Szerelemlakatok

Egyedi jelzés egy szerelemlakaton

Valentin-nap a szerelmesek napja. Az egymásra találtak február 14-én ünneplik párjukat. A múlt század vége felé terjedt el, a vallással ellentétben úgynevezett világi szerelmes ünnep. A párok ilyenkor számtalan módon nyilvánítják ki az egymás iránt érzetteket. Például szerelemlakattal.

Városok utcáin járva gyakran látunk kerítéseket, amelyeket akár több ezer lakat is lóg. A különböző színű, formájú és nagyságú zárak a szerelem és hűség jelképei.

A szerelemlakat egy ősi kínai hagyomány legújabb kori, Amerikai Egyesült Államokból indult folytatása. Szokás szerint, ha az egymásba szeretők lakatot zárnak egy véget nem érő láncra, kerítésre, oszlopra, akkor a szerelmük örök lesz. A lakatok erősítik lélekben az elköteleződést, a sírig kitartó nemes érzéseket. A szerelmesek kezdetben hidak lámpavasaira csatolták azokat, azonban a rengeteg fémszerkezet súlya miatt kidőltek.

Velence a szerelmesek városa. Több hídján csüngenek lakatok. Szintén hídon díszlenek a szerb Vrnjacka Banján, Moszkvában a Megmentő Krisztus Székesegyház előtti átkelőn, egy szöuli felhőkarcoló 236 méter magas peronján.

Hazánkban a legtöbb lakatot Pécsett, a Janus Pannonius utcában találhatjuk, de jelentős mennyiség lóg Miskolcon a Szinva partján, Egerben az Érseki Palota kerítésén, de például Ungvárott is dívik a „lakatolás”, az Ungot átívelő gyalogoshíd korlátjai roskadoznak tőlük.

Rómában a Tevere hídjára, Valentin-napra szerelmesek beszélnek meg randevút. Természetesen hoznak lakatokat is. A híd korlátjához rögzítik, majd kulcsait a folyóba dobják, jelezve, szerelmük örök, ezért azokat soha nem akarják felnyitni.

A lakatok nézegetésére érdemes időt szánni. Sorsok elevenednek meg. A lezárt lakatok többsége tartós szerelemről tanúskodik. Egyesekre kisebbek is kerülnek. A kapcsolatokban megszületett gyermekek számát jelölik. Ám nem minden szerelem bírja az idők végeztéig. Néha visszatér egy-egy csalódott fél, és letörli korábbi szívszerelme nevét, monogramját. Mások neve mellé kereszt kerül, másvilágra költözésükről hírt adva. Egyes lakatokon piktogramok fedezhetők fel. Párok foglalkozásaira utalnak, amikor nemcsak a szerelem, hanem a munka is egybeköti őket.

Formáik változatosak. A klasszikus szögletes mellett gyakoriak a szív alakúak, de ritkaságként korlátokra aggatnak kerékpárlakatokat, sőt számzárasakat is.

A mellékelt fotókra a lillafüredi vízesés korlátjainak „kínálatából” válogattam.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.