Kultúra

Monacói siker Debrecenben: Az emlékárus

Jelenet az előadásból

A Freedom Közösségi Házban „lakó” és évek óta ott próbáló-dolgozó Debreceni Színjátszó Stúdió egy különlegesen szép, zenés, japán színművet ad elő június 3-án, pénteken 18 órától - ezúttal a VOKE Egyetértés Művelődési Központban (Debrecen, Faraktár u. 67.)

Az előadás 2021-ben Monacóban különdíjat érdemelt ki!

A nénike és a közterület

Meddig magánterület? Hol ér véget a kötelezettség?

Télen gyakran figyelmeztetnek síktalanításra. A tulajdonosok tegyék csúszásmentessé házuk előtti járdafelületet, mert különben irgum-burgum, meg hozza a postás a pénzbüntetést.

Tényleg messzire hallatszik

Az egykori mellőzött épületből közkedvelt találkahely lett

Május 13-án, 14-én és 15-én sütött a nap, már-már koranyári idő köszöntött ránk, a néhány vészjóslóan közeledő felhő pedig hamar tovaszállt. Akárcsak az unalom és a ború, amikor dübörögtek az erősítők a Nagyerdei Víztorony nagyszínpadán és pinceszínpadán, majd felcsendültek a PusztaHang Alkotótábor 2022-es dallamai.

Mielőbbi táborfoglalást sürgetnek

Az extrém és különleges táborok iránti kereslet is igen nagy

Egyre több táborszervező kénytelen megemelni a táborok árait a megnövekedett költségeik miatt, így a vakáció programok díjai is eltérhetnek akár két hét múlva is a mostanitól. A már lefoglalt táborok árait tartják a táboroztatók a szülőknek, anyagi oka is van annak, hogy miért érdemes mielőbb foglalni.

Mennyit ér egy jó szakma?

A virágkötészet szép szakma, igény is van rá

A diákok nagyrésze tanácstalanul áll a pályaválasztás előtt, akár általános, akár középiskola utáni továbbtanulásról legyen szó. Valóban nem egyszerű ilyen fiatalon eldönteni, hogy mivel szeretnénk foglalkozni egész életünkben, úgy, hogy meg lehessen belőle élni és szeressük is elvégezni az adott munkát.

Egy gitár és egyedülálló énekhang – a UDream felfedezettje

Magyari Lilla BIT’Z 2022 első napján

Az idei félév végéhez közeledve az egyetemen újra megrendezték a UDream tehetségkutatót, a BIT’Z 2022 első napján. Ezúttal a helyezéseken túl a DISZPolgár magazin is különdíjat adott át. A magazin elismerését Magyari Lilla, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar pszichológia szakos hallgatója kapta.

BIT’Z – 4 kar, 2 nap, 1 egyetemi „család”

A táncra vágyók is kiélhették magukat

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar, Informatikai Kar, Természettudományi és Technológiai Kar, illetve Zeneművészeti Kar Hallgatói Önkormányzatai ismét összefogtak, hogy még a vizsgaidőszak előtt két napra feledhetetlenné tegyék a hallgatók számára a közösen töltött időt. Ez volt a BIT’Z 2022.

Debrecen erdeinek „kutizöldje”

Mintha Kuti Dénes zöldje elevenedett volna meg

Nemrégiben röpke sétát téve Debrecen-Józsa egyik békés erdőszéli ösvénye mentén elgondolkoztam, hogy végre itt a tavaszvégi idő, közeleg a nyár. A színharmónia azonban ennél jóval művészibb és távolabbi vizekre sodorta gondolataimat.

„ami szép, az mégis megmarad” - Boda István, a költőmatuzsálem

Boda István, Erdélyi Márta versmondó, Erdei Sándor újságíró 2022. május 2-án a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárban  Fotó: Báthory Zoltán

Boda István, a Hajdú-bihari Napló nyugalmazott főszerkesztő-helyettese 1928-ban született Kisvárdán. A 94. életévét éli ma, sokan ismerik és becsülik őt, szeretik az írásait, Északkelet-Magyarország jeles lírikusa. Több településen (Debrecen, Püspökladány, Nyíracsád, Nyíregyháza, Kisvárda) emlékeztek meg írásművészetéről a 90. születésnapja alkalmából.

Tehetséggondozás: utazás az utolsó milliméterek felé

A díjazottak és a kuratórium tagjai

A Gulyás György Liszt Ferenc-díjas, Kiváló- és Érdemes Művész szellemi örökségének ápolására létrehozott alapítvány először díjazott olyan fiatal tehetségeket, akik orvostudományi kutatásban, illetve zenei pályán kiemelkedő teljesítményük alapján arra érdemesnek bizonyultak. Célokról, múltról és zeneiségről beszélgettem Tóth Józseffel (kis képünkön), a Gulyás György Alapítvány elnökével.

Oldalak