Művelődés

Női alkotók, női sorsok – kezdetét vette a VI. MagdaFeszt

Teréz - Tolnai Hella  (További képeken: Herményi Mariann, Hajdu Imelda, Horváth Juli) Fotók: Máthé András és Éder Vera

Szabó Magda kétségkívül az egyik legelismertebb magyar női alkotó. Az ő emlékére és tiszteletére immár hatodik alkalommal szervezi meg négynapos előadás-sorozatát a Csokonai Nemzeti Színház. Igazán színesnek ígérkezik a rendezvény, ahol mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló programot.

Tízezerszer Borbély Szilárd

Emlékkötet Borbély Szilárdról   Fotó: Libri

Az idén hatvan esztendeje született, tragikus sorsú, Debrecenhez szorosan kötődő Borbély Szilárd műveiből készült válogatáskötetet tesz elérhetővé a Libri és a Jelenkor Kiadó a diákok számára, tízezer példányban.

Kihívásokat keresve

A test történetei - Hermányi Mariann és Csata Zsolt  Fotó: Máthé András

Csata Zsolt négy évvel ezelőtt állt először a Csokonai Nemzeti Színház színpadán. A Pál utcai fiúk című zenés előadással debütált, amely töretlen sikerrel és változatlan szereposztással az idei évadban is műsoron marad. Nem sokkal később, a 2021/22-es évadban társulati taggá vált, azóta többféle műfajban is kipróbálhatta magát. Szeret nevettetni, de a lírai szerepkör sem áll távol tőle; zenés és prózai darabokban egyaránt láthatja a közönség. Szerepei legalább olyan sokszínűek, mint ő maga. A kezdetekről, a különböző műfajok sajátos kihívásairól és jövőbeli céljairól is beszélgettünk. Fiatalságából adódik a tegező forma.

Művészetből nem lehet megélni

Molnár Judit Emma

Molnár Judit Emma a cívisváros fiatal festőművésze, aki kérésünkre a diszpolgár.hu online magazinnak nyilatkozott arról, milyen kilátásai vannak egy kezdő művésznek, ha ezen a pályán akar boldogulni.

Beszélgetés Ady Endrével egy debreceni padon

Ady Endre szobra a debreceni Ady parkban (Györfi Ádám alkotása)  Fotó: Nagy Szidónia Johanna

Szerb Antal szerint Ady Endre előbb volt jó újságíró, mint költő, és élete során mindvégig megőrizte lényének ezt a mivoltát. Folyamatosan kérdezett: önmagát és másokat. Aztán sűrű esszenciává érlelte a lelkében gyűlő gondolat magokat.

Könyv- és nyomtatványritkaságok a Bihar Antikváriumban

A három nyomtatványritkaság együtt

Idén a szokásosnál nagyobb figyelmet szentelünk a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihálynak, bár Petőfi 200 éves jubileuma és a köré szervezett rendezvények némileg halványítják a debreceni költőzseni dicsőítését, nekünk debrecenieknek ennek ellenére különösen fontos. Ugyancsak fontos a Csokonai színház megújulása, a debreceni színházi élet bővülése, gazdagodása. Éppen ezekért kiemelt jelentősége van annak, hogy Asztalán Péter, a Bihar Antikvárium (4024 Debrecen Piac utca 26/b, a régi antikvárium 1974 óta) tulajdonosa és vezetője most három könyv- és nyomtatvány ritkaságot ajánl a gyűjtőknek, magánszemélyeknek és intézményeknek. Hát lássuk!

Menekülés az amerikai álomba

A General Nelson M. Walker katonai hajó, amely szállította a menekülteket

Fiatalon belerohadni, belepusztulni a vodkagőzösen hallucinált kommunista álomvilágba, a marxista-leninista utópiába, vagy kimenekülni Nyugatra, Amerikába, hogy megvalósítsam az álmaimat? Sokakat foglalkoztatott ez a kérdés az ötvenes években Magyarországon.

Megrajzolt irodalom

Bechtel Helga egyik alkotása Borbély Szilárd „Kafka fia” című írásához  Fotó: Nagy Szidónia Johanna

Borbély Szilárd „Kafka fia” című írásának illusztrációival Bechtel Helga nyerte meg a Budapesti Illusztrációs Fesztivált. Az illusztrációs verseny alkotásaiból nyílt kiállítást szeptember 15-ig lehet megnézni a debreceni Kölcsey Központ Bényi Galériájában.

Sajtófotók a sétálóutcán

Augusztus 23-ig láthatók a képek  Fotó: Nagy Szidónia Johanna

Immár a 41. Sajtófotó Kiállítást rendezték meg, amelyet Debrecenben ezúttal a Csapó utcai sétálóövezetben lehet megnézni augusztus 23-ig.

Mozdulatlanságba rejtett érték

Tóth Árpád szobra sokak számára ismeretlen  Fotó: Nagy Szidónia Johanna

Vajon tényleg ismerjük a várost, ahol élünk, vagy tud újabb és újabb érdekességet, titkot mutatni nekünk? Immár hat éve élek Debrecenben, és gyakran úgy érzem, unalmassá vált számomra, kinőttem ezt a helyet, de rá kellett jönnöm, hogy csak csukott szemmel járom az utcákat, és ha figyelmes vagyok, még sok izgalmas részletet rejt magában a lakóhelyem.

Oldalak