Az év Európa fája: versenyben az óriás vackor

Gödöllői óriás vackor

A következő év sorozatban egy kis kitérőt tennék, mivel nemcsak Magyarországon van év fája, hanem Bulgáriában, Csehországban, Szlovákiában, Skócia, Olaszország, Írország, Lengyelország, Wales és Franciországban. Idén negyedik alkalommal hirdetik meg Európának az év fáját, de ebben a fejezetben nem akarok megfeledkezni a hazai év fáiról sem. Nos, akkor lássuk, hogy itthon az előző években melyek voltak a befutók.

2008. év fája a törékeny fűz (Salix fragilis L), vagy más néven a csörgefűz. 2009. év fája a mézgás éger (Alnus glutinosa). 2010. év fája az ezüst hárs (Tilia tomentosa). 2011. év fája a tisza fa (Taxus baccata). 2012. év fája a zselnicemeggy (Padus avium). 2013. év fája a házi berkenye (Sorbus domestic). Nem utolsó sorban a 2014. év fája a mezei juhar (Acer campestre).

Az év fája mozgalom 1989-ben indult Németországból, és a későbbiekben Ausztria és Svájc és Magyarország is csatlakozott eme nemes kezdeményezéshez. Az év fáit az Országos Erdészeti Egyesület választja meg 1996 óta minden évben. Az Év Fája mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára. De most kanyarodjunk vissza Európa legjeihez!

Már korábban is említettem, hogy idén negyedik alkalommal választják meg Európa legjobbját. A kezdeményezés 2002-ben indult el Csehországból, és ehhez a kezdeményezéshez számos más európai ország is csatlakozott. Magyarországot 2011-ben a letenyei platán „képviselte”, ami a harmadik helyet szerezte meg. 2012-ben a felsőmocsoládi öreg hárs lett az év Európa fája, 2013-ban az egri platán fa lett az év Európa fája. És idén mi lesz az év fája? A szavazás február elsején indult, tehát még senki nem késett le róla. A magyar jelölt a gödöllői óriás vackor, ami a jelenlegi szavazatok szerint 14417 szavazattal a második helyen áll a bolgárok jelöltje mögött.

Mindenkit arra buzdítok, hogy szavazzon a vackorra, hogy ez legyen Európának az év fája.

S. E.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.