Balázs-Kiss Dóri hétköznapi gluténérzékenyből lett több ezer ember jobbkeze a konyhában. Aki követni szeretné, találkozhat munkájával a közösségi médiában, a Gluténmentes élet blogján és két szakácskönyvén keresztül is. (Életem gluténmentesen, Glutén- és laktózmentes alapszakácskönyv)
A sütőtök ilyenkor a téli időszakban jelenik meg a boltokban. Ez a zöldség Amerika felfedezése után került Európába, őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke. A 16. század óta termesztik Magyarországon is.
A koronajárvány okozta kényszerű itthon tartózkodás új lehetőségeket ad: aki szeret szabadban, kertben, udvaron bográcsolni, sütni-főzni, az most akár naponta megteheti, nem csak hét végén.
A mángold egy olyan konyhazöldség, amely a disznóparéjfélék családjába, azon belül a répaformák alcsaládba tartozik, legközelebbi rokona pedig a cékla. Érdekes, hogy már az i.e. V-IV. században ismerték a Földközi-tenger környékén, mégis mára Európában szinte ismeretlennek számít.
A héten anyósomnál nyaraltunk a gyerekkel. Éppen érik a zöldborsó, van is náluk jó pár sor ültetve, úgyhogy fejtettünk is belőle bőven. Itthon aztán készült is belőle főzelék, leves, miegymás.
Kezdő háziasszonyként eleinte féltem az élesztőtől, többször bakiztam vele, nem futott fel, mert túl hideg volt a tej, esetleg forró. De mióta összebarátkoztunk egymással, bátran készítek élesztős ételt, mint például ezt a nagyon egyszerű pizzát.
Egy egyszerűen készíthető, akár forró puncs nem csak az ünnepi ebédek, vacsorák kísérője lehet. Jól eshet, felmelegíthet a hideg, hosszú téli estéken is.
A diós-aszaltszilvás és a mákos-narancsos ízű bejglit kedvelték a legtöbben azon a hétvégén, amelyen nagy bejgli kóstolásra várták az érdeklődőket a Nyitott Városháza belső udvarára. Mintegy négyezren vettek részt az eseményen, az eredményt pedig december 9-én hirdették ki.