Művelődés

Művek, mesterek, kapcsolatok

A könyvet kiadta a META-95 Bt.

Megjelent Bakó Endre debreceni irodalomtörténész 20. könyve, amelyben olvashatunk a nyelvművelő Arany Jánosról, Faludy György költői és emberi egyediségéről, Ady szépirodalombeli fiktív alakjáról és sok más, Debrecenhez is kötődő irodalmi óriásról.

Bemutatták a Csokonai Fórumot

Látványos előtér

Ünnepélyes átadása után bemutató körbevezetést tartottak a Csokonai Fórumban. A magyar kultúra és Debrecen színi életének új fellegvárának bejárását a Csokonai Színház színészei vezették.

Megnyílt a debreceni Csokonai Fórum

44 évvel ezelőtt avattak utoljára színházat vidéken   Fotó: Városháza sajtócsoport és MTI (Czeglédi Zsolt)

A Csokonai Fórum – Debrecen legújabb színházi tere – Szabó Magda Für Elise című műve színpadi adaptációjának díszelőadásával nyílt meg augusztus 23-án.

István, a király: minden tekintetben a legnagyobb

Sok ezren énekelték az ismert dallamokat  Fotó: Debreceni Virágkarnevál

Az augusztus 20-i, debreceni programok belvárosi zárásaként a Kossuth téren bemutatták az István, a király című, csaknem negyven esztendős, legendás rockoperát. A Szörényi Levente – Bródy János által alkotott mű egyszerre monumentális, lenyűgöző és aktuális.

Küldetéstudattal a színpadon

Pálóczi Bence  Fotó: Köő Adrienn  (további fotók: Cseke Tamás és Máthé András)

Pálóczi Bence számára a gimnáziumi évek tették egyértelművé, hogy a színészet az ő világa. Az egyetem után visszatért szülővárosába, Debrecenbe, ahol izgalmas feladatok és egy szerető közösség várta. Sokszínűségének és muzikalitásának köszönhetően lírai és komikus, prózai és zenés darabokban egyaránt láthatja a közönség a Csokonai Színház társulatának legifjabb tagját. Az általa bejárt útról, a színház küldetéséről és az új évadbeli szerepeiről beszélgettünk – fiatalságából és közvetlenségéből adódóan tegező formában.

A lelki stabilitás szeretettel építhető

Hajdu Imelda  Fotó: Máthé András és Forgács Bea (fekete-fehér portré)

Hajdu Imelda átlagos csíkszeredai gyermek volt, akit az útja a színház felé irányított. Bátor lépés indította el az ösvényen, azonban a színházi pódiumig hosszú út vezetett. Már negyedik éve tagja a debreceni Csokonai Színház társulatának. A fiatal művésznő mesélt a kezdeti lépésektől, az általa bejárt útról - fiatalságából adódó a tegeződő forma.

Tudásnak szentelt napok

A használt könyvek is kelendőek  Fotó: Méliusz Juhász Péter Könyvtár Facebook

E sorok megírása közben is éppen zajlik az Ünnepi Könyvhét. A debreceni Csapó utcán sorakozó könyvárusok kínálatában a szépirodalomtól egészen a különböző szakirodalmi alkotásokon át számos különböző irodalmi kötetet, kiadványt lehet megvásárolni.

Sokat gondolkodtam…

Haumann Péter sokat szinkronizált is

Elment. A Nemzet Színésze, aki nevettetett, gondolkodtatott, szívfacsaróan meghatott. Nem tudni egyelőre, ki veszi majd át a helyét a legnagyobbak közt, de annyi biztos, magasra tette a mércét, és az ő helyébe lépni a 12 legjobb közt, Istentől kapott megbízatás.

Hollywoodban és Debrecenben is a színház a szívügye

Czingula János

Az Amerikából hazalátogató magyar vállalkozó, Hollywood sikeres filmszínésze felkarolta Pinczés István színjátszó egyesületének előadását, az Emlékárust, amely 2021-ben Monacóban, a nemzetközi színjátszó-találkozón különdíjat kapott.

Monacói siker Debrecenben: Az emlékárus

Jelenet az előadásból

A Freedom Közösségi Házban „lakó” és évek óta ott próbáló-dolgozó Debreceni Színjátszó Stúdió egy különlegesen szép, zenés, japán színművet ad elő június 3-án, pénteken 18 órától - ezúttal a VOKE Egyetértés Művelődési Központban (Debrecen, Faraktár u. 67.)

Az előadás 2021-ben Monacóban különdíjat érdemelt ki!

Oldalak