Érdekes

Volt kolostor és vendégfogadó is

Veszélyes bemenni  Fotó: Somogyi Ferenc

Olaszliszka a Hegyaljai Borvidék települése a Bodrog partján. Még IV. Béla olasz szőlősgazdákat telepített a környékre, innen az Olaszliszka név. Szőlői a Szerencs-Sátoraljaújhely vasútvonal és a 37. sz. főközlekedési úton túl emelkedő Zempléni-hegység keleti lankáin találhatók.

Szerelemlakatok

Egyedi jelzés egy szerelemlakaton

Valentin-nap a szerelmesek napja. Az egymásra találtak február 14-én ünneplik párjukat. A múlt század vége felé terjedt el, a vallással ellentétben úgynevezett világi szerelmes ünnep. A párok ilyenkor számtalan módon nyilvánítják ki az egymás iránt érzetteket. Például szerelemlakattal.

Debrecentől Rómáig azonnal!

Fiumicino a repülőről

A Wizz Air legfrissebb debreceni érintettségű járata immár Rómába repít el bennünket, akár mindössze néhány ezer forintért. Kipróbáltuk, bevált, most pedig a tapasztalatokat egybevetve és feldolgozva nézzük meg, miért is jelent kifejezetten nagy extrát a Debrecen Nemzetközi Repülőtér számára ennek a járatnak a bevezetése.

Fácán – a háborútól az egyetemi kocsmatúrákig

A háború után kezdődött a története

Fácánkakas – ha Debrecenben valaki meghallja ezt a nevet akaratlanul is eszébe jut a hamisítatlan, cívis, kuriózumhangulatot adó kultkocsma, a Fáci. Már 1946 óta üzemel jelenlegi helyén, a Maróthi György utcán. Azóta megannyi dicső esztendőt, viharos órát, sikert, hullámvölgyet, vendégsereget megélt, népszerűsége pedig töretlen.

A múlttá ragyogott Aranycsapat

A 6:3-as győzelem után egy újságcikkben

London, 1953. és Bern, 1954. Két ikonikus dátum. Két olyan év, amikor a magyarok megdöbbentették a futballpályán a világot. Előbbin az angol, kilencven esztendeje veretlen oroszlánok ellen 6:3-ra győztek a mieink. Majd ’54-ben egy világ állt döbbenten a tény előtt: Magyarország elvesztette a vb-döntőt.

Minden évben eljön. No de honnan?

Mindenki várja - mert jó

A világ szinte minden táján ismerik. Nincs gyermek vagy felnőtt, aki bizonyíthatná létezését vagy épp annak ellenkezőjét. Legendák, mondák, egyházi és világi folktörténetek övezik, sőt még a politika is alkotott magának egyet évtizedekkel ezelőtt. No de honnan is indult a mikuláskultusz?

Csillagászat: általános iskolától a NASA-ig

Hadházi Csaba a csillagok vizsgálata közben

Régóta ott lapul természetünkben a kíváncsiság az univerzum titkai iránt. Az éjszakai égbolt, a csillagok és a galaxisok mindig is lenyűgözték. Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszanak az amatőr csillagászok, akik szenvedéllyel és elhivatottsággal merülnek el az égbolt megfigyelésében és a csillagászati kutatásban.

Vadászpolitikától a világhírnévig

Az ismert "agancsos" logó

A november 14-i dátum egészen 2006 óta a Jäger-nap. Mindez Philadelphiáig vezethető vissza, ahol a polgármester e jeles napon fogadta a Jägermeister igazgatótanácsát. No, de honnan is indult az a közkedvelt ital, amely mára pohárról-pohárra milliókat kápráztat el?

Tömeges „ufók”, avagy a hétköznapi jelenség

Látványos és veszélytelen  Fotó: Android Portál

A napokban a Debrecenhez köthető közösségi média-csoportokat ellepték a posztok, amelyek ufóészleléseket próbáltak bizonygatni, több-kevesebb sikerrel. Noha sokak számára valóban szokatlan lehet az ominózus jelenség, valójában teljesen ártalmatlan.

Hatvanéves, Debrecenben mégis sírja van a TV Macinak!?

Egy időre eltűnt, aztán visszatért

Idén hatvan esztendeje, hogy Bálint Ágnes gondolataiból és a 2012-ben elhunyt Foky Ottó animációjából megszületett mindannyiunk kedvenc gyermekkori kísérője, a TV Maci. Noha vizuális szülőatyja 2012-ben távozott el, Debrecenben, a Roncsbárban mégsem ezért áll síremléke a magyar televíziózás leghíresebb szereplőjének.

Oldalak