Választás 2014 – Mesterházy a nyugdíjba vonulásról

Békéscsaba, 2014. március 26., szerda (MTI) - A rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének visszaállítás ígérte kormányra kerülésük esetén Mesterházy Attila szerdai békéscsabai fórumán.

Az MSZP elnöke, „a kormányváltó erők” miniszterelnök-jelöltje közlése szerint a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjat a rászorultság és az igazságosság figyelembevételével alkalmaznák. Vannak olyan szakmák és élethelyzetek, amikor van létjogosultsága az ilyen típusú kedvezménynek, ezért a szakszervezetekkel egyeztetve „újra bevezetjük” - tette hozzá az ellenzéki politikus 250-300 érdeklődő előtt.

Elmondta azt is, hogy nem tervezik a nők negyven év szolgálati viszony utáni nyugdíjlehetőségének megszüntetését, sőt, annak könnyítésén gondolkodnak, például az iskolában eltöltött éveket is beszámolnák a negyven évbe. A jelenlegi lehetőséggel kevesen tudnak élni a szigorú feltételek és „a kivett jogosultsági évek” következtében - fűzte hozzá a politikus.

Mesterházy Attila azt ígérte, kormányra kerülésük esetén felülvizsgálnak minden állami földbérleti ügyet, megszüntetik a trafik-koncessziót, újra liberalizálják a dohányértékesítési piacot, megszüntetik a stadionépítési programokat, a felszabaduló forrásokat pedig átcsoportosítják.

Az egészségügyben a várólisták csökkentését, az oktatás területén a felsőoktatási tandíj eltörlését ígérte Mesterházy Attila, aki nemzeti sorstragédiának nevezte a fiatalok külföldre vándorlását. Számuk mintegy ötszázezerre tehető - fűzte hozzá. A baloldali összefogás őket hazavárja - mondta a miniszterelnök-jelölt, aki bírálta a foglalkoztatást, mert az szerinte alig változott a négy évvel korábbihoz képest, a statisztikát a közfoglalkoztatottak és a külföldön bejelentett dolgozók létszáma korrigálja felfelé.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.