Olvasmány

Anya–fia sors

Nehéz egyedül (a kép csak illusztráció)

Anikó néni lépcsőházunk első emeletén lakik. Egyedül él. Kilencvenhez közeledve az életet egyre nehezebbnek érzi. Férjét tíz éve temette. Trombózis végzett vele. Fiai messze kerültek. A nagyobbik Londonig repült, a kisebbik a fővárosban talált végzettségének és igényének megfelelő munkát. A néni unokái is felcseperedtek.

Ha elmúlik karácsony...

Van-e kiút a nyomorból?

Sokadjára tesszük meg az utat Bodaszőlőre, Zsuzsához és öt gyermekéhez, de a mai valahogy más. Nagyobb a csend, csak belül hangos a némaság. Itt így ér utól az ünnep hangulata. Alattunk jég reccsen, körülöttünk sűrű ködbe kúszik a kéményekből felszálló, szúrós szagú füst. Ránktelepszik, mintha egy színpad díszlete lenne. De ez a darab nem ér véget, a függöny nem hull le, fellélegezni nem lehet.

A debreceni éj ezer arca

Éjszakai nyugalom a Piac utcán

Este tíz után a Kossuth tér kezd kiürülni éjszakára a cívisvárosban. Hiába, itt az év legkellemetlenebb, leghidegebb időszaka, de a belváros mégsem hal ki teljesen. Hétvégente az ifjúság benépesíti a központközeli bárokat, kocsmákat, szórakozóhelyeket, és ilyenkor természetesen a Piac utcai gyorsétterem is viszonylag intenzíven él. Sorsképek a debreceni éjszakából.

Ha megdobban…

A félreértett mozdulat

Lassan már közhely, de azért évről-évre jó témája a sajtónak, hogy mennyire közömbösek vagyunk egymással.

Fohász - valakikért

Kell a segítség

Újra igába bukott az életem: járókeretnek hívják --- de én hívás helyett pokolba küldeném ezt a fémköteléket.

Az eladó, aki nem kereskedő

Ha nem tetszik, el lehet menni - az eladónak is)  Fotó: stock.photo részlet

Zoli bácsi már rég nyugdíjas. Boltvezető volt. Az ABC-ben nem hallatszik már a harsány hangja. Leginkább akkor emelte meg, amikor köszönt. Minden belépő vásárlót harsány jó napottal fogadott.

Sakkjátszma vakon

Láthatatlan lépések

Szeretek sakkozni. Igaz, váltakozó sikerrel teszem. Régebben versenyeztem. Nem én voltam a tornák ásza. Mára ellenfelem csak a számítógép. Számtalan sakkprogram közül választhatok.

Szotyi

A szotyi mindenkié

A napraforgómag apró, de hasznos és finom magtermés. Számos neve ismert, mint a szotyola, szotyi, napra, makuka, uszu, rica stb. És fogyasztjuk szinte mindig és mindenhogy: otthon hámozottan, buszon, vonaton, meccsen magunknak megtörve, aztán a héját gyűjtjük, dobáljuk, kiköpjük, elfricskázzuk. Milyen kicsiny és mégis mennyire elengedhetetlen kis étel a szotyi…

Csábítás kivédése megnyitással

A kép csak illusztráció

Egy buszmegálló újabban az erotika bölcsőjévé nőtte ki magát. Nincs egyetlen buszra várakozás vágyakozás nélkül. Valamilyen delejes kisugárzás törheti fel a tudatalatti hét lakatját, engedheti szabadjára a fajfenntartó ösztönöket. Centruma a fedett váró padja.

Az Úr látogatása

A kép illusztráció

Sramek úr ebédhez ül. Csak úgy, egyedül, a konyhában. Hamis bajai és túróscsusza. A bajai alapanyaga halászlékocka kevés zöldséggel és spagettivel feljavítva. Nagy adagokat főzött, így nincs gondja a holnapira. Sajnos, nincs felmenői között egy Csekonics báró.

Oldalak