Kultúra

Réges Raven a Nagyerdei Víztoronyban…

Rendhagyó ötvözetben

Milyen „Réges Raven” történt már, hogy az elektronikus zene reneszánsza elhozta a szüntelen lüktető, intenzív elektronikus ritmusok és ütemek világát. A cívisvárosban újra ránk köszönt ez a kor, még ha csak egy estére is, de felejthetetlen elánnal.

Stílusokon át – közeleg a Made in Debrecen

Március 23-án, harmadik alkalommal

A cívisvárosban idén március 23-án, immár harmadik alkalommal rendezik meg a Made in Debrecen Fesztivált, amely az elmúlt két esztendőben nemes egyszerűséggel rohamosan növekvő tendenciát mutatott mind fellépőszámokban, mind népszerűségben.

Campus: jön Martin Solveig és Gayle is

Folyamatosan bővül a zenei kínálat  Fotó: Campus fesztivál

Kilenc nemzetközi előadóval és hetven hazai kedvenccel bővült az idei Campus Fesztivál zenei felhozatala.

Vinyl és potméter – kitárja szárnyait a Best Ablak

Ablak egy új zenei világra

Cívisváros, 2024., a populáris zenei fesztiválélet népszerűsége hazánkban évről-évre robbanásszerűen növekszik, ám ennek nyomában ott vágtat az alternatív is. Nevével ellentétben ez korántsem szerénykedik, hiszen a maga feltörekvő és táguló berkeiben folyamatosan nevel ki országos és helyi tehetségeket, sztárokat, új neveket.

Egyetemi könnyűzene, a könnyűzene egyeteme

Február 15-ig még lehet jelentkezni

Hazánkban gyakorlatilag hónapról-hónapra rohamos változásokon, fejlődésen megy keresztül a töretlenül népszerű és folyamatosan növekvő tendenciát mutató könnyűzenei élet. Ennek egyik előmozgató rugójaként pedig a Debreceni Egyetem újból színre lép szeptembertől a nemzetközi régióban egyedülálló könnyűzenei képzésével.

Rémképek az igazi vadkeletről

A döbbenetes valóságról

A keleti világ, a fagy birodalmának digitális bennszülöttjei bátrak, mégis szüntelen rettegnek. Rettegnek valamiféle fentebbi hatalomtól, amellyel szembeszállni egy ideig lehet, aztán hirtelen mindent felemészt az erőszak. A Kiáltvány a gyerekekért egyszerre megdöbbentő és mindenekfelett tanulságos.

A futball csodájáról, a közösség erejéről

A filmvetítéseket beszélgetések követték

A napokban lezajlott a mozivásznon a jubileumi tizedik Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF), amelynek keretein belül természetesen Debrecenben is levetítettek néhányat a számos díjat nyert alkotások krémjéből. Mindezt méltóképp indította Izland. Nem ámítás, Izland valóban egy új emberi, társadalmi dimenzióba kalauzolt bennünket.

Hagyomány és büszkeség: a gerundium

Az eredeti gerundiumok nem voltak díszesek  Fotó: visitdebrecen.com és unideb.hu

A cívisváros oktatási és felsőoktatási élete évszázadokra visszanyúlóan határozza meg hazánk iskolai, főiskolai, egyetemi életét. A Debreceni Egyetem a nemzetközi régió, illetve Magyarország egyik legnagyobb múltú és legszélesebb oktatási palettát kínáló intézménye. Mindennek a hagyománynak pedig egyik legősibb és legtekintélyesebb szimbóluma a gerundium.

Az (újság)írás „két macskája” – Kepes András előadásán jártunk

Teltházas érdeklődés volt a Lovardában

„Álmomban két macska voltam, és játszottam egymással.” – szól az örök zseni Karinthy Frigyes paradoxnak tűnő, ám az irodalom számára korántsem megfejthetetlen gondolata. Ezt a jelenséget pedig a jelenkori magyar sajtótörténet és kortárs irodalom egyik legmeghatározóbb szerzője, Kepes András személye is méltán bizonyítja.

A Macska a betonból a Fábry-showba ment

Az alkotók egy része Fábry Sándorral

Újabb sikercsúcsot hódított meg a debreceni-nagyhegyesi Dalnoky (Deák) Ferenc, aki szinte önerőből készített filmet saját, humoros történeteiből, novelláiból Macska a betonban címmel. A filmalkotó és a története tegnap este (január 18-án) szerepelt a Duna Televízió Fábry műsorában.

Oldalak