Művelődés

Mozizással segíthetsz!

Beteg gyermekeket lehet segíteni

A Debreceni Egyetem négy karának hallgatói önkormányzata az idei esztendőben is megrendezi a hagyományos, ünnepek előtti jótékonysági mozit az Apollóban. A november 28-i eseményből befolyt összeget a szervezők a Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítvány részére ajánlják fel.

Verzió – mozgókép a társadalomról

Jelenet a Fanni kertje című alkotásból  Fotó: Verzió

Immár huszadik alkalommal rendezték meg idén Budapesten a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. Mindennek kísérőprogramjaként a cívisvárosban is láthatók voltak november 21. és 25. között a fesztivál kiemelt alkotásai.

Tóth Árpád, költője merengő harmóniának

A nagyerdei emlékmű, amelyet a rongálók miatt újra kellett alkotni  Fotó: Nagy Szidónia Johanna

Tóth Árpád számára Debrecen jelentette az origót, az örök kiindulópontot, amihez mindig vissza lehetett térni, magához ölelte, ha szárnyaszegett madárként, betegen tért haza távolba szakadt fia. Vonzás és taszítás: ez a két erő határozta meg kapcsolatát szülővárosával.

Nincs karácsony Kevin... és debreceni könyvárverés nélkül!

Következik a 26-ik árverés

Lassan, de biztosan közeledünk tél felé. Közelebb érezzük az adventet is napról napra. És ha karácsonyt neszeljük, akkor a debreceniekben nem csak a Reszkessetek betörők! című film emléke kelt ismerősen-kellemes érzést, hanem a Crystal Antikvárium és Aukciósház könyvárverése is.

Költők és a halál

Temetői menet  Fotó: litera.hu

November elején a legvidámabb embert is magával ragadja az elmúlás gondolata. Ilyenkor emlékezünk halottainkra, és eltöprengünk a léten, a halálon, a semmin és az örökkévalóságon.

Könyv a lélekben épülő templomról

Macskin László, Barna Marci és Csoma Szandra

Második könyvének bemutatóját tartották magazinunk állandó munkatársának, Barna Marcinak csütörtökön este Debrecenben, a DESZínház Batthyány utca 24. szám alatti pincetermében. A beszélgetést Macskin László, az FM90 Campus Rádió szerkesztő-műsorvezetője vezette.

Díjeső és limuzin a jubileumi Malteren

A jó hangulathoz a limuzin is hozzájárult  Fotó: Malter

Szombat este megtartották a tizedik Malter Filmfesztivál második napját, illetve az ünnepélyes díjátadót a debreceni Apolló filmszínházban. A szervezők számos meglepetéssel is készültek az újfent lebilincselő filmalkotásokon túl.

Kendőzetlen emberképek: Malter első nap

Tiszta "Halivúd"

Immár tizedik alkalommal hirdeti a Malter Filmfesztivál a maga nem titkolt célját: egy rövidfilmünnepen bemutatni az emberi sors lehetséges alakulásait, illetve az alkotások rendezőinek, készítőinek látásmódját, gondolatait.

Bűvös hatos: hatéves a Kvízözön

Egyre népszerűbb a játék, amelyből tanulni is lehet

„Van jó válasz!” – hangzik hétről-hétre a cívisváros népszerű vendéglátóhelyein a helyes megoldást világgá kiáltván az ikonikus apa-fia párostól, Boruzs Janótól és Boruzs Marcitól. Vagy ahogy a legtöbben ismerik, a Kvízözön csapatától.

A debreceni Kapisztrán, Könyves Tóth Mihály élete

A mellékcsoport jobb oldali alakja Könyves Tóth Mihály

A magyar nép történelmében legalább annyi vérzivataros időszak volt, mint békés korszak, és amikor elkezdett lengedezni a háború szele, a sors mindig rendelt népünk fölé egy olyan hőst, hadvezért, királyt, szónokot, politikust, aki átvezette a magyar népet ezeken a pusztító viharokon. Az is megfigyelhető, hogy ezek mögött az emberek mögött mindig ott állt egy pap, aki a hit erejével támogatta a sorsfordító küldetéseket.

Oldalak