Művelődés

„Automatairodalom”

Könyvautomatákból vásárolható  Fotó: POKET

Az irodalom, a lírai műveltség alighanem mindenki számára elengedhetetlen. Általános emberi kapcsolatteremtési célokat szolgál a művelődés, a kultúra, az olvasás, hogy ne csupán üres lózungokat pufogtassunk, de akár idézetekkel, akár tudományos megállapításokkal gyarapíthassuk magunk és egymás tudását. Mindez pedig az utcán is elérhető.

Közeledjünk a valláshoz - Pálferi ereje

Mindenkinek megvan a lehetősége

Ha azt mondják nekünk nevezzünk meg egy híres festőt, szobrászt, költőt és még sorolhatnám, szerintem mindannyiunknak beugrana legalább egy név. Pál Ferenc neve több szakterület kapcsán is eszünkbe juthat, ismerhetjük római katolikus papként, mentálhigiénés szakemberként, motivációs előadóként és íróként is.

Szabó Magda: Csigaház – fordulat az irodalomtörténetben

1944-ben készült, de később adták ki

Előfordul néha, hogy olyan tények kerülnek napvilágra, amelyek valamilyen oknál fogva rejtve voltak eddig a világ szeme elől. Ez történt az irodalomtudományban, amikor Szabó Magda hagyatékából előkerült két füzet, amelyek borítóján a Csigaház cím szerepelt, 1944-es évszámmal és SZ. M. szignóval. Miért is meglepő fordulat a magyar irodalomtörténetben ennek a kéziratnak a felbukkanása? Cikkünkben erre a rejtélyre is fény derül.

Száz gyerekkel egyet lépni

L. Ritók Nóra

L. Ritók Nóra. Pedagógus, a művészetoktatás és az integrált nevelés szakértője. Nagy erővel küzd a mélyszegénység és a gyerekszegénység ellen. Az Igazgyöngy Alapítvány létrehozója. Több könyv, publikáció szerzője. Férjezett, két gyermek édesanya, Príma Primissima díjas.

Könyvek receptre

Rudolf Panka  Fotó: Réti Ábel

Amikor az orvostudomány fejlődése a géntechnológia csúcsszintjei felé törekszik, nehéz elképzelni azt, hogy egy könyv olvasása gyógyszerként tud hatni elgyötört szervezetünkre. A könyvek gyógyító hatalma azonban már a régi korokban is ismeretes volt az emberek előtt. Rudolf Panka irodalomterapeutával beszélgetek az irodalom erejéről.

Teljes a DEAC-történelem

Négy kötet, négy nagy korszak

A Debreceni Egyetem fekete-fehér sportklubjának centenáriumára született meg az a DEAC-tetralógia, amelyet Sándor Mihály sporttörténész vetett papírra. A kötetek tételesen tekintik át a klub 1919-es alapításától a különböző változásokat, adatokat, de számos érdekességről is olvashatunk.

Barátságos elmecsaták: 5 éves a debreceni kocsmakvíz

Fia és apa

Immár öt esztendeje, hogy először elhangzott a híres mondat: „vaaan jó válasz!”. A Kvízözön csapata, a cívisvárosban közismert apa-fia páros kvízműsorai hetente százakat vonzanak, hogy együtt, csapatokban mérjék össze tudásukat, műveltségüket.

Rövidfilmek hosszú útja

Zsűri és a közönség is szavazhatott  Fotó: Major Panni

Idén is megrendezték az Apolló moziban a Malter Filmfesztivált. A rendezvény főszervezőjén és szervezőbizottságán túl számos debreceni cég, szerveződés rendre kiveszi részét a filmszemle sikeres megvalósításából. Ezúttal sem volt ez másképp.

Művek, mesterek, kapcsolatok

A könyvet kiadta a META-95 Bt.

Megjelent Bakó Endre debreceni irodalomtörténész 20. könyve, amelyben olvashatunk a nyelvművelő Arany Jánosról, Faludy György költői és emberi egyediségéről, Ady szépirodalombeli fiktív alakjáról és sok más, Debrecenhez is kötődő irodalmi óriásról.

Bemutatták a Csokonai Fórumot

Látványos előtér

Ünnepélyes átadása után bemutató körbevezetést tartottak a Csokonai Fórumban. A magyar kultúra és Debrecen színi életének új fellegvárának bejárását a Csokonai Színház színészei vezették.

Oldalak