Közélet

A buszsofőr ujja

Mindennapos látvány

Senki nem várja el, hogy a magyar buszvezetők megdöbbentően műveltek legyenek, hogy kultúrfáklyaként világítsanak a sötét aszfaltcsíkok fölött, de talán arra sem számít senki, ami ma történt Debrecen egyik legforgalmasabb közlekedési pontján, a Faraktár utcán, a Verestemplom szomszédságában.

Szél fújta celofán

Képünk csupán illusztráció

Bagó, rákrúd, staub, bláz, bagó, azaz cigaretta. Kies kis hazánkban még mindig sokan szívják. Azt mondhatnánk, szívük-joguk. Mindenki úgy rongálja egészségét, ahogy akarja.

Környezettudatos Debrecen és a szemetelők

Szándék és megvalósulás

Debrecenről sok mindent lehetne leírni, csak éppen azt nem, hogy a város vezetői számára az élhető környezet kialakítása nem elsődleges. Elég csak gondolni nemrégiben a Future of Debrecen nevű mozgalom megalakulására vagy éppen a Zöld Város programra, ami uniós forrásból tizenegy városrészben, többségében lakótelepeken lévő zöldterületek, parkok, játszóterek, sportpályák korszerűsítését, építését foglalja magában.

Egy debreceni kerékpáros mindennapos megpróbáltatásai

Kishegyesi út, járda és kerékpárút

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a sportolás mellett a mindennapi közlekedéshez is egyre többen ragadnak kerékpárt. Ennek az okai természetesen egyénenként változnak.

Nagy üzlet a csempészett cigaretta

A legváltozatosabb trükkökkel próbálkoznak

Tiszabecset Tiszaújlaktól a Tisza választja el, meg egy országhatár. A határ gyalogosan is átjárható. Évekkel ezelőtt egy tiszaújlaki tanár gondolt egyet.

Nekik a kérés nem szégyen…

Sok helyen átvették az uralmat a békés debreceni lakosok kárára

Miről ismerszik meg hazánk Őrvárosa, otthonunk, Debrecen? Csaknem fél évezredes történelméről, gasztronómiájáról, a Virágkarneválról, a Nagytemplomról, Nagyerdőről, az irodalomról és kulturális örökségéről. Egyet pedig ezidáig elfelejtettünk megemlíteni. Arról a tömeges sorstragédiáról, amit úgy hívunk, hajléktalanság, koldussors.

Egy este a média jegyében

Fontos téma a tudatos médiafogyasztás

Rendhagyó beszélgetésre várták csütörtök este az érdeklődőket a DEMKI Ifjúsági Házában. A tudatos médiafogyasztás kérdése került terítékre, a válaszkeresésben pedig Énekes András Előd, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének tanára segítette az összegyűlteket. 

A debreceni tömegközlekedés (hiánya)

Gyakran a sínek állapota lassítja a közlekedést

Elkezdődött az egyetem, beindult a suli, reggelente visszatért a tanév idején szokásos káosz. A tömegközlekedés azonban városunkban nem csupán a tanév miatt tud kellemetlen meglepetésekkel felbosszantani, valami ugyanis általában nincs rendben a közlekedési rendszerrel.

Magyar utakon, a debreceni utcákon

Itt jussán át nyugodtan egy sietős teherautó...

A belvárosi Verestemplom mögötti kis utcák napok óta le vannak zárva. Az okát már-már tudni vélik az arra lakók, de látszata nem sok van az elkezdett építési, útszerkezet-átalakítási munkálatoknak. Az egész jelenségnek amolyan jellegzetes, szürreálisan magyar hangulata van.

Morognak a lakók

A kétszeres áldozat

Gyakran mondjuk bizonyos emberi cselekvésre, hogy „ajtóstól ront a házba”. Jelentése szerint valaki megfelelő bevezetés, előkészítés nélkül tesz valamit. A szólás arra utal, hogy valaki sietségében nem törődik még az ajtó kinyitásával sem (azaz felkészítse a másikat arra, amit tenni vagy mondani fog), ehelyett durván betöri, és vele együtt megy be. Hiszik, nem hiszik, akadnak, akik szó szerint ezt teszik.

Oldalak