Hagyomány és büszkeség: a gerundium

Az eredeti gerundiumok nem voltak díszesek  Fotó: visitdebrecen.com és unideb.hu

A cívisváros oktatási és felsőoktatási élete évszázadokra visszanyúlóan határozza meg hazánk iskolai, főiskolai, egyetemi életét. A Debreceni Egyetem a nemzetközi régió, illetve Magyarország egyik legnagyobb múltú és legszélesebb oktatási palettát kínáló intézménye. Mindennek a hagyománynak pedig egyik legősibb és legtekintélyesebb szimbóluma a gerundium.

A gerundium szó a latinban főnévi igenév szerepet tölt be, noha az ókori kultúrák egyik legismertebb nyelvének értői szerint ennek használata igen nehéz, e grammatikai tényező neve napjainkig halhatatlan. Épp úgy mint a gerundium fogalma a Debreceni Egyetemen.

Évnyitó, diplomaosztók, jeles napokon, emléknapokon megszervezett átadók, beszédek, ünnepségek – valamely eseményen alighanem mindenki, aki járt már a Debreceni Egyetemen, találkozott azokkal a méretes, nem is kifejezetten könnyű, díszes „botokkal”, amelyekkel kezükben felvonulnak a hallgatók az egyetem vezetői előtt. No, de miért is olyan jelentősek ezek a feltűnően egyedi kialakítású eszközök, díszek? Annak idején, még az 1538-as esztendőben indult útjára az oktatási élet a Debreceni Református Kollégiumban. Ezt az évszámot találhatjuk a DE címerében, egyetemi ruházatain, illetve magukon a gerundiumokon is. Ezek az embermagasságú „botok” korai időszakukban korántsem a dísz szerepét töltötték be, hiszen rendkívül fontos és felelősségteljes feladatuk volt. Akár még katasztrófát is megelőzhettek, hiszen a gerundiumot alapvetően tűzoltásra használták. Ezekkel akadályozták meg a tűz terjedését, a tűz útját elősegítő felépítmények eltávolításával, valamint a tűzfészek szétverésére is alkalmasak voltak.

Aztán eljött a véráztatta, könnymosta huszadik század elője. Az első világháború elején kezdődött az oktatás a jelenlegi DE jogelődje, a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem intézményében, akkor még „csupán” bölcsész, jogi, illetve teológiai képzésekkel. A gerundium pedig eggyé vált a cívisvárosi felsőoktatás múltjával, jelenével és jövőjével. Az egyetem elidegeníthetetlen jelképévé vált, hirdetve a hagyománytiszteletet, a cívis büszkeséget, és a magyar oktatás ügyét évszázadokra megalapozó debreceni oktatás dicsőségét. Olyannyira vált szakrális szimbólummá, hogy például a rektorok is a gerundiumra tettek esküt.

A modern, Debrecen jelenlegi egyetemi életét meghatározó gerundiumfogalom pedig immár összeforrott az egyetemi ceremóniákkal. A Debreceni Egyetem hallgatóságának lehetősége van gerundiumosnak jelentkezni is, így elsősorban többek között a diplomaosztók arcává válni. Valamennyi egyetemi kar rendelkezik saját, egyedi díszítésű gerundiummal, a „főbotos” pedig – mint az esemény alfája és omegája – mintegy megnyitja a rendezvényt, épp úgy, ahogy az ő szavai is zárják azt. És legyen szó bármiféle, egyetemhez kötődő eseményről, a gerundium büszkén hirdeti a cívisváros és annak egyetemi életének múltját, jelenét és jövőjét.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.