Kettős hosszabbításban, drámai meccsen kapott ki a DEAC

Tóth Ádám zsákol

Kulcsjátékosait, köztük csapatkapitányát is nélkülözte a DEAC kosárgárdája szerda este, a forduló rangadóján. A negyedik játékrészben sikerült fordítani, s a Körmend együttesét három negyednyi hátrány után drámai küzdelemmel megszorongatnia Drenovacéknak. Dupla hosszabbítás után minimális előnnyel nyertek a körmendiek.

A Debreceni Egyetem kosaras „fiai” nehéz küldetésre indultak a forduló rangadójában. Azaz nehéz küldetésen maradtak otthon, az Oláh Gábor utcán, ugyanis a Körmend érkezett a hajdúság fővárosába. A vasiak a felemás tabella harmadik helyéről, míg a debreceniek a negyedik pozícióról várták a megmérettetést. A sors kegyes és egyben kegyetlen is volt a cívisvárosiakkal. A vezetőedző Kovács Adrián ugyanis visszatért a kispadra, Stefan Moody viszont sérülés miatt kiesett a csatasorból. Az amerikai irányító mellett Polyák László is csak „civil” öltözékében foglalt helyet a padon.

Az első játékrész körmendi triplával indult, Mócsán révén. A piros-fekete vasiak ihletett kosárlabdát játszottak, sorra érkeztek a hárompontosok. A DEAC részéről az ifjú Somogyi Ádám, Djordje Drenovac és Tóth Ádám is hamar magára talált, s érkeztek az első hazai pontok. A körmendiek azonban nem engedtek, az első tízperc hajrájában aztán nyolc pontos előnyt alakítottak ki maguknak. A kettő perces szünetre 16-24-es állással vonultak a felek. A visszatérés utáni pillanatokat ismét Mócsánék kosarai fémjelezték, majd Tóth Ádám válaszolt. A rendhagyóan fekete mezben játszó Debrecen első zsákolása Drenovactól született, a második felvonás derekán Taylor pedig az első körmendi labdát is behúzta. Tízpontos hátrányban Kovács Adrián időt kért. A visszatérés nem sikerült hibátlanul, a vártnál még mindig több hiba csúszott a játékba. A gyorsuló debreceniek Drenovac pontjai, majd Shaquille Hines látványos bejátszását követően tízen belülre zárkóztak.

A Körmend fiatal mestere időt kért, majd a tanácsokat hamar tettekre is váltották a játékosok. Gyors támadás után Ferencz hármasa ért célba, Molnár Márton és Carlton Guyton révén azonban máris jött a „bosszú”. A félidő utolsó percének feléhez érve Kovács Adrián ellen született ítélet, az egy Ferencz-büntető viszont kimaradt. A nagyszünetre Guyton állította be az eredményt betörésével: 36-39.

A derbi feléig mindkét alakulat támadó szellemben kosárlabdázott, izgalmas, látványos perceket hozott az első két negyed. Ezzel szemben a második félidő nyitó pillanatait a palánkok közelében agilis védekezés határozta meg, körmendi kosárral indult a harmadik negyed is, Tóth Ádám azonban egyből válaszolt. Koncentráltan őrizték saját területüket a felek, de érkeztek az értékes kosarak is. A Hines - Mócsán „pontváltást” után Tóth Ádám pillanatai következtek a festékben. Az OSE ellen parádés újoncteljesítményt nyújtó Neuwirth Bence ezúttal inkább kiszolgálta társait, elsősorban a vonalnál. Öt pontos futással ki is egyenlített a Kovács-csapat. Mégsem tartott sokáig a pillanatnyi remény, hamar ötre hízott vissza a különbség. Egy Williams-zsákolás pedig tovább növelte a Körmend előnyét. Időt kért Kovács Adrián. A dobóforma jócskán megcsappant, a távoli kísérletek sorra szálltak el, védekezésben mégis kompenzált a DEAC blokkal és védőlepattanóval. Hosszas várakozás után bedobás után aztán Tóth Ádám zárása biztosított Guytonnak szabad teret a dobáshoz. A labda gyönyörű ívben szállt a gyűrűbe, majd a játékrész utolsó másodperceiben a Mosley és Mócsán összjátéka végén született kettes biztosította a Körmend előnyét: 49-57.

Az utolsó csörte Drenovac-zsákolással és Guyton-ziccerrel kezdődött. Azonnal csatlakozott Tóth is, 55-57-re módosítva az állást. Hamarosan kintről is betalált, majd példáját Somogyi követte. És, ha érkeznek a kosarak, vezethet a DEAC. A Körmend gyors labdajáratásra törekedett, az elképzelés elé mégis akadályt görgetett a Kovács Adriánra jellemző agresszív védekezés. Immár öt pontos vezetést mutatott az eredményjelző – már megszoktuk, csakhogy ezúttal a Debreceni Egyetem javára, miután Drenovac lazán verte be hárompontosát. Szoros végjáték alakult ki. A Drenovac-féle hármasok ültek, a vendégek amerikai légiósai ellenben tartották a frontot. Négy negyed után 73-73-mat mutatott az eredményjelző. Ritka forgatókönyv alapján íródott az este, hosszabbítás következett. A dunántúliak zavaró, agilis védekezésre váltottak, a DEAC folytatta agresszív őrző kosárlabdáját, a gyűrű mindkét térfélen megközelíthetetlenné vált. Az első ötperces ráadás utáni 78-78-as állás miatt ismét félnegyednyi csatára készültek a kosarasok. A lepattanók kulcsszerepet játszottak immár az ötvenegyedik játékpercen túl is, majd Somogyi és Williams beszórt egy-egy triplát. Fontos támadás során, egypontos vendég vezetésnél Hines adott el egy bejátszott labdát, Somogyi pedig kipontozódott. A végén a Körmend higgadt maradt és 87-83 arányban megnyerte a meccset. Az elismerés mindkét oldal felé jogosan jár, hiszen látványos, izgalmas és az első három negyed ellenére végletekig kiélezett mérkőzést vívtak.

A DEAC a soron következő találkozóját december 5-én vívja. Szombaton az Alba Fehérvár látogat az Oláh Gábor utcára.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.