Feltétel nélkül szeretni

Feltétel nélkül szeretni

Vasárnap kezdődött a házasság hete: országszerte és a határon túl több mint 250 előadással, kulturális programmal irányítják a figyelmet a házasságra, a család fontosságára - mondta Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Hozzátette: a Magyarországon tízéves programsorozat az új házasságkötéseknek is lendületet adhat, mivel a pozitív példák bemutatása meghatározó. Az adatok azt mutatják, hogy az élettársi kapcsolatok könnyebben felbomlanak, abban kevésbé születnek gyerekek – ismertette. 2016 első tíz hónapjában az előző évhez képest jelentősen, 10 százalékkal nőtt a házasságkötések száma. De a kedvező statisztikai adatokon túl a házasság, a kapcsolatok tartalmassá tételének bemutatása a szervezők célja személyes történetekkel – fűzte hozzá. A kutatások szerint a legfőbb válóokok között az első helyen a kapcsolat kiüresedése szerepel, ezért óriási a jelentősége, hogy minél korábban elkezdődhessen a családi életre nevelés; a fiatalok elsajátítsák a kapcsolatok tudatos gondozásához szükséges készségeket.

A házasság hete idei központi programsorozata istentisztelettel kezdődött meg vasárnap délelőtt a debreceni Református Nagytemplomban. Fekete Károly tiszántúli református püspök igehirdetésében utalt arra, hogy húsz évvel ezelőtt Angliából indult útjára a kezdeményezés, amely a házasság és a család fontosságára hívja fel a figyelmet. Magyarországon tíz éve rendezik meg a házasság hetét, amelynek központi programja nem véletlenül kezdődik istentisztelettel, ugyanis „a házasság Isten teremtési rendjéhez tartozik” – mondta a püspök. A nyitó istentisztelet résztvevőit köszöntötte a Nagytemplomban a rendezvénysorozat házaspár arca, Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika, illetve Tóth János, a házasság hetének programjait koordináló Kézfogás Református Lelkigondozói Szolgálat vezető lelkésze.

Tóth János felidézte: Magyarországon közel 900 ezer 20-39 év közötti fiatal él a szüleivel, többségében fiúk, akik közül egyre többen nem is terveznek a későbbiekben sem házasságot kötni. Egyre inkább teret hódít az a vélemény és félelem, hogy a szerelem csalódással jár, a házasság válással fog végződni, éppen ezért a fiatalok nem is törekednek arra, hogy életre szólóan elkötelezzék magukat társuk mellett.

Ennek a folyamatnak szeretne megálljt parancsolni a Kézfogás Református Lelkigondozói Szolgálat, amely a Házasság hetének programjait szervezi és koordinálja. Céljuk megmutatni, hogy a házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül – emelte ki a lelkész.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.