Irodalominvázió Debrecenben is

Tizennyolc pavilon várja az érdeklődőket  Fotó: Mickolczi János

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár gondozásában elrajtolt a 95. Ünnepi Könyvhét – amelyet június 12. és 16. között rendeznek - a cívisvárosban kísérőrendezvényképp pedig immár 23. alkalommal tartják meg a Gyermekkönyvnapokat. Ezúttal 18 faház és megannyi irodalmi-kulturális rendezvény várja az érdeklődőket a Csapó utcán.

Könyv, könyv és könyv… - röviden így foglalhatjuk össze az irodalom legnagyobb debreceni ünnepét, az Ünnepi Könyvhét pedig országszerte érdeklődők tízezreit vonzza. A cívisvárosban kifejezetten nagy hagyománya és múltja van az irodalomnak, hiszen megannyi neves és nemzetközileg is elismert író, költő, műfordító, irodalmár kötődik az Alföld szívéhez. Ezúttal sem kizárólag csak könyvvásárlásra van lehetőség, hiszen pódiumbeszélgetéseken és neves kortárs írók dedikálóeseményein is várják a tisztelt irodalomkedvelő publikumot. A gyerekek, a legifjabb olvasók pedig kitüntetett figyelmet kapnak hiszen számukra felolvasódélutánokat tartanak, illetve külön standnál lehet megismerkedni a gyermekirodalommal, illetve játékosan a literatúra rejtelmeivel.

Az olvasóeseményeken túl városi sétákra is invitálják a nagyközönséget, belvárosi túrákon lehet megismerkedni például Szabó Magda vagy épp Térey János egyedülálló irodalmi világával.

A legnagyobb szerepet természetesen ezúttal is a régi és új könyvek kapják. A kitelepült faházakban a legnépszerűbb bestsellerektől egészen a könyvritkaságokig megannyi irodalmi csemegéhez lehet hozzájutni. A legismertebb könyvesboltok hagyományosan képviseltetik magukat, múzeumi, egyházi, szakmai folyóiratok megismerésére is lehetőség nyílik, de olyan visszatérők is akadnak az árusítópontok között mint például az antikváriumok, így akár Debrecen egyik legnagyobb könyvesháza, a Crystal (Bihar) Antikvárium. Ez utóbbi nem csupán a klasszikusan értendő könyveket kínálja, hanem régmúlt évszázadok alkotásait is.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.