Oktatás

A bölcsészlét időtállósága

Énekes András egyetemi oktató előadása

A pénteki Kutatók Éjszakája után elmondhatja a Debreceni Egyetem: még mindig az ország egyik legszínvonalasabb és legélményszerűbb oktatását, kutatását kínáló felsőoktatási intézménye. Ez meglátszik a Bölcsészettudományi Kar Kutatók Éjszakája programjainak népszerűségén is. Elfogult jegyzet egy bölcsésztől – a további tudományágak felé minden tiszteletet megadva és fenntartva.

Ki fog tanítani?

Hazugság vagy tévhit, de a pedagógusok nincsenek három hónapig szabadságon

A példák hosszan sorolhatók. Egy fizikatanár elhagyta a pályát, pedig az iskolák kapkodnak a természettudományos tárgyakat oktatók után, mert akkora belőlük a hiány, de ő elment sírásónak. Kétszer annyit keres.

A különös lány

A kép illusztráció

A történet arról szól, egy szülő hogyan képes pokollá tenni gyermeke életét. A gyermek környezetétől, főleg családjától függ. Cseperedőknek etalon apa, anya személye, viselkedése, mentalitása.

Mennyit ér egy jó szakma?

A virágkötészet szép szakma, igény is van rá

A diákok nagyrésze tanácstalanul áll a pályaválasztás előtt, akár általános, akár középiskola utáni továbbtanulásról legyen szó. Valóban nem egyszerű ilyen fiatalon eldönteni, hogy mivel szeretnénk foglalkozni egész életünkben, úgy, hogy meg lehessen belőle élni és szeressük is elvégezni az adott munkát.

Sanyi kutya iskolába jár - segíteni

Braunitzer Nikolett és Sanyi

Sanyi türelmes. Miért írom ezt és ki az a Miso, alias, Sanyi? Ő egy angol springer spániel. 2013 végén született, jelenleg nyolcéves. Fél évesen érkezett Csehországból Magyarországra. Hároméves koráig vadászkutyaként dolgozott és kiállításokra járt. Ez idő alatt fedezték fel a türelmét és döntöttek úgy az akkori gazdái, hogy 2016-ban kezdjék el az átképzését. Sanyi 2018 januárjában vizsgázott le, mint terápiás kutya. Azóta járnak segíteni Braunitzer Nikolettel. Vele beszélgetek.

Mindennapi csatáink: kerülöd, vagy kezeled?

Loncsák Noémi társadalomkutató, konfliktuskezelési tréner

Manapság nagyon sok forrás áll rendelkezésünkre, hogy önismeretünk és érzelmi intelligenciánk fejlődjön, de vajon mennyire tudjuk alkalmazni ezt egy feszült helyzetben?

Kutatók (sikeres) Éjszakája Debrecenben

A vártnál nagyobb volt az érdeklődés  Fotó: Treszkai Eszter

Rendkívül népszerűek voltak szeptember 24-én, pénteken este a Debreceni Egyetem programjai a 2021-es Kutatók Éjszakáján. A természettudományokon túl különösen nagy érdeklődést váltottak ki a bölcsészettudományos terület előadásai is. A kommunikáció szak iránt érdeklődők például folyamatosan megtöltötték a rendezvények helyszínéül szolgáló termeket.

Kutatók Éjszakája, a tudás fesztiválja

A Debreceni Egyetem 2007 óta résztvevője a programsorozatnak

A Kutatók Éjszakája országos programsorozatát a debreceni kutatók témái is színesítik. Érdemes lesz szeptember 24-én ellátogatni a Debreceni Egyetemre, ezen belül is a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék programjaira.

„A puszta magára hagyás nem nevelés”

Szükség van a szigorra, de a túlzott szigor hazudozást szülhet

Nevelés és munkára nevelés. Mennyi gondolat jut eszünkbe, ha ez a témakör kerül előtérbe. A történelem kronológiáján végighaladva megfigyelhető, hogy a munkavégzés fontos terület volt mindig is az évszázadok során. Mindenesetre elmondhatjuk, hogy a jelenkorban is aktuális a kérdés.

Oktalan oktatásügy

A diákok lebutítása a cél?

Gyakran mondjuk: szegény pedagógusok. Két értelemben is. Fizetésük és sorsuk okán.

Oldalak