Közélet

Bicajos frászhelyek

Rövid, de biztonságos, és a fáradékony bringásoknak kimondottan jó

Földrajzilag és gondolatilag is messziről kezdem. Anno Fertőrákosról kerekeztünk át a sógorokhoz, Rusztra. Egy tüneményes kisváros, a Világörökség része.

Debreceni aszfaltkaland

Az eredeti javításnál eleve "visszagyártották" a süllyedést

A cívisvárosban nem nehéz olyan utcát találni, amelynek útburkolatába, annak minőségébe ne lehetne belekötni. Az azonban egyenesen regénybeillő, hogy évek óta roskadozó belvárosi kis utcák már-már életveszélyes helyzeteket szülnek. Akár egy Rejtő-regény címe is lehetne: Taxis a bokorban.

A MÁV komoly bajban

Fradi-mozdony: meddig húzza?

Cikkem írásakor is éppen kimarad egy Tokaj IC. Mozdonya Debrecenben adta meg magát. Járműhiba miatt Szentes-Szolnok közt vonatpótló busz. Az IC Nagykanizsa felé 33 percet késik… és így tovább.

Ki vezet majd?

Az új buszokkal nincs probléma

A villamosvonalakat éppen renoválják, ennek okán pedig a villamosított tömegközlekedést is autóbuszok pótolják. Mindezzel pedig jelentősen megnehezítve a debreceni közösségi transzportot, hiszen a buszok menetrendje közúton is igen nehézkesen működik.

Villamosok új vágányon

Halkabban és gyorsabban fognak gurulni

Hosszú hónapok, évek várakozásai után végre elkezdték felújítani a debreceni villamosvonalak vágányait. Először az 1-es vonalon javítják a borzasztó állapotú síneket, majd a 2-es vonal karbantartási ideje is eljön.

Nyíradony: 30 éve (világ)város

A városközpont madártávlatból

Bár ezesetben nem Debrecenről esik szó e sorok között, Nyíradony városa mégis ezer, meg egy elválaszthatatlan szállal kötődik a cívisvároshoz – ha csak nem az egész országhoz. A város önmagában különleges hangulattal, történettel és közösséggel rendelkezik, fényét ezúttal még inkább emeli, hogy idén három évtizede, hogy városi rangot kapott.

A buszsofőr ujja

Mindennapos látvány

Senki nem várja el, hogy a magyar buszvezetők megdöbbentően műveltek legyenek, hogy kultúrfáklyaként világítsanak a sötét aszfaltcsíkok fölött, de talán arra sem számít senki, ami ma történt Debrecen egyik legforgalmasabb közlekedési pontján, a Faraktár utcán, a Verestemplom szomszédságában.

Szél fújta celofán

Képünk csupán illusztráció

Bagó, rákrúd, staub, bláz, bagó, azaz cigaretta. Kies kis hazánkban még mindig sokan szívják. Azt mondhatnánk, szívük-joguk. Mindenki úgy rongálja egészségét, ahogy akarja.

Környezettudatos Debrecen és a szemetelők

Szándék és megvalósulás

Debrecenről sok mindent lehetne leírni, csak éppen azt nem, hogy a város vezetői számára az élhető környezet kialakítása nem elsődleges. Elég csak gondolni nemrégiben a Future of Debrecen nevű mozgalom megalakulására vagy éppen a Zöld Város programra, ami uniós forrásból tizenegy városrészben, többségében lakótelepeken lévő zöldterületek, parkok, játszóterek, sportpályák korszerűsítését, építését foglalja magában.

Egy debreceni kerékpáros mindennapos megpróbáltatásai

Kishegyesi út, járda és kerékpárút

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a sportolás mellett a mindennapi közlekedéshez is egyre többen ragadnak kerékpárt. Ennek az okai természetesen egyénenként változnak.

Oldalak