Elcsendesül a filmzene – Ennio Morricone

Kisgyermek kora óta zenész akart lenni

Amikor életemben először láttam a Volt egyszer egy Vadnyugat című klasszikust, még szinte semmit sem tudtam Charles Bronsonról. Hogy is tudhattam volna, hiszen kíváncsi kisgyermekként tátottam a számat a cowboyok láttán. De legalább annyira lenyűgözött a láthatatlan főszereplő, aki dallamaival varázsolt el. Ő Ennio Morricone.

Mit jelent több mint 550 film? Valakinek semmit, sokaknak puszta szórakozás, az egyedülálló kivétel pedig ennyi alkotást tudhat magáénak. Egy életmű. Az olasz származású legendás komponista csaknem 550 mozi elkészültében segédkezett feledhetetlen filmzenéivel. Egy zeneszerző máris különleges, hogy egyszerűen utánozhatatlan a stílusa és szinte minden hang tökéletes, melyet ő kreál. Azonban ha szinte teljesen „elfeledett” hangszereken kísérletezik, egyenesen zseniálisnak nevezhető. A harangok csengését igen kevesen ismerték fel lehetséges sikeres alternatívaként a zene hírességek világában. Aki valóban befutott és a nagyok közé sorolható, azok közül Morricone mellett csupán Mike Oldfield juthat eszünkbe, aki előszeretettel produkált harangjátékot, amikor a Tubular Bells született. No, de vissza a westernek zenei hangulatát megteremtő hőshöz. A harmonika népszerűvé tétele is az ő nevét dicséri, ugyanis a Volt egyszer egy Vadnyugat ikonikus karaktere nélkül a szájharmonika talán máig sem tett volna szert ekkora népszerűségre a legendás Morricone nélkül. Jean-Paul Belmondo magabiztos tekintete mögött is Ennio profi kottája állt, A profi című krimiben. Viszont nem kezdenék bele hosszas fejtegetésbe. Ugye megbocsátanak, ha nem sorolom fel mind a félezer filmet? Elég, ha párat kiemelek Ennio Morricone díjai közül: úgy mint az Oscar vagy a Grammy.

A mester Magyarországon is járt és a fizikai elismeréseknél talán többet is jelent, hogy egybehangzóan mindenki csak pozitív véleménnyel nyilatkozott a tekintélyes látogatóról. Szakmájában és emberileg egyaránt egy kiváló, tiszta férfi volt. És így is maradt élete legutolsó pillanatáig. Néhány hónappal 92. esztendeje előtt örökre lehunyta szemét. A függöny legördült, a zenekar elcsendesült…

Ennio Morricone emlékére.

Barna Marci

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.