Választás 2014 - LMP: hétpontos program a felsőoktatás "helyreállítására"

Budapest, 2014. február 16., vasárnap (MTI) - Az LMP hét pontból álló programot dolgozott ki a felsőoktatás "helyreállítására" - közölte a párt felsőoktatási és tudománypolitikai szakszóvivője vasárnap Budapesten.

 

    Pető Ernő a sajtótájékoztatón a kiinduló helyzetet ismertetve úgy fogalmazott: "pofátlanság" az, ahova az elmúlt években a magyar felsőoktatást juttatták. Az LMP a felsőoktatás új alapokra helyezéséhez elsőként azt javasolja, hogy minden költségvetési 100 forintból 5-6 forintot a felsőoktatásra költsenek. A második pont szerint "szélesre kell tárni a felsőoktatás kapuit", minden tíz emberből négy diplomás legyen. A javaslat harmadik pontjában a vidéki felsőoktatási intézmények fejlesztése, megmentése szerepel. Pető Ernő ezt azzal indokolta, hogy "ahonnan elmegy a felsőoktatás, "ott nem lesz munkahely, nem lesz élet", erőteljesen csökkeni fog a lakosság. Példaként említette Mezőtúrt, ahol - mint mondta - megszűnt a felsőoktatási intézmény, és tíz év alatt harmadával csökkent a lakosság.    A párt felsőoktatási programjának negyedik pontja a tandíj megszűntetése, az ötödik a felsőoktatásban dolgozók bérfejlesztése, a hatodik a röghöz kötés eltörlése, a hetedik pedig a vállalkozni vágyó fiatalok támogatása.

    Osztolykán Ágnes, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: a Fidesz-KDNP kormányzása alatt a felsőoktatás "lehajló ágba került". Az elmúlt időszakban - mint kifejtette - csökkentek a keretszámok, kiterjesztődtek a tandíjas képzések, folyamatosan változtattak a szabályokon, a röghöz kötést törvénybe, majd alaptörvénybe rögzítették. A felvételizők száma 140 ezerről 100 ezerre, a felvett hallgatók száma 100 ezerről 70 ezerre zuhant, a felsőoktatásra fordított pénz a 2010-es 180-190 milliárd forintról a kormányzati ciklus végére 120-130 milliárd forintra csökkent - sorolta kifogásait.   Az LMP-s politikus arra is kitért, bizakodott, amikor ellenzéki politikusként részt vehetett a felsőoktatási kerekasztalon, ahol egy kivétellel mindenki támogatta a felsőoktatás minőségi javítását célzó koncepciót. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azonban azt mondta: ő maga és partnerei ezt nem nézik jó szemmel, s úgy vélik, továbbra is szűkíteni kell a felsőoktatást, nem pedig bővíteni.

    Osztolykán Ágnes azt mondta: Klinghammer Istvánra mint leköszönő államtitkárra tekintenek, s úgy tűnik, "Parragh László győzött és az ő oligarchái".   Mint kiemelte: a most lezárult felvételi időszak is a bizonytalanságról szól. Márpedig, mint kiemelte, minőségi tudás, minőségi felsőoktatás nélkül nincs minőségi élet egy országban. Csak az oktatás, a felsőoktatás adhatja meg a fiatalok számára azt a lehetőséget, hogy a felemelkedés útjára lépjenek - tette hozzá Osztolykán Ágnes.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.