetőségeivel foglalkozik legújabb kötetében, amelyben a különböző vámpírnarratívákat és azok összetevőit vizsgálja. A kötet hivatalos bemutatóját április 5-én, kedden este tartották a Bakelit Music Cafeban.

Mesél a pálya

Régi emlékek változatlan helyszíne

Mindannyiunk életében vannak helyszínek, amelyek látszólagos egyszerűségük, jellegtelenségük, hovatovább tökéletlenségük dacára kitörölhetetlen nyomot hagynak.

A futó nő és a biciklis

Eliramlik a remény

A november a csúnyábbik oldalát mutatja. Este minden nyirkos. Tócsákban ázó levelek erjedt szaga terjeng. Szmogon keresztül kiflihold erőlködik. Igyekezet reménytelen, ezernyi kémény ontja mérgező, holdat fedő füstjét. Autók, buszok hangja is (zaj)szennyezi a levegőt. Dugókban okádják a benzingőzt. Élhetetlen város.

Átváltozás I – III. - féreg variációk

Illusztráció Kaffka művéhez

A két novellát mintha ugyanaz írta volna. Pedig nem. Franz Kafka: Átváltozás c. alkotását 1912-ben alkotta. Örkény Istvánt ihlette a cseh-osztrák író témája és mintegy folytatásként vetette papírra A visszaváltozás c. munkáját. Keletkezése ideje ismeretlen, irodalomtörténészek az ötvenes évek végére teszik…

A lábdobogás

A felvétel csupán illusztráció

Végre koncert. Háromszoros hurrá! A sztár ugyan nem a szívem csücske, de most ez legyen a legnagyobb baj. A pandémia után mindegy. Fő az érzet: szabadság, zene.

Élet írta történet

Befejezetlen utak

Az áruház parkolójában idős házaspár vonszolja megfáradt testét. Mintha térdig sárban küszködnének. Lépéseik lassúak, bizonytalanok. Minden lépés fáj. Küzdelem a méterekért.

Oldalak