Érdekes

Minden évben eljön. No de honnan?

Mindenki várja - mert jó

A világ szinte minden táján ismerik. Nincs gyermek vagy felnőtt, aki bizonyíthatná létezését vagy épp annak ellenkezőjét. Legendák, mondák, egyházi és világi folktörténetek övezik, sőt még a politika is alkotott magának egyet évtizedekkel ezelőtt. No de honnan is indult a mikuláskultusz?

Csillagászat: általános iskolától a NASA-ig

Hadházi Csaba a csillagok vizsgálata közben

Régóta ott lapul természetünkben a kíváncsiság az univerzum titkai iránt. Az éjszakai égbolt, a csillagok és a galaxisok mindig is lenyűgözték. Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszanak az amatőr csillagászok, akik szenvedéllyel és elhivatottsággal merülnek el az égbolt megfigyelésében és a csillagászati kutatásban.

Vadászpolitikától a világhírnévig

Az ismert "agancsos" logó

A november 14-i dátum egészen 2006 óta a Jäger-nap. Mindez Philadelphiáig vezethető vissza, ahol a polgármester e jeles napon fogadta a Jägermeister igazgatótanácsát. No, de honnan is indult az a közkedvelt ital, amely mára pohárról-pohárra milliókat kápráztat el?

Tömeges „ufók”, avagy a hétköznapi jelenség

Látványos és veszélytelen  Fotó: Android Portál

A napokban a Debrecenhez köthető közösségi média-csoportokat ellepték a posztok, amelyek ufóészleléseket próbáltak bizonygatni, több-kevesebb sikerrel. Noha sokak számára valóban szokatlan lehet az ominózus jelenség, valójában teljesen ártalmatlan.

Hatvanéves, Debrecenben mégis sírja van a TV Macinak!?

Egy időre eltűnt, aztán visszatért

Idén hatvan esztendeje, hogy Bálint Ágnes gondolataiból és a 2012-ben elhunyt Foky Ottó animációjából megszületett mindannyiunk kedvenc gyermekkori kísérője, a TV Maci. Noha vizuális szülőatyja 2012-ben távozott el, Debrecenben, a Roncsbárban mégsem ezért áll síremléke a magyar televíziózás leghíresebb szereplőjének.

Gyulaháza és annak büszkesége

MIG 21-es - ilyennel is repült Farlas Berci  Fotók: Faragó László

Bizonyára eddig írt útinaplóim után fura lehet, hogy most nem valami hegyvidék vagy vízpart környékéről ihletődtem meg, hanem egy településről. Pedig itt van a szomszédban legalábbis Szabolcs Szatmár Bereg vármegyében, és bő egy éve még nem is nagyon tudtam, hogy merre tették le a térképen, de mégis ott járva rögtön megtetszett a majdnem kétezer lelket számláló település, Gyulaháza. A nevét egyébként Gyula vezérről kapta, aki a község első birtokosa volt a históriás könyvek szerint.

A vonzás törvénye - valóban hozzájárul a sikerhez?

Álomtábla - a céljaink szem előtt tartásához mindenképpen hasznos

Sokan állítják azt, hogy a vonzás törvénye életeket változtat meg, hiszen minden felfogás kérdése. Sok minden függ attól, hogy milyen gondolatokkal éljük mindennapjainkat. Ha pozitív dolgokra koncentrálunk és folyamatosan ismételjük azt, valóban nagyobb esélyünk van egy sikeres és kiegyensúlyozott életre?

A torzsalkodások vára

A nagykövesdi vár és kastély   Fotó: Sir John

Felvidék magyar határ közeli részén több várrom található. Ilyen Fülek közelében Ajnácskő, Sepsitől nem messzi Torna vára, Gömöri részen Murányalja erődítése. A Bodrogköz egyetlen vára, a nagykövesdi, a földrajzi egység felső részén található.

A magyar tenger – megunhatatlan marad

Víz, virágok, szökőkút

Újra eltelt egy év, és újra szemügyre vettük hazánk legszebb ékköve, a Balaton legbulisabb városát, az utánozhatatlan hangulatú Siófokot.

Nyári szomorú

Luxusvillák a Balatonban  Fotó: Internet

Vége van a nyárnak. Hűvös szelek ugyan még nem járnak, mint ahogy Móra Ferenc a Cinege cipője versében megírta, de ennek az évszaknak a napjai már meg vannak számlálva.

Oldalak