A Macska a betonból a Fábry-showba ment

Az alkotók egy része Fábry Sándorral

Újabb sikercsúcsot hódított meg a debreceni-nagyhegyesi Dalnoky (Deák) Ferenc, aki szinte önerőből készített filmet saját, humoros történeteiből, novelláiból Macska a betonban címmel. A filmalkotó és a története tegnap este (január 18-án) szerepelt a Duna Televízió Fábry műsorában.

Akik nem látták a „macskás” filmet, azok számára röviden: a másfél órás áldokumentum-vígjáték Dalnoky Ferenc Homokkerti capriccio című könyve részleteinek felhasználásával készült, példátlan módon: némi önkormányzati és magántámogatások felhasználásával, szinte teljes anyag és szellemi, fizikai önerőből. A történet fő vonala, hogy egy vidéki kis településen (Nagybegyesen) 1972-ben gázrobbanás történt, aminek következtében megszaporodtak a nehezen magyarázható dolgok, emberek és állatok megbuggyantak, furcsán, szokatlanul viselkedtek. A történet kiinduló szálára aztán számtalan önálló történet rakódik, humorosnál humorosabb és abszurdnál abszurdabb események.

Fábry Sándor a méltán elismert humorista, műsorvezető és dramaturg a beszélgető műsorában a szokottnál több időt szentelve kezdte bemutatni a filmet és az alkotókat, akik gyakorlatilag valamennyien amatőrök (Jakab Attila operatőrt kivéve). Kellemes és érdekes beszélgetésnek indult a show-csevegés, ám azok számára, aki még nem látták a Macska a betonban című filmet, talán kissé talajvesztetté válhatott az interjú egy idő után, vagy ehhez a ponthoz kezdett közelíteni.

Ám Fábry Sándor kiváló dramaturgiai tudással taszított egyet a beszélgetés fókuszán, és áttért a rendező, ötletgazda, Dalnoky Ferenc portréjára. És hát miért ne tette volna, hiszen egy olyan ötletemberről van szó, aki nem csak megírt egy két részes humoreszket Homokkerti capriccio címmel, de szenvedélyes retró-tárgy gyűjtő is, oly annyira, hogy Hajdúszoboszlón saját tárlattal várja az érdeklődőket, mint a Bocskai István Múzeum önálló részlege: ITT MEGKETINTHETŐ

A műsor ezután szépen lépegetett felfelé a népszerűség lépcsősorán, és megtudhattuk: hogyan került a filmbe az országosan szeretett és népszerű műsorvezető, Rózsa György, vagy hogyan készült a filmben a gázrobbanásos jelenet, valójában hogyan alakult ki a valóságban is létező krátertó, ami ugyan nem Nagybegyesen, hanem Nagyhegyesen található. ITT LEHET OLVASNI RÓLA

Érdekesség érdekességre rakódott a percek során, talán érdemes utólag is megnézni a beszélgetős műsort, hiszen egy olyan sokoldalú ember villanásszerű profilrajza kerekedik ki belőle Dalnoky Ferenc személyéről, aki ritka ötletességével, rendkívüli empátiájával, humorérzékével arra késztette a műsoraiban többnyire magát előtérbe helyező Fábry Sándort, hogy ezúttal rövid kérdésekkel operáljon, és befogja száját, hogy a vendége tudjon megszólalni ezernyi élményéről, ötletéről. Ennek köszönhető, hogy bár én magam többször láttam a Macska a betonban című filmet, ha lehetőségem adódik, újra megnézem, de nem csak a filmben elrejtett apró, finom humorpetárdák miatt, hanem azért is, mert a vetítések után meg lehet ismerkedni a nagyszerű alkotókkal, köztük az író, rendező, ötletemberrel: Dalnoky (Deák) Ferenccel.

Nézzük a filmvetítések hirdetéseit!

Barna Attila

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.