Városépítés

Párizs Debrecenben

Saroknézet

Jövőre, 2020-ban adják át Debrecen utóbbi húsz évének legnagyobb és legimpozánsabb lakás együttesét. A város központjában, a Hunyadi-Péterfia-Rákóczi utcák háromszögében, négyszáz otthonba költözheztnek új tulajdonosok.

Teljesen átalakul Debrecen közlekedési rendje

Rengeteg ponton változik a közlekedés

A következő három évben teljesen átalakul Debrecen közlekedési rendje - jelentette be a város polgármestere sajtótájékoztatón.

Az élhetetlen környék

A Faraktár utca szervizútja

Elég! - mondják a Faraktár utca környékén élők. Az 1962-ben épült társasházak lakásainak tulajdonosainál betelt a pohár. A valamikor békés, csendes környék élhetetlenné vált.

Közlekedési csőd

Dugó a Vámospércsi út felé

Nyugodtan kijelenthető: Debrecen közlekedése naponta összeomlik. A reggeli és a délutáni csúcsban kocsival közlekedni lidércnyomás.

Csicsás házak, ízléstelen építmények

Egy bánffyhunyadi "cigoda"

Az óbudai önkormányzat giccsadó bevezetését fontolgatja. Azokra az építményekre vetnék ki, amelyek nem illenek a városképbe, azaz hivalkodó, giccses, ízléstelen.

A száraz fa kálváriája

A száraz fa

Nagyra nőtt, kiszáradt fa várja az elkerülhetetlent, a kidőlést a Faraktár utca 25-29. számú ház mögött.

Vekeri-tó sirató

Eltűnik a Vekeri-tó

Elszomorító látványt nyújt Debrecen és környékének egykori legvonzóbb természeti pihenőhelye, a Vekeri-tó. A medrében víz alig, a madarak szinte száraz lábbal végigcaplathatják.

Csak a gazt termeli, nem a hasznot

Kilátás a Kanális utca felől

Bár az iskolákba arra tanítják a gyerekeket, hogy „hát”-tal nem kezdünk mondatot, én most mégis így kezdem.

A Vértessy kúria rejtelmei

Egy jobb sorsra érdemes épület

Sok különös dolog található a debreceni Vértesi úti Vértessy kastély körül. Például: Miért írják a mellette elhaladó utat egy essel, i betűvel? Miért kastélynak nevezi a köznyelv, amikor kúria volt. És miért állt a lezárt épületben egy ember félelmetesen csendben, amikor egy hétköznapi délutánon odamentem fényképeket készíteni?

Veszedelmes játékok a Tégláskertben

Hinták vaskaróval

Bár nagyon szépen le vannak festve a vascsövek, mégsem hiszek abban, hogy a tégláskerti gyerekek ugyanolyan biztonságban tudnak játszani, mint mondjuk a Károly Gáspár utcán lakó apróságok. Az egyik picúr famulcsra pottyan, a másik jó esetben kitaposott füvön, agyagon koppan. Pedig elvileg egyenlő játszási és nyaktörési lehetőségek illetik meg őket.

Oldalak