Művelődés

A képzelet tárlata

Gyakran az alkotó szándéka a gondolatok, érzelmek szabad megmozgatása

Nonfiguratív alkotások, a fantázia művei, a határtalan alkotásvágy kiállítása tekinthető meg a MODEM-ben január 30-ig. Páratlan és exkluzív tárlat, amelyet a képzelet és a legyőzhetetlen teremtő erő ihletett, most pedig Debrecenben vált eggyé, s mutatkozott meg a nagyközönségnek.

Olvass és álmodj!

A rendszeresen olvasó gyerekek az iskolában jobban teljesítenek nem olvasó társaiknál

Nem tudom, ki hogy van vele, de én szeretek olvasni. A könyvekben mindig valamilyen lehetőség van.

A folyamatos fejlődés útján

Jelenet a Hamletből  Fotó: Máthé András

Rózsa László Debrecenben született és nagy álma teljesült, amikor a Csokonai Színház színésze lett. Öt évig volt a társulat tagja, a 2021/22-es évadtól pedig a marosvásárhelyi csapatot erősíti. Természetesen vendégművészként továbbra is láthatja őt a közönség szülővárosában. Nagy szerelme, a színház mellett lehetősége nyílt a filmezést is kipróbálni, ami szintén nagy vágya volt. Debreceni kötődéséről, személyes és szakmai fejlődésről, családjáról és jövőbeli céljairól beszélgettünk – fiatal korából adódóan tegező formában.

Régiségek új helyen

Van mit nézegetni órákon keresztül

„Minden nap megszűnik valami, amiért az ember szomorkodik, de mindig születik valami új, amiért érdemes élni és küzdeni.”/Hérakleitosz/ 

A könyv hete, a tudás ünnepe

Egyértelműen nőtt az olvasási kedv  Fotó: Debreceni Ünnepi Könyvhét

A könyveké, az irodalomé, a tudásé a főszerep szeptember elején szerdától vasárnapig a debreceni Csapó utcán. Naponta ezres nagyságrendben fordulnak meg az olvasás kedvelői arrafelé, s kis szerencsével még egészen ritka darabok tulajdonosaivá is válhatnak.

„Debrecenbe’ nyílik a virág…”

Hagyományápolás mesterfokon

Jelentéktelennek tűnő, alig egy-két ezer fős magyarok lakta erdélyi települések, kopár, szinte kietlen vidéken, ahol első látásra a hegyvonulatok, völgyek, tavak és köréjük fonódott nádasok jelentik a legnagyobb értéket. Ilyen község Magyarszovát vagy Szék. Ebben a csendben és mindent átható nyugalomban olyan meghatározó élményeket kaptak a tanulók, amelyek egy-egy művészi pálya kezdetét jelentették, mint például Guessous Majda Mária Junior Príma díjas népdalénekesnek, aki jelenleg is művelője a néphagyományoknak.

Példamutatásból jeles

Edelényi Vivien  Fotók: Máthé András, Győrfi-Forgács Beáta és magánarchívum

Edelényi Viviennek mindig egyértelmű volt, hogy színésznő lesz, de nem a klasszikus úton érkezett erre a pályára. Zenés és prózai, tragikus és komikus előadásokban egyaránt találkozhatunk vele a debreceni Csokonai Színház színpadán és a tantermi előadásokban. Szeret segíteni másoknak, küldetésének tekinti és példaértékűen teszi mindezt – a legnagyobb természetességgel, szeretettel és alázattal. A színház mellett önkéntességről, környezettudatosságról, szakmai és személyes céljairól beszélgettünk a művésznővel. Fiatalságából és közvetlenségéből adódik a tegező forma.

Fényút és „összművészeti szellemidézés”

Ritka látványt nyújtott a megvilágított Deák mauzóleum  Fotók: http://intezet.nori.gov.hu/

Különleges élményben volt része annak, aki nyárelő havának huszonhatodik napján, a júniusi hőség ellenére, már délután múzeumtúrára indult.

Új kulturális elgondolások, új vezetők

Új vezetője lesz a Modemnek is  Fotó: debrecen.hu

Debrecen egy új kulturális működési mechanizmus, egy új kulturális koncepció alapján szeretné a jövőben – még az eddiginél is magasabb színvonalon – szervezni, működtetni a város kulturális életét.

 

Az emlékezés fala Olaszliszkán

Olaszliszka jelképe a római katolikus templom

Olaszliszka Bodrogparti település. Első említése 1239-ben történik Lyska néven. Nevének előtagját olaszok betelepítése révén kapta. IV. Béla királyunk a tatárjárás után hívta őket a vidékre.

Oldalak