Művelődés

Mit tegyünk, ha könyveket öröklünk?

Gyöngyhímzéses énekeskönyv 1860-ból

Sokan kerülnek olyan helyzetbe, hogy szülők, nagyszülők után örökölnek különböző tárgyakat, könyveket, leveleket, köztük képeslapokat, igazolványokat, okleveleket. Az örökösök egy része ezt megőrzi, mint emléket, más része kidobja, mint értéktelennek ítélt kacatot. És a kacatnak vélt papírokkal bizony szemétbe kerülhetnek értékek is, olyan ritkaságok, amelyekről nem is gondoltuk volna, hogy mennyit érnek. Mit tegyünk, hogy értékek ne vesszenek el? A kérdésről Asztalán Péterrel, tapasztalt antikvaristával, a Bihar Antikvárium tulajdonosával beszélgettünk. Régi ismeretség okán tegeződve.

Hagyomány és büszkeség: a gerundium

Az eredeti gerundiumok nem voltak díszesek  Fotó: visitdebrecen.com és unideb.hu

A cívisváros oktatási és felsőoktatási élete évszázadokra visszanyúlóan határozza meg hazánk iskolai, főiskolai, egyetemi életét. A Debreceni Egyetem a nemzetközi régió, illetve Magyarország egyik legnagyobb múltú és legszélesebb oktatási palettát kínáló intézménye. Mindennek a hagyománynak pedig egyik legősibb és legtekintélyesebb szimbóluma a gerundium.

Az (újság)írás „két macskája” – Kepes András előadásán jártunk

Teltházas érdeklődés volt a Lovardában

„Álmomban két macska voltam, és játszottam egymással.” – szól az örök zseni Karinthy Frigyes paradoxnak tűnő, ám az irodalom számára korántsem megfejthetetlen gondolata. Ezt a jelenséget pedig a jelenkori magyar sajtótörténet és kortárs irodalom egyik legmeghatározóbb szerzője, Kepes András személye is méltán bizonyítja.

Változó történelem: a mohácsi vész

Székely Bertalan: Mohácsi vész című alkotása

A mohácsi csata történelmünk egyik sorsdöntő ütközete, amely százötven évre meghatározta az ország sorsát. Sokan, sokféleképpen írtak róla. Mondhatnánk, a történésekről majd’ mindent tudunk, de az újabb kutatások és a helyszínen évek óta folyó régészeti feltárások új adalékokkal is szolgálnak.

Sportzene mint megkerülhetetlen műfaj

Zene és sport elválaszthatatlanok

A 2024-es esztendő sport szempontjából kiemelkedő eseményáradatot tartogat, a sport szempontjából pedig mára gyakorlatilag mellőzhetetlen tényezővé vált az események közbeni zene. Ennek különleges műfaji jellegeit pedig minap az Év Sportolója Gála maradéktalanul felvonultatta.

Irodalmi ritkaságok kalapács alatt

Pilinszky János dedikált kötete 160 ezer forintért kelt el

Újra árverést tartott a Crystal Antikvárium és Aukciósház Asztalán Péter tulajdonos vezetésével. Amint azt már a tisztelt közönség megszokhatta, ezúttal is egyedülálló irodalmi ritkaságokra lehetett licitálni az Aranybika üvegtermében. Az egyik legkülönlegesebb tétel nyolcszázezer forintért kelt el.

Állati komédiától a mélyhorrorig – sikeres jótékonysági mozi

Párhuzamosan három teremben vetítettek filmeket

Hatalmas érdeklődés övezte a Debreceni Egyetem négy karának Hallgatói Önkormányzata által szervezett, múlt heti jótékonysági moziját az Apollóban. A komédiáktól a lélektani drámákon át egészen a személyiséghorrorig, gyakorlatilag minden műfajban vetítettek késő éjjelig sikerfilmeket.

Mozizással segíthetsz!

Beteg gyermekeket lehet segíteni

A Debreceni Egyetem négy karának hallgatói önkormányzata az idei esztendőben is megrendezi a hagyományos, ünnepek előtti jótékonysági mozit az Apollóban. A november 28-i eseményből befolyt összeget a szervezők a Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítvány részére ajánlják fel.

Verzió – mozgókép a társadalomról

Jelenet a Fanni kertje című alkotásból  Fotó: Verzió

Immár huszadik alkalommal rendezték meg idén Budapesten a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. Mindennek kísérőprogramjaként a cívisvárosban is láthatók voltak november 21. és 25. között a fesztivál kiemelt alkotásai.

Tóth Árpád, költője merengő harmóniának

A nagyerdei emlékmű, amelyet a rongálók miatt újra kellett alkotni  Fotó: Nagy Szidónia Johanna

Tóth Árpád számára Debrecen jelentette az origót, az örök kiindulópontot, amihez mindig vissza lehetett térni, magához ölelte, ha szárnyaszegett madárként, betegen tért haza távolba szakadt fia. Vonzás és taszítás: ez a két erő határozta meg kapcsolatát szülővárosával.

Oldalak