Gasztronómia

Diétával, sok zöldséggel a rák ellen

A boldoggá zabálás rítusa  Fotó. Internet

Egyre fiatalabb korosztálynál diagnosztizálják a végbéldaganatot, a tendenciák szerint öt éven belül minden negyedik-ötödik beteg az 50 éven aluli korosztályból kerül majd ki, ezért is fontos az egészséges étrend, a rendszeres mozgás és az elegendő alvás - figyelmeztet a Semmelweis Egyetem közleménye.

Gluténérzékenység - abból főzzünk, ami van!

Balázs-Kiss Dóri

Balázs-Kiss Dóri hétköznapi gluténérzékenyből lett több ezer ember jobbkeze a konyhában. Aki követni szeretné, találkozhat munkájával a közösségi médiában, a Gluténmentes élet blogján és két szakácskönyvén keresztül is. (Életem gluténmentesen, Glutén- és laktózmentes alapszakácskönyv)

Téli tökből sütőtökkrémleves – ahogy a fiam is szereti

Jól néz ki, finom és egészséges  Fotó: Pexels

A sütőtök ilyenkor a téli időszakban jelenik meg a boltokban. Ez a zöldség Amerika felfedezése után került Európába, őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke. A 16. század óta termesztik Magyarországon is.

Slambuc, a sokféle étel

Kész a slambuc

A koronajárvány okozta kényszerű itthon tartózkodás új lehetőségeket ad: aki szeret szabadban, kertben, udvaron bográcsolni, sütni-főzni, az most akár naponta megteheti, nem csak hét végén.

Zöldbableves anyukám konyhájából

Finom és egészséges

Itt a zöldbab szezonja, ráadásul a nyári hónapok egyik legértékesebb növényi tápláléka, lássunk hát egy igazi, faluról hozott receptet.

Mángoldos tejszínes tészta

Egészséges és finom

A mángold egy olyan konyhazöldség, amely a disznóparéjfélék családjába, azon belül a répaformák alcsaládba tartozik, legközelebbi rokona pedig a cékla. Érdekes, hogy már az i.e. V-IV. században ismerték a Földközi-tenger környékén, mégis mára Európában szinte ismeretlennek számít.

A nyár főzeléke: zöldborsó

Zöldborsófőzelék sült virslivel

A héten anyósomnál nyaraltunk a gyerekkel. Éppen érik a zöldborsó, van is náluk jó pár sor ültetve, úgyhogy fejtettünk is belőle bőven. Itthon aztán készült is belőle főzelék, leves, miegymás.

Pizza otthon, egyszerűen

Egyszerű és nagyszerű

Kezdő háziasszonyként eleinte féltem az élesztőtől, többször bakiztam vele, nem futott fel, mert túl hideg volt a tej, esetleg forró. De mióta összebarátkoztunk egymással, bátran készítek élesztős ételt, mint például ezt a nagyon egyszerű pizzát.

Kürtöskalács otthon, saját készítésű formával

Házilag is egyszerű

A kürtöskalács a magyar emberek számára nem ismeretlen. Nincs olyan vásár, utcai ünnepség, ahol ne tűnne fel ez a magyar finomság.

Melegítő puncsok - alkohollal

Sokféle ízesítéssel készíthető

Egy egyszerűen készíthető, akár forró puncs nem csak az ünnepi ebédek, vacsorák kísérője lehet. Jól eshet, felmelegíthet a hideg, hosszú téli estéken is.

Oldalak