Látvány

Rémképek az igazi vadkeletről

A döbbenetes valóságról

A keleti világ, a fagy birodalmának digitális bennszülöttjei bátrak, mégis szüntelen rettegnek. Rettegnek valamiféle fentebbi hatalomtól, amellyel szembeszállni egy ideig lehet, aztán hirtelen mindent felemészt az erőszak. A Kiáltvány a gyerekekért egyszerre megdöbbentő és mindenekfelett tanulságos.

A futball csodájáról, a közösség erejéről

A filmvetítéseket beszélgetések követték

A napokban lezajlott a mozivásznon a jubileumi tizedik Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF), amelynek keretein belül természetesen Debrecenben is levetítettek néhányat a számos díjat nyert alkotások krémjéből. Mindezt méltóképp indította Izland. Nem ámítás, Izland valóban egy új emberi, társadalmi dimenzióba kalauzolt bennünket.

A Macska a betonból a Fábry-showba ment

Az alkotók egy része Fábry Sándorral

Újabb sikercsúcsot hódított meg a debreceni-nagyhegyesi Dalnoky (Deák) Ferenc, aki szinte önerőből készített filmet saját, humoros történeteiből, novelláiból Macska a betonban címmel. A filmalkotó és a története tegnap este (január 18-án) szerepelt a Duna Televízió Fábry műsorában.

Kivert kutyák – állati kultvárományos

"Állati" jó film - egy jelenet a filmből

A kutya az ember leghűségesebb barátja. Az ember azonban korántsem a kutya leghűbb társa.

Advent a cívisvárosban

Megszokott hangulatban  Fotó: Debreceni Advent

Kigyúltak a várakozás fényei, s ég az első adventi gyertya. A cívisvárosban elkezdődött az ország egyik legnagyobb, leghangulatosabb, legmeghittebb adventi forgataga a város főterén, valamint a Piac utcán és a Dósa nádor téren.

Mozizással segíthetsz!

Beteg gyermekeket lehet segíteni

A Debreceni Egyetem négy karának hallgatói önkormányzata az idei esztendőben is megrendezi a hagyományos, ünnepek előtti jótékonysági mozit az Apollóban. A november 28-i eseményből befolyt összeget a szervezők a Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítvány részére ajánlják fel.

Verzió – mozgókép a társadalomról

Jelenet a Fanni kertje című alkotásból  Fotó: Verzió

Immár huszadik alkalommal rendezték meg idén Budapesten a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. Mindennek kísérőprogramjaként a cívisvárosban is láthatók voltak november 21. és 25. között a fesztivál kiemelt alkotásai.

Tóth Árpád, költője merengő harmóniának

A nagyerdei emlékmű, amelyet a rongálók miatt újra kellett alkotni  Fotó: Nagy Szidónia Johanna

Tóth Árpád számára Debrecen jelentette az origót, az örök kiindulópontot, amihez mindig vissza lehetett térni, magához ölelte, ha szárnyaszegett madárként, betegen tért haza távolba szakadt fia. Vonzás és taszítás: ez a két erő határozta meg kapcsolatát szülővárosával.

A fluid art nem színjáték, inkább szín-játék

Ádám Éva  Fotó: magánarchívum

A neve ismert is meg nem is, a művészeti technikája szintén ismert is meg nem is. Ádám Éva és a fluid art.

Az Arany Sas fénye újra felragyog

Az Arany Sas épülete vakolat nélkül, elölről

Tokaj a bor, kultúra, gasztronómia városa – ahogy a Fesztiválkatlan valamennyi rendezvénye előtt elhangzott. Valóban, minden egy helyen: a bor, a halászlé és amióta a Fesztiválkatlant átadták (jövőre lesz tíz éve), a kultúra is.

Oldalak