Pénztárgépek - Kereskedelmi szövetség: a visszavont engedélyű gépeket rendelő kereskedőknek érdemes gyorsan lépniük

Budapest, 2014. január 24., péntek (MTI) - Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azt javasolja, minél előbb rendeljenek új pénztárgépet azok a kereskedők, akiknek arra a két gépre volt megrendelésük, amelyeknek engedélyét az engedélyezési hivatal visszavonta. Vámos György főtitkár azt is elmondta az MTI-nek pénteken, hogy a döntés több tízezer, döntően kisvállalkozást érinthet; a szövetség elemzi a helyzetet, ha szükséges kérni fogja a támogatási határidő módosítását.

 

    A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) az Alt Cash Kft. által forgalmazott SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét visszavonta csütörtökön. A hivatal honlapján olvasható indoklás szerint a döntéseket megalapozó vizsgálat kimutatta, hogy az érintett  pénztárgépek - a beépített AEE (adóügyi ellenőrző egység) funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt - lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók.

   A kereskedelmi szövetség szerint nem érdemes megvárni a visszavonás jogerőre emelkedését, célszerű minél gyorsabban új pénztárgépet rendelni. Ez különösen azok számára fontos, akik igénybe szeretnék venni az 50 ezer forintos állami támogatást a vásárláshoz, ehhez ugyanis érvényes megrendeléssel kell rendelkezni.

    Az OKSZ információi szerint a két pénztárgépre több mint 80 ezer megrendelés van, ami a "kiskasszák" csaknem fele. Több tízezer, döntően kisvállalkozás került nehéz helyzetbe - mondta a főtitkár. Kiemelte: azt jelenleg még nem tudni, hogy a befizetett előlegeket milyen gyorsan, illetve egyáltalán vissza lehet-e szerezni. Vámos György szerint ebben szükség lesz állami segítségre is, mert a vállalkozások önhibájukon kívül kerültek ilyen a helyzetbe. Az OKSZ főtitkára emlékeztetett: azok a vállalkozások, amelyek betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket, február 28-áig igénybe vehetik az 50 ezer forintos állami támogatást a kasszacseréhez. Akik viszont tavaly október 1-je után rendeltek pénztárgépet, azoknak a január 31-éig történő beüzemelés mellett jár a támogatás.  Egyelőre nem tudni, hogy a forgalmazók milyen gyorsan tudnak reagálni erre az új helyzetre, ez a gyártási kapacitástól függ, miután valószínűleg messze nincs ennyi gép raktáron - fogalmazott Vámos György.   Az OKSZ figyeli a helyzet alakulását, és ha szükséges, a "kiskasszák" esetében kérni fogja a támogatási határidők módosítását - hangsúlyozta a szervezet főtitkára.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.