Közélet

Sztó-Másokért – interjú az egyesület vezetőjével

Az egyesület emblémája

Szűk esztendeje, 2022 májusában alapította meg Oláh Szabolcs a Hajdú-Bihari Sztó-Másokért Egyesületet, amely azóta félszázas tagságot számlál. A szerveződés célja, hogy érdekképviseletet, segítséget nyújtson azok számára, akik valamilyen rendkívüli oknál fogva sztómával kényszerülnek élni az életüket.

Az Év Turisztikai Települése: Debrecen

Csaknem félezer település közül választották ki

A Szallas.hu Év Szállása díja idén tízesztendős. Azonban évről-évre nem csupán a legjobb szálláshelyeket és attrakciókat díjazzák, hanem a legnépszerűbb, legjobb minőségű, legtöbbek által pozitívan értékelt turisztikai településeket is. A 2022-es év végéhez közeledve a legkiemelkedőbb településnek járó elismerését a cívisvárosnak ítélte a szakmai zsűri.

Debreceni Egyetem – DVSC: közös úton

Makray Balázs és Bács Zoltán  Fotó: DVSC

Együttműködési megállapodást kötött egymással a Debreceni Egyetem és a DVSC labdarúgóklubja. A közös munka többek között az egyébként is szoros kapcsolat elmélyítésén túl tudományos ösztöndíj alapítását, jótékonysági események szervezését, de például a sportegészségügyi munka fejlesztését is jelenti.

Bicajos frászhelyek

Rövid, de biztonságos, és a fáradékony bringásoknak kimondottan jó

Földrajzilag és gondolatilag is messziről kezdem. Anno Fertőrákosról kerekeztünk át a sógorokhoz, Rusztra. Egy tüneményes kisváros, a Világörökség része.

Debreceni aszfaltkaland

Az eredeti javításnál eleve "visszagyártották" a süllyedést

A cívisvárosban nem nehéz olyan utcát találni, amelynek útburkolatába, annak minőségébe ne lehetne belekötni. Az azonban egyenesen regénybeillő, hogy évek óta roskadozó belvárosi kis utcák már-már életveszélyes helyzeteket szülnek. Akár egy Rejtő-regény címe is lehetne: Taxis a bokorban.

A MÁV komoly bajban

Fradi-mozdony: meddig húzza?

Cikkem írásakor is éppen kimarad egy Tokaj IC. Mozdonya Debrecenben adta meg magát. Járműhiba miatt Szentes-Szolnok közt vonatpótló busz. Az IC Nagykanizsa felé 33 percet késik… és így tovább.

Ki vezet majd?

Az új buszokkal nincs probléma

A villamosvonalakat éppen renoválják, ennek okán pedig a villamosított tömegközlekedést is autóbuszok pótolják. Mindezzel pedig jelentősen megnehezítve a debreceni közösségi transzportot, hiszen a buszok menetrendje közúton is igen nehézkesen működik.

Villamosok új vágányon

Halkabban és gyorsabban fognak gurulni

Hosszú hónapok, évek várakozásai után végre elkezdték felújítani a debreceni villamosvonalak vágányait. Először az 1-es vonalon javítják a borzasztó állapotú síneket, majd a 2-es vonal karbantartási ideje is eljön.

Nyíradony: 30 éve (világ)város

A városközpont madártávlatból

Bár ezesetben nem Debrecenről esik szó e sorok között, Nyíradony városa mégis ezer, meg egy elválaszthatatlan szállal kötődik a cívisvároshoz – ha csak nem az egész országhoz. A város önmagában különleges hangulattal, történettel és közösséggel rendelkezik, fényét ezúttal még inkább emeli, hogy idén három évtizede, hogy városi rangot kapott.

A buszsofőr ujja

Mindennapos látvány

Senki nem várja el, hogy a magyar buszvezetők megdöbbentően műveltek legyenek, hogy kultúrfáklyaként világítsanak a sötét aszfaltcsíkok fölött, de talán arra sem számít senki, ami ma történt Debrecen egyik legforgalmasabb közlekedési pontján, a Faraktár utcán, a Verestemplom szomszédságában.

Oldalak