Bernáth István

Bernáth István

Bernáth István a 16-os választókerület képviselőjelöltje a DISZ támogatásával. Debrecenben született 1989-ben. Régóta lakik a 16-os körzetben, ezért jól ismeri a terület erényeit és hátrányait. Érettségi után több szakmát is tanult, most sportmenedzseri szakon képzi magát az agráron, de jogtudományi egyetemre is járt, csak az igen aktív sporttevékenységével nem tudta összeegyeztetni - a napi 24 óra kevés volt.

Nyolc évesen kezdett sportolni, a birkózást választotta. 2006-ig versenyszerűen űzte, igen sikeresen: többszörös diákolimpiai és magyar bajnok volt. Mellette sumózott: Európa bajnoki címet szerzett és világbajnoki 5-ik helyezést ért el. Mivel Debrecenben a birkózás városi anyagi támogatás hiányában megszűnt, váltott, és ökölvívó lett. A váltás évében már korosztályos válogatott magyar bajnok volt ökölvívásban, birkózásban és sumóban. 2007-től már csak ökölvívással foglalkozott, 2008 óta felnőtt válogatott. Az azóta eltelt időszakban Európa bajnoki 5-ik, az uniós országok bajnokságában kétszer ezüst érmes, több nemzetközi torna győztese volt. Háromszor részt vett a WSB (ez az egyik legrangosabb boksz-szervezet) versenyein, két évig Kazahsztánban sportolt, egy évig Amerikában, a negyedik szezonra sajnos már nem tudott visszamenni súlyos betegsége miatt. Felépülése óta azonban 17 mérkőzése volt teli győzelmekkel. Elhatározása szerint az olimpiáig mindenképpen sportol, ha lesznek támogatói.

- Honnan jött a kapcsolat a DISZ egyesülettel?

A családom és dr. Dobrossy István ügyvéd úr között régóta jó a kapcsolat, így ismertem meg a DISZ-t. Ugyanakkor az ismeretségen túl a sportolásomat a Dobrossy ügyvédi iroda is támogatta.

- Honnan jött az ötlet, hogy a sport mellet a közélettel is foglakozni kellene?

Dobrossy István hívott fel telefonon, aztán személyesen is felkért a képviselőjelöltségre. Gondolkodtam rajta egy-két napot, de mivel a közélet mindig is érdekelt, meg főleg az, hogy a környezetemben élők hogyan érzik magukat, hát elvállaltam. Úgy érzem, a körzetemben nagyon sokan szeretnek, bíznak bennem, ismerik a családomat. Sokan azt mondták, biztosan tudnék segíteni a lakóterületemnek, mert kitartó vagyok a harcban, igazságos, jó lelkű. Ez jól esik, ezt a bizalmat, irántam érzett reményt szeretném megszolgálni. 

- Mi az, amit sürgős, fontos, fajsúlyos teendőnek gondol városi szintem?

Napi sporttevékenységemből adódóan azt mondom: elsősorban a sportágazatok támogatásán változtatnék. Bizonyos sportágakat erősebben, másokat kevésbé kellene támogatni. Azt hiszem, ezt nem kell külön magyaráznom egy megszűnő birkózóágazat és egy 20 ezres stadion felépülése után.

A városi utak állapotán is fontos lenne változtatni. Nem biztos, hogy díszburkolattal kellene ellátni a belvárost, miközben egy kicsit kintebb az autós kiesik a kocsiból, olyan hepehupás az út a foltozgatástól, kátyúktól.

- És mit tenne sürgősen a 16-os kerületben?

A 16-os kerületben is meg kellene teremteni a sportolási, közösségi élet lehetőségeit. Az idősebbeknek programokat, egészségügyi szűréseket lehetne szervezni, a fiataloknak sportolási, testedzési tereket építeni, kialakítani. Sok, nagyon sok tennivaló van, igazából alig győzöm én magam is jegyzetelni a lakossági igényeket, amik befutnak hozzám. Remélem, hamarosan tehetek is valamit a körzetemért. Csak ehhez az kell, hogy akik eddig otthon maradtak, és nem mentek el szavazni akár milyen okok miatt, most tegyék meg. Menjenek el szavazni, és erre ösztönözzék ismerőseiket is, függetlenül attól, hogy az melyik körzetben lakik. Mert Debrecen a miénk, debrecenieké. Harcolni kell érte, hogy sikeres legyen. És én tudom, mi az a harc!

 A DISZ és dr. Dobrossy István polgármesterjelölt támogatja