Pártok népszerűsége

Budapest, 2014. március 6., csütörtök (MTI) - A Medián közvélemény-kutatása szerint a Jobbik erősödését, a Fidesz gyengülését hozta a február, miközben az Összefogásnak nem változott a támogatottsága. A Medián honlapján elérhető felmérés szerint ugyanakkor a Fidesz továbbra is magasan vezeti a pártok népszerűségi listáját.

A teljes népesség körében a Fidesz 36 százalékon áll, miközben az Összefogásra a szavazók 23 százaléka, a Jobbikra 14 százaléka, az LMP-re pedig 3 százaléka szavazna a Medián felmérése szerint.

Minden második választó nyilatkozott úgy, hogy kormányváltást szeretne, míg 40 százaléknyian óhajtanák az Orbán-kormány hatalmon maradását.
A kutatás szerint a biztos pártválasztók körében 49 százalékkal vezet a Fidesz, az Összefogás 30, a Jobbik 18, az LMP pedig 3 százaléknyi választó bizalmát élvezi. Januárban a biztos pártválasztók körében még 52 százalékos volt a Fidesz támogatottsága, az Összefogásra akkor is 30, a Jobbikra 14, az LMP-re pedig 2 százalék szavazott volna.

Eközben 23 százalékra csökkent azok aránya, akik nem rendelkeznek pártpreferenciával, vagy nem nyilatkoznak erről.

Az egy évvel ezelőtti mindössze 40 százalékos választási részvételi hajlandóság mostanra 57 százalékra nőtt, az önmagukat „biztos” szavazónak vallók egytizede még mindig nem tud, vagy nem akar pártot választani.

Ugyanakkor a tömegesen rejtőzködő baloldali szavazókat feltételező találgatásokra „a Medián felmérései nem szolgálnak bizonyítékkal”. Kimutatható ugyan, hogy a nyílt pártpreferenciával nem rendelkezők körében lényegesen többen szeretnének kormányváltást (47 százalék), mint ahányan az Orbán-kormány hatalmon maradását remélik (14 százalék). Azonban erre logikus magyarázat, hogy a kormány támogatói döntő részben magát a kormánypártot is támogatják, míg a „kormányváltók” esetleg nehezebben találnak maguknak pártot - olvasható az elemzés összefoglalójában.

A felmérést 2014. február 21-e és 25-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. Ez azt jelenti, hogy a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét, a hibahatár 3 százalék.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.