Falu, ami nincs

Nem emlékház, hanem házemlék

Ez Derenk. Ha poénkodnék, akkor így vezetném fel: valószínűleg keveseknek derenk (dereng), merre is vagyon Derenk. Amúgy nem is könnyű megtalálni, mert nincs.

Nem él ott senki, a házromokat is földréteg, növényzet takarta be. Csak turistatérképen jelzik. Ott is csak azért, mert az országos kéktúra útvonala keresztülhalad rajta, és pecsételő hely (a turisták így igazolják, hogy ott jártak).

Derenk az Aggteleki karszt hegyei között húzódik meg, mindössze fél kilométerre a szlovák határtól. Szögliget felől közelíthető meg a piros, majd az országos kék turistajelzésen. Megközelítése csaknem 6 km gyaloglást igényel. Aki odaér, nem sok mindent láthat, hiszen 74 éve néptelen.  Csupán fehér-piros rombusz alakú táblák jelzik az egyes házak helyét. Mindössze két ház áll: a kiállításnak helyt adó és egy idén épített kis kápolna. Megmaradt és gondozzák a temetőt. Néhány fejfán az ott nyugvó neve is olvasható. Több síron koszorú, lengyel nemzeti színű, piros-fehér szalagokkal. A háborítatlan környezetben nyugodtan turkálgathatnak a vaddisznók. Szinte már az egész falut „felszántották”.

A hivatalos változat szerint Horthy Miklósnak vadászterület szükségeltetett (komoly vadászszenvedéllyel megáldott volt az idős ellentengernagy), ennek ára pedig a falu felszámolása. A néhai falu közösségi épületében berendezett kiállítás is ezt a hiedelmet erősíti, ám az igazság más. A környéket az Andrássyak birtokolták. A falu lakóival cudarul bántak. Szinte mindent korlátoztak, de inkább tiltottak. A lakosok az erdőből éltek: vadásztak, erdőgazdálkodást folytattak, gyümölcsöket, gombát gyűjtöttek. A főúri család visszavonta a vadászati engedélyeket, megtiltotta az erdőben gyűjtögetést, fakitermelést. A falu, lengyel honból betelepített lakossága végső elkeseredésében fordult a kormányzóhoz. Kérték, tegyen valamit. Horthy salamoni döntést hozott. A falut kitelepítésre ítélte. A helyieket főleg Emődre és Sajószentpéterre költöztette.

A vadászterületből mégsem lett semmi. A háború közbeszólt, a falu pedig az enyészetté lett, mostanra pedig turistalátványossággá vált.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.