Egyre keresettebbek a használt könyvek

Fekete István, Jókai Mór és Szerb Antal is keresett

Hamarosan itt a hagyományos könyvünnep, a Debrecenben plusz egy nappal kibővült Ünnepi Könyvhét. Olvasási szokásokról, könyvkereskedelmi szolgáltatásokról is beszélgettünk Asztalán Péterrel, a Bihar Antikvárium (Debrecen Piac utca 26/b, a régi antikvárium 1974 óta) és a Crystal Antikvárium és Aukciósház tulajdonosával és vezetőjével.

– Antikváriumokba nem csak a drágább könyvekre vadászók járnak, hanem az olvasni szerető, anyagilag középréteghez sorolhatók is. Milyen arányban vannak a pénzesebb könyvvadászok és a szerényebb anyagi képességgel bíró könyvbarátok?

– Napi szinten sajnos nem több száz vásárlónk van, de szerencsére nem is tíz-húsz. Természetesen érződik egy karácsonyi időszak, egy ballagás előtti hét. Ezekben az időszakokban igen keresettek a népszerű olvasmányok, amelyek egy-két-háromezer forintért megvásárolhatók. Ez gyakorlatilag egy-két kávé ára, tehát nem sok, mégis méltó, értékes ajándéknak való. Nem a könyvtárak ellen akarok lobbizni, de gyakran előfordul, hogy ha például szükség van egy Tüskevárra, a könyvtár 10-20-50 példánya egy hét alatt kikerül az olvasókhoz. Ezért az előre gondolkodó-gondoskodó szülők tanév végén előre megveszik ezeket az olvasmányokat. Ez is egy vásárlási hullám, és van az augusztus 20. utáni időszak, amikor a feledékenyebb szülők kapnak észbe, és indulnak beszerezni a kötelező olvasmányokat. És lényegében bármelyik kötelező vagy ajánlott olvasmányról van szó, 500-800-tól pár ezer forinttal bezárólag beszerezhető szép, megkímélt állapotban. Szemben az új kiadású könyvekkel, amelyek 4-5 ezer forint alatt megszerezhetetlenek. Ami még pozitív, hogy szép számmal járnak be középiskolások, zömük pedig komolyabb műveket keresnek, a magyar és világirodalom klasszikusait, filozófiai, történelmi, tudományos munkákat – csak hogy néhányat említsek az elmúlt napok tapasztalatából. Tehát a vásárlóink zöme többnyire átlagos anyagi helyzetben lévő érdeklődő, de jelentős forgalmat jelentenek.

– Ez az elmúlt évek tapasztalatához képest javuló helyzet?

– Igen, mintha erősödne az érdeklődés a könyvek iránt, legalábbis, ami a használt könyveket illeti. A napokban bejött egy hölgy, aki a nyaralásához vett öt-hat könyvet pár ezer forintért. Mondta is, hogy ajánlani fogja barátainak, ismerőseinek ezt a lehetőséget.

– A drágább, ritkább könyvekről korábbi interjúkban már volt szó, most essék szó azokról, akik olcsóbb, népszerű, de igényesebb művekért térnek be a Gambrinus közi, jól ismert boltba! Ők milyen jellegű kiadványokat keresnek?

– Magyar viszonylatban – pár nevet kiragadva – töretlenül népszerű Szerb Antaltól például az Utas és holdvilág, Fekete István munkái, debreceni vonalat nézve Szabó Magda, Szabó Lőrinc, Ady és a kortárs írók, a közelmúltban elhunyt debreceni születésű Térey János és Borbély Szilárd, Eszterházy Péter, Márai Sándor, Wass Albert. A világirodalomból például naponta keresett a Bronte nővérek művei, Dosztojevszkij, Tolsztoj, Hrabal és mások. Keresettek a gyerekkönyvek, az ezotériával foglalkozó kiadványok, a kertészeti, gombászati, gyógynövényekkel foglalkozó szakkönyvek, a szakácskönyvek.

– Az internet hatása miatt nem csökkent az érdeklődés az utóbb említett könyvek iránt? A lexikonok iránti kereslet – például – alaposan megcsappant.

