Kultúra

Művek, mesterek, kapcsolatok

A könyvet kiadta a META-95 Bt.

Megjelent Bakó Endre debreceni irodalomtörténész 20. könyve, amelyben olvashatunk a nyelvművelő Arany Jánosról, Faludy György költői és emberi egyediségéről, Ady szépirodalombeli fiktív alakjáról és sok más, Debrecenhez is kötődő irodalmi óriásról.

A bölcsészlét időtállósága

Énekes András egyetemi oktató előadása

A pénteki Kutatók Éjszakája után elmondhatja a Debreceni Egyetem: még mindig az ország egyik legszínvonalasabb és legélményszerűbb oktatását, kutatását kínáló felsőoktatási intézménye. Ez meglátszik a Bölcsészettudományi Kar Kutatók Éjszakája programjainak népszerűségén is. Elfogult jegyzet egy bölcsésztől – a további tudományágak felé minden tiszteletet megadva és fenntartva.

Ki fog tanítani?

Hazugság vagy tévhit, de a pedagógusok nincsenek három hónapig szabadságon

A példák hosszan sorolhatók. Egy fizikatanár elhagyta a pályát, pedig az iskolák kapkodnak a természettudományos tárgyakat oktatók után, mert akkora belőlük a hiány, de ő elment sírásónak. Kétszer annyit keres.

„Kört körre húzok rá…” (Hiszti)

Juhász Marci, azaz Dzsúdló  Fotó: Kuti Gergő

Mindössze 23 esztendős, de uralja a magyar slágerlistákat. Szombat este Debrecenben lépett fel Dzsúdló, hazánk egyik leghallgatottabb pop-trap előadója, akinek hangzásvilága és stílusa kétségtelenül a legegyedibb.

Életre kelt retrójátékok

Az egykor legnépszerűbb játék

Diszkókorszak, 80-as évek, villogó fények, neonok, nem utolsó sorban játéktermek. Minderre alighanem már csak szüleink emlékezhetnek, Debrecenben azonban a flipper és az örökzöld videójátékok feltámadtak.

Sakkjátszma vakon

Láthatatlan lépések

Szeretek sakkozni. Igaz, váltakozó sikerrel teszem. Régebben versenyeztem. Nem én voltam a tornák ásza. Mára ellenfelem csak a számítógép. Számtalan sakkprogram közül választhatok.

„Elrejtett képek”

Fülöp Gábor - számára kikapcsolódás a festés

„Az érzelem és az értelem kézben járnak, de az alkotáshoz inkább érzelemre van szükség.” Ezzel a gondolattal távoztam az Alternatív Közösségek Egyesületének szervezésében, a Malterben megnyílt, „Elrejtett képek” című kiállításról, ahol Fülöp Gábor alkotóval beszélgettem. Közvetlenségéből adódik a tegező forma.

Bemutatták a Csokonai Fórumot

Látványos előtér

Ünnepélyes átadása után bemutató körbevezetést tartottak a Csokonai Fórumban. A magyar kultúra és Debrecen színi életének új fellegvárának bejárását a Csokonai Színház színészei vezették.

Megnyílt a debreceni Csokonai Fórum

44 évvel ezelőtt avattak utoljára színházat vidéken   Fotó: Városháza sajtócsoport és MTI (Czeglédi Zsolt)

A Csokonai Fórum – Debrecen legújabb színházi tere – Szabó Magda Für Elise című műve színpadi adaptációjának díszelőadásával nyílt meg augusztus 23-án.

István, a király: minden tekintetben a legnagyobb

Sok ezren énekelték az ismert dallamokat  Fotó: Debreceni Virágkarnevál

Az augusztus 20-i, debreceni programok belvárosi zárásaként a Kossuth téren bemutatták az István, a király című, csaknem negyven esztendős, legendás rockoperát. A Szörényi Levente – Bródy János által alkotott mű egyszerre monumentális, lenyűgöző és aktuális.

Oldalak