Mangalicafesztivál böjtben

Többször elhangzott már a cívisváros első emberének szájából, hogy a kálvinista Rómában, (vagyis Debrecenben) ma már lényegesen több katolikus él, mint protestáns. Ez egyes „megátalkodott” reformátusok szerint nem így van, de egy vezető politikusnak mindig igaza van, akkor is, ha nincs.

No, most, tudva lévő, hogy ez a mostani egy klérusbarát kormány, nekik a kereszténység nagyon fontos, élnek-halak érte, egy keresztény Európáért és keresztény Magyarországért vívják immár megint kétharmados szabadságharcukat. Orbán Viktor imádságos életet ajánlott az állampolgároknak, mintha majdnem Jézus szólt volna belőle, aki azt ajánlotta: „szüntelenül imádkozzatok!”  

Az az általános vélemény, hogy a katolikusok vallásosabbak (hívőbbek?), mint a protestánsok, jobban tartják a hitélet szokásait, jobban követik külsőségeit, tartják követelményeit. Sokan teljesítik a böjtölés követelményét is. Ennek dacára e hét végén mangalicafesztivál kínálja magát a centrumban.

A húsvétot megelőző böjt az idén március 4-én, húshagyó kedden kezdődött, s április 20-án, húsvétvasárnapom ér véget. Mert Jézus feltámad, lehet örvendezni, lakmározni. A hitkövető görög katolikusok immár majd a szenteltet eszik.   

Húsvét előtt vagyunk, elvileg most zajlik a felidézett szenvedéstörténet, Jézust meg fogják feszíteni, s mi itt – fideszes kereszténybarát invitálásra - zsíros szájjal vedeljük a sört a nagy adag gulyásra a grandiózus, megújhodó Nagytemplom előtt.

Még jó, hogy nem a Szent Anna székesegyház lépcsőjén rotyog a pörkölt a Megváltó szenvedéseinek emlékezetére.

(fogarasi)

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.