Művelődés

Évtizedek visszatérői – infotainment

Bíró Ada és Kudlik Júlia  Fotó: sassy.hu

Visszatérők a képernyőn – kultikus televíziós műsorok visszatérésének, ezzel együtt új típusú tömegmédia-történelemnek vagyunk szemtanúi. Ezek a nagy visszatérések pedig alapjaiban változtatják meg a televíziózás hazai történelmét, hiszen jelentős változások vagy épp a Mesterséges Intelligencia megjelenése is nagyban befolyásolják e műsorokat. Visszatért a Delta, visszatér Győzike.

Irodalominvázió Debrecenben is

Tizennyolc pavilon várja az érdeklődőket  Fotó: Mickolczi János

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár gondozásában elrajtolt a 95. Ünnepi Könyvhét – amelyet június 12. és 16. között rendeznek - a cívisvárosban kísérőrendezvényképp pedig immár 23. alkalommal tartják meg a Gyermekkönyvnapokat. Ezúttal 18 faház és megannyi irodalmi-kulturális rendezvény várja az érdeklődőket a Csapó utcán.

Egyre keresettebbek a használt könyvek

Fekete István, Jókai Mór és Szerb Antal is keresett

Hamarosan itt a hagyományos könyvünnep, a Debrecenben plusz egy nappal kibővült Ünnepi Könyvhét. Olvasási szokásokról, könyvkereskedelmi szolgáltatásokról is beszélgettünk Asztalán Péterrel, a Bihar Antikvárium (Debrecen Piac utca 26/b, a régi antikvárium 1974 óta) és a Crystal Antikvárium és Aukciósház tulajdonosával és vezetőjével.

Debreceni díjeső a Sajtófesztiválon

Barna Marci, az Egyetemi Élet munkatársa és Ölveti László főszerkesztő

Immár 31. alkalommal rendezték meg az Országos Ifjúsági Sajtófesztivált, amelynek keretein belül május 24-én Budapesten átadták a DUE Tehetségkutató Diákmédia Pályázat elismerő okleveleit és a helyezésekkel járó díjakat is. Nyugodtan mondhatjuk, Debrecen tarolt az eredményhirdetésen.

Csikos Sándort választották a nemzet színészének Benedek Miklós helyére

Csikos Sándor  Fotó: femina.hu

Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének - közölte a Nemzeti Színház csütörtökön az MTI-vel.

Bakó Endre emlékezetfrissítő könyve

Dr. Bakó Endre és Erdei Sándor a könyvbemutatón

Tóth Árpád baráti verstükörben címmel huszonegyedik önálló könyvét jelentette meg dr. Bakó Endre debreceni irodalomtörténész. A könyv bemutatóját a napokban tartották a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

Mit tegyünk, ha könyveket öröklünk?

Gyöngyhímzéses énekeskönyv 1860-ból

Sokan kerülnek olyan helyzetbe, hogy szülők, nagyszülők után örökölnek különböző tárgyakat, könyveket, leveleket, köztük képeslapokat, igazolványokat, okleveleket. Az örökösök egy része ezt megőrzi, mint emléket, más része kidobja, mint értéktelennek ítélt kacatot. És a kacatnak vélt papírokkal bizony szemétbe kerülhetnek értékek is, olyan ritkaságok, amelyekről nem is gondoltuk volna, hogy mennyit érnek. Mit tegyünk, hogy értékek ne vesszenek el? A kérdésről Asztalán Péterrel, tapasztalt antikvaristával, a Bihar Antikvárium tulajdonosával beszélgettünk. Régi ismeretség okán tegeződve.

Hagyomány és büszkeség: a gerundium

Az eredeti gerundiumok nem voltak díszesek  Fotó: visitdebrecen.com és unideb.hu

A cívisváros oktatási és felsőoktatási élete évszázadokra visszanyúlóan határozza meg hazánk iskolai, főiskolai, egyetemi életét. A Debreceni Egyetem a nemzetközi régió, illetve Magyarország egyik legnagyobb múltú és legszélesebb oktatási palettát kínáló intézménye. Mindennek a hagyománynak pedig egyik legősibb és legtekintélyesebb szimbóluma a gerundium.

Az (újság)írás „két macskája” – Kepes András előadásán jártunk

Teltházas érdeklődés volt a Lovardában

„Álmomban két macska voltam, és játszottam egymással.” – szól az örök zseni Karinthy Frigyes paradoxnak tűnő, ám az irodalom számára korántsem megfejthetetlen gondolata. Ezt a jelenséget pedig a jelenkori magyar sajtótörténet és kortárs irodalom egyik legmeghatározóbb szerzője, Kepes András személye is méltán bizonyítja.

Változó történelem: a mohácsi vész

Székely Bertalan: Mohácsi vész című alkotása

A mohácsi csata történelmünk egyik sorsdöntő ütközete, amely százötven évre meghatározta az ország sorsát. Sokan, sokféleképpen írtak róla. Mondhatnánk, a történésekről majd’ mindent tudunk, de az újabb kutatások és a helyszínen évek óta folyó régészeti feltárások új adalékokkal is szolgálnak.

Oldalak