Borkóstoló – csak mértékkel!

Alapvető borválaszték

Hazánkban közkedvelt nedűnek számít a bor. Hagyományos nemzeti italunk, társasági itókaként is emlegetik. Nemcsak egyszerű, önmagában is iható alkohol, hanem értékes gasztronómiai kiegészítő is.

Évszázadok során nemcsak élvezeti cikként, hanem orvosságként is szolgált. Mértékletes és rendszeres fogyasztása védi szívünket és ereinket. Ízét, amely szerint száraz, félszáraz, félédes vagy édes lehet, érlelése során használt cukortartalma adja.

Viszont külön tudománynak mondhatnák az ételeinkhez illő bor kiválasztását, ahol a harmónia a cél, hogy egymás erényeit kiemeljék. Persze, ízlés szerint is fogyasztható, de van pár általánosnak tekinthető szabály:

Fűszeres ételhez fűszeres bort válasszunk!

Borral készült ételekhez ugyanaz a bor való.

Kevésbé fűszeres ételekhez könnyű fehér borok illenek, míg a zsírosabbakhoz erősebb, és leginkább vörös borok.

Ne igyunk bort éhgyomorra!

Étvágygerjesztőnek fűszeres, vagy száraz fehérbor, esetleg rosé ajánlott.

A borok hőmérséklete is fontos. Fehér borokat 8-12, vörös borokat 12-19 Celsius fokon fogyasszunk, tároljunk. Minél gazdagabb az ízük, annál magasabb hőmérsékleten tartsuk.

A minőségi bort sose keverjük! Kortyonként ízlelgetve, lassan fogyasztandó. Persze mérsékelten.

Borok és ételek

Száraz-, könnyű fehérbor: könnyű levesekhez is ajánlott. Valamint hidegtálakhoz, zöldség, és tésztaételekhez ugyanúgy, mint fehérhúsú szárnyasokhoz, és - halakhoz.

Édes fehérbor az előző ételcsoport gazdagabb, mártássokkal, füstösebb íz világgal való kiegészítéséhez. Valamint tenger gyümölcsei, sajtfélék és édességek kísérője is lehet.

A könnyű-, és közepes vörösborokhoz ajánlott: olaszos ételek, barna húsú szárnyasok, sütött-, grillezett húsok. Nem túl nehéz magyaros ételekhez is.

Az erős vörösborok elsősorban a marha-, és vadételekhez illenek, valamint hazánkban előszeretettel készített pörköltekhez, gulyásleveshez, halászléhez, vörös és füstölt húsokhoz, kolbászfélékhez és kemény sajtokhoz.

Egészségünkre!

D.B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.