Hová lett a nyolcszáz forint?

Képünk illusztráció

A nénike szerette az itókát. Hat éve megözvegyült. A családi fészekből rég kirepültek gyerekei. Mindkét fiú elhagyta az országot. Németországban, Hamburgban élnek, dolgoznak. Évente kétszer, húsvétkor és karácsonykor látogatnak haza. Anyukájuknak vettek egy okostelefont, azzal tartják a kapcsolatot.

A néni eléggé békétlen, szókimondó. Barátnői megszámolásához elég két ujj. Az igazságtalanság bőszíti. Ilyenkor nem ismer se Istent, se embert. Úgyhogy vénségére egyetlen hűséges társa maradt, az alkohol.

A napot ma is kocsmában kezdte. Kevertet iszik, sörrel. Szerencsére nem viszi túlzásba. Reggel, délben, este egy-egy rundó, plusz kísérő. Teszi ezt inkább a társaság kedvéért. A kocsmában legalább szólnak hozzá.

Szóval, legurította a napindító mennyiségét, majd a bolt felé vette az irányt. Szerény nyugdíjából életét tengetve, mára sem tervezett lukulluszi lakomát. Paprikáskrumpli, egy szál virslivel megbolondítva. A hozzávalókat kosárba pakolta. Nézelődött még az édességes gondolánál. Egy kis nassolni valóra erősödött benne a kísértés.

„Ha elcsábulsz a csokira, délben nem lesz kevert.” – zsarolta magát, sikerrel.

A kasszához tipegett. Futószalagra rakta a kevés vásároltat. Nem voltak sokan, így hamar rá került a sor. Zsebébe nyúlt. Egyre kétségbeesettebben kotorászott benne, de nem talált egy huncut forintot sem. Pedig emlékezett rá, otthonról ezerötszázzal indult. Csupa apró. A kevert után maradt még nyolcszáz forintja. Hova tűnt?

A pénztárosnőnek szégyenlősen mentegetőzött. Az eladó ismerte, nem lepődött meg. Gondolta magában: „Már megint elitta, és most színészkedik.”

A néni szeméből azonban könnycseppek csordultak. Őszinte áradat. Érezte a pénztáros is.

- Marika néni! – szólalt meg váratlanul. – Tessék hagyni! Kifizetem.

Hálálkodásra nyitotta volna száját, mikor egy ifjú legény rontott a boltba. A kocsmáros fia. Markában pénzt szorongatott. Hamar ki is derült, pontosan nyolcszáz forintot.

- A kocsmában tetszett hagyni – nyújtotta át.

Ekkor a néninek beugrott. Amikor a söntéspultnál fizetett, hallotta a padlóra hulló érmék koppanását, de a kevert éppen cigányútra ment. Köhögött, krákogott, levegő után kapkodott, így azonnal el is felejtette.

Csak állt a kasszánál. Bénult a hálától. Röpke perc alatt ketten is törődtek vele. Ráncosodó arcát újra könny kezdte áztatni.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.