Érdekes

Venni vagy nem venni: állati jó kérdés

Mizsák Norbert  Fotó: Égerházi Edit

Az emberek évszázadok, sőt, évezredek óta szeretik megosztani otthonukat házikedvencekkel, manapság is rengeteg háztartásban találkozhatunk valamilyen kisállattal. Ezek tartása, gondozása időt és odafigyelést igényel a gazdi részéről, cserébe viszont sok örömet adhatnak.

Hová menjünk, ha itt a tavasz?

1952 óta már csak múzeum  Fotó: Mércse Máté

Kelet-Magyarország északi részén terül el egy kis település: Túristvándi. A festői táj a Felső-Tisza vidék részét képezi, itt helyezkedik el az Öreg Túr partján a Túristvándi vízimalom, amely Közép Európa szinten ritkaságnak számít az alulcsapós vízikerekeivel.

Zsibi, te pótolhatatlan!

Évtizedek óta meghatározó Debrecen életében

Ha nem volna, ki kellene találni. Aki élményekre vágyik, kötelezően felkeresi. Nem muszáj vásárolni, a hangulatáért is érdemes kilátogatni. Nevezik bolha-, használtcikk piacnak, Zsibogónak, előző rendszerben becézték KGST-nek (Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsának). Debrecen egyik kultuszhelye.

London magyar szemmel

Stratford buszvégállomás  Fotó: Magánarchívum és Internet

Interjúalanyom, Gergő egyike annak a több ezer magyarnak, aki évekkel ezelőtt úgy döntött, szerencsét próbál külföldön. Hét éve él az angol fővárosban, Londonban.

Kelet és nyugat érintése – beszélgetés a Club Sadaqah társtulajdonosával

Izzó kövek bűvöletében

Debrecen központja gyakran élettel telik meg, aztán pedig a nyugalom oázisává válik. Amikor korlátozások nem nehezítik életünket, épp ez a kellemes kétarcúság teszi tökéletessé a belvárost. Ez azonban csak az élet felszíne.

Válogatott fedezetből miniszterelnök

A legendás Aranycsapat

A labdarúgás csaknem másfél évszázados gazdag történetében számos olyan vezető politikus tűnt fel, aki büszkén hirdette futball iránti elkötelezettségét, odaadó rajongását. Friedrich István azonban nemhogy rajongott a labdarúgásért, maga is űzte, s egy ízben még a magyar válogatottban is szerepelhetett.

Elfeledett vidék: a Taktaköz

A taktabáji Patay-kastély

A Taktaköz Borsod-Abaúj-Zemplén megye, a debreceniek által alig ismert mikrotérsége, a Tisza és a Takta csatorna között.

A robinzonád-legenda

Egy látványos robinzonád

A múltszázad labdarúgásának fénykora megannyi ikonikus személyt adott a világnak. Némelyek neve köré valóságos legendák íródtak, vagy maguk váltak egyenesen legendássá. Ilyen például hazánk Fekete párduca, Grosics Gyula vagy az aranylabdás szovjet hős, Lev Jasin. Ebben a történetben azonban másféle kapuslegendáról van szó…

Évezredek nyomában: Jeruzsálem

Jeruzsálemi panoráma  Fotó: Barna Marci

Európai ember számára minden, más kontinensen található ország különös egzotikumnak számít. Izrael esetében ráadásul egy igazán sajátos és sokszínű kulturális háttérrel rendelkező országról van szó. Volt szerencsém megismerni ezt a számunkra talán szokatlannak nevezhető atmoszférát és személyesen megtapasztalni a főváros, Jeruzsálem szellemiségét.

Három éve özönlik a kvíz

A "hároméves" kvízmesterek

Három esztendeje, ha hétköznap esténként valaki belép a belváros valamely jellegzetes bárjába, feledhetetlen élményben lesz része. Két, mindenre elszánt kvízmester hangja zengi be a teret, világgá kiáltva a helyes megfejtést. Ők Boruzs János és Boruzs Marcell, a Kvízözön alapítói.

Oldalak