Kultúra

Mindennapi csatáink: kerülöd, vagy kezeled?

Loncsák Noémi társadalomkutató, konfliktuskezelési tréner

Manapság nagyon sok forrás áll rendelkezésünkre, hogy önismeretünk és érzelmi intelligenciánk fejlődjön, de vajon mennyire tudjuk alkalmazni ezt egy feszült helyzetben?

Hitvallása: a zenéléssel segíteni

Szövegeivel pozitivitást szeretne adni a közönségnek

Nehéz körülhatárolni, mit jelent az alternatív. Számos különböző irodalmi irányvonal, könnyebb, líraibb és ellenkezőleg, kemény, metál zenei vonulat tekinthető a mainstream-poptól jelentősen eltérő, e különleges stílusok egyikének. Nagy Szilárd, a Debreceni Egyetem hallgatója, a mindössze 20 esztendős gitáros, dalszerző a magyar alternatív zene egyik nagy ígérete.

A mozi „röviden”

Énekes András Előd és Pollák Veronika különdíjat ad át  Fotó: DESZínház

Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg Debrecenben a Malter Filmfesztivált, a rövidfilmek ünnepét. Az október 15-16-án zajlott filmmustra díjátadóját szombat este ezúttal az I. MUST Ifjúsági és Egyetemi Összművészeti Találkozó keretein belül tartották.

A képzelet tárlata

Gyakran az alkotó szándéka a gondolatok, érzelmek szabad megmozgatása

Nonfiguratív alkotások, a fantázia művei, a határtalan alkotásvágy kiállítása tekinthető meg a MODEM-ben január 30-ig. Páratlan és exkluzív tárlat, amelyet a képzelet és a legyőzhetetlen teremtő erő ihletett, most pedig Debrecenben vált eggyé, s mutatkozott meg a nagyközönségnek.

Olvass és álmodj!

A rendszeresen olvasó gyerekek az iskolában jobban teljesítenek nem olvasó társaiknál

Nem tudom, ki hogy van vele, de én szeretek olvasni. A könyvekben mindig valamilyen lehetőség van.

A nagypályás debreceni – interjú Bernáth Csabával

Bernáth Csaba a bárja előtt

Egy ismerős arc a debreceni sporttörténelemből, egy ismerős arc napjaink cívis-hétköznapjaiból. Bernáth Csaba a DVSC ificsapatában kezdte, majd hét profi bajnoki cím és egyedülálló karrierje után egészen más vizekre evezett.

Kutatók (sikeres) Éjszakája Debrecenben

A vártnál nagyobb volt az érdeklődés  Fotó: Treszkai Eszter

Rendkívül népszerűek voltak szeptember 24-én, pénteken este a Debreceni Egyetem programjai a 2021-es Kutatók Éjszakáján. A természettudományokon túl különösen nagy érdeklődést váltottak ki a bölcsészettudományos terület előadásai is. A kommunikáció szak iránt érdeklődők például folyamatosan megtöltötték a rendezvények helyszínéül szolgáló termeket.

A folyamatos fejlődés útján

Jelenet a Hamletből  Fotó: Máthé András

Rózsa László Debrecenben született és nagy álma teljesült, amikor a Csokonai Színház színésze lett. Öt évig volt a társulat tagja, a 2021/22-es évadtól pedig a marosvásárhelyi csapatot erősíti. Természetesen vendégművészként továbbra is láthatja őt a közönség szülővárosában. Nagy szerelme, a színház mellett lehetősége nyílt a filmezést is kipróbálni, ami szintén nagy vágya volt. Debreceni kötődéséről, személyes és szakmai fejlődésről, családjáról és jövőbeli céljairól beszélgettünk – fiatal korából adódóan tegező formában.

Feeling, siker, éremeső

47 koreográfia, 47 díj

A Feeling Táncstúdió alakulata az egyik legrangosabb táncverseny-sorozatban remekelt Hódmezővásárhelyen, a megmérettetés szombati játéknapján. Mondhatni, már-már menetrendszerűen taroltak az ifjú debreceni táncoshölgyek, és egész trófeagyűjteménnyel tértek haza.

Élet írta történet

Befejezetlen utak

Az áruház parkolójában idős házaspár vonszolja megfáradt testét. Mintha térdig sárban küszködnének. Lépéseik lassúak, bizonytalanok. Minden lépés fáj. Küzdelem a méterekért.

Oldalak