– A lexikonok iránti érdeklődés valóban visszaesett, de azokat a kiadványokat nem naponta forgatja az olvasó. Míg egy kertészeti könyvre akár minden nap szükség lehet. Valóban, nagy segítség az internet, de ha valamit keresek, kidob egyszerre ötszáz találatot. Ha meg van egy jó szakkönyvem, egy perc alatt bele tudok lapozni.

– Az utóbbi 2-3 évben hogyan alakult az olcsóbb könyvek iránti kereslet? Gyanítom, hogy nem nőtt…

– Az utóbbi esztendőkben nem nőtt az anyagi jólét, és természetesen a pénztárca vastagsága meghatározza a kereslet bőségét, határát. Érezhető a hónap vége. Persze van egy réteg, amelynek nem számít, hogy hó eleje, közepe vagy vége van.

– Az szomorú, hogy érzékelik a hó végét, vagy a nyugdíj előtti napokat, az viszont örömteli, hogy ilyen anyagi helyzetben is megmaradt a könyvek iránti szeretet…

– Igen, de nézzük meg, mennyit költünk, ha elmegyünk egy moziba! Többszörösét egy-egy jó, de használt könyv árának.

– Ha valaki a drágább, ritkább, antik kiadványokból nem találja az általa keresettet, ön utánajár – ezt tudom. De ha valaki egy átlagos könyv iránt érdeklődik, ami éppen nincs bent, mondjuk: Einstein Az isteni formula című népszerű könyve, akkor megszerzi a Bihar Antikvárium? Vagy értesítik az érdeklődőt, ha beérkezik egy példány?

– Ha pár ezer forintos könyvet keres az érdeklődő, és éppen nem kapható nálunk, akkor az a bevett szokás, hogy kérünk egy elérhetőséget a vevőtől, természetesen mi is adunk telefon, e-mail-címet. Amikor megérkezik a könyv, ami lehet két nap múlva, lehet, csak három hónap múlva, ezt nem tudjuk befolyásolni, akkor küldünk egy sms-t, vagy felhívjuk. Harminc százalékban előfordul, hogy amikor bejön az előjegyzett kiadványért, akkor vásárol mellé még mást is. Aztán ennek van egy olyan folytatása is, hogy ha legközelebb keres valamit, akkor valószínűleg hozzánk fordul először. Örülök is, hogy segíthetek a könyvbarátoknak, meg üzleti része is van ennek a szolgáltatásnak.

– Június 13–16. között rendezik meg a 95-ik Ünnepi Könyvhetet, az utóbbi évek szokásainak megfelelően a Csapó utcán. A Bihar Antikvárium régóta kitelepül a régi és az új kiadványaival. Most milyen érdekességekkel csalogatják az olvasni szerető debrecenieket?

– Debrecenben helyi szokás, hogy elkezdődik már 12-én, szerdán a könyvheti rendezvénysorozat. Tudomásom szerint mintegy húsz pavilon lesz a Csapó utcai sétálóövezetben. Elsősorban válogatott szépirodalommal leszünk jelen. Tavaly csaknem húsz ládányi könyvet adtunk el, remélem, idén is lesz ekkora forgalmunk! Sokan voltak, akik 8-10 könyvet vettek egyszerre.

– Mennyire keresnek a könyvhéten díszesebb, drágább könyveket?

– Változó. Szoktunk kivinni antik könyveket, lássák, hogy van ilyen szint is nálunk. A Gambrinusz köz, a fő helyünk nem egy nagy forgalmú terület. Ezért különösen örülök annak, hogy a Csapó utcán van a könyvhét, mert ott a bevásárlóközpont miatt igen nagy a forgalom. Érdekes, hogy vannak olyan visszatérő vásárlók, akiket a boltban ritkán látok, de a könyvhéten mindig ott vannak. A külföldi diákok gyakran ülnek be kávézni a Csapó utcán, és mivel ők is szétnéznek a pavilonok között, egyre több idegen nyelvű könyvet is kiviszünk. Keresettek a szépirodalmi művek, volt olyan, aki két szatyornyit vásárolt. Szeretik a külföldiek és a magyarok is a régi bakelit lemezeinket is, újra reneszánsza van, ebből is van kínálatunk.

Barna Attila

(X)

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.