Folkrádió Debrecenből napi 24 órában

Táncház sokfelé található

A debreceni Kemecsei Gábor egyidős a magyar táncház mozgalom fejlődésével. A negyven éves informatikus Sebestyén Márta csodálatos hangjától inspirálva indította el önerőből, barátaival 2002-ben az internetes felületen elérhető Folkrádiót.

- Egy pár mondatban bemutatná a Folkrádió tevékenységét?

 - A Folkrádió Közhasznú Alapítvány működteti a www.folkradio.hu internetes címen. Ez valójában egy napi 24 órában népzenét sugárzó rádió. A szervezetünkben kizárólag önkéntesek dolgoznak. Szolgáltatásunkkal szórakoztató és ismeretterjesztő szerepet is ellátunk.  A honlapunkat naponta 1,5-2,5 ezren látogatják 78 százalékban Magyarországról, 15 százalékban a szomszédos országokból és 7 százalékban a világ egyéb tájairól.  A Folkrádió szlovák, román és angol nyelvű oldallal is rendelkezik, ezáltal a magyar nyelvterület népzenéjét a nem magyar ajkú érdeklődőkhöz is eljuttatja. Tevékenységünket főleg adományokból valamint pályázati pénzekből, és az 1 százalékos adófelajánlásokból finanszírozzuk.

- Egy egyszerű kérdés: a rajongás tárgya miért népzene, és nem Rolling Stones?

- Meg volt a Rolling Stones is, meg az összes akkori fiatalok ízlésvilágára jellemző zenei irányzat. Az első meghatározó élményem az István a királyban Réka éneke Sebestyén Mártától. Akkor figyeltem fel a népzenére. Pontosabban legelőször a dalszövegekre. Csodálatos kincs és költészet rejtőzik a népzenei dallamok alatt. El kezdtem táncházakba járni.  A szakmámnál fogva szoros kapcsolatban vagyok az internettel. Az igazság az, hogy legelőször csak dalszövegeket akartunk közkincsé tenni a világhálón.

- Kodály Zoltán Mondása pontatlanul megfogalmazva így hangzik. Amit civilizációs fejlődés elvesz a népzenétől, azt egy idő után kötelessége visszaadni.

- Jó mondás. Nem ismertem. Addig, amíg a rendszerváltás előtt elzártan éltek a különböző népcsoportok a diktatúrától sújtva, nem igazán voltak az állami csatornán kívül más televíziós és rádiós csatornák. Addig aktívan élt a hagyományos zenei kultúra. A faluban önszerveződések működtek. Hétvégén, ünnepeken összegyűltek, zenéltek táncoltak, szórakoztak. A kilencvenes években a kelet-európai blokkra rászakadt a nagy szabadság. Ennek hozadékaként ma már a legeldugottabb moldvai faluban is ötven tv csatorna, és tíz kereskedelmi rádió fogható. Na, és itt az internet! A legnagyobb gond az, hogy már a falusi ember is manapság szabadidejében rendszeresen tévét néz, vagy a világhálón lóg. Megszűntek az összejárások, ráadásul megjelent egy média által sulykolt téves értékrend. A fiataloknak, néha úgy érzem, ciki a népzene. És itt jön Kodály. Használjuk fel az internetet a népzene terjesztésére, népszerűsítésére!  Legyen minél több népzenei rádió, és tv csatorna!

- Televíziós népzenei csatorna van hazánkban?

- Én nem tudok róla. Viszont nagy örömmel fogadtam a Duna Televízió „Felszállott a páva” tehetségkutató műsorfolyamát. Meg kell említeni még a Dankó rádiót is, amelyben szintén vannak népzenei műsorsávok, de abban főleg népies műzene szól, azaz magyar nóta.

Úgy tudom, a románoknak például van földi sugárzású népzenei televíziójuk. Szlovákiában most van alakulóban. Egyébként a szlovákok a magyar táncház módszert másolták le, amire büszkék lehetünk. Szerintem szép hogy a szlovák rendezvényeken, meghívott vendégektől, autentikus erdélyi, kalotaszegi néptáncot tanulnak az ottani fiatalok. Hál, istennek nálunk is van fejlődés! A magyar táncház mozgalom UNESCO védelem alatt áll, és úgy emlékeszem, napjainkban nyilvánították hungaricummá is. Egy híres magyar  tánctanárt, Tímár Sándort például meghívták Japánba, hogy tanítsa meg őket néptáncot oktatni, táncházat szervezni. Ennek köszönhetően, ma már nem csak Budapesten, hanem Tokióban is szokott lenni táncháztalálkozó. Nálunk ezt a rendezvényt húsvét környékén a Papp László Arénában rendezik meg, rendszeresen teltházzal. A kétnapos találkozón kézművesek is kiállítják portékáikat, és majdnem tízezer ember fordul meg.

- A cikkünket olvasva, ha egy mai fiatal kedvet kapna a népzene hallgatásához, milyen tájegység zenéjével kezdje az ismerkedést?

- Nem zenét ajánlanék. Menjen el egyszer egy debreceni táncházba. Látogasson el a Domb utcai a moldvai táncházba, ahol a Sugalló zenekar húzza a talp alá valót, nyárig minden hétfőn. Illetve kéthetente van Madaras mulatság a Hunyadi utcában, vagy az új ifi házban a Simonffy utcán is működik a Karikás táncház. Nagyjából havonta egyszer van Hajdú táncház a Hatvan utcán. Remélem, nem hagytam ki senkit! Az egyszerűbb lépéseket elsajátítva, rövid időn belül visszajárók lesznek az újonnan érkezőkből.

- Népzenei televízió létrehozását tervezik-e a közeljövőben?

- Egyszer már hozzákezdtünk. A folktv.hu domain nevet le is védtem. Egy évig fejlesztettük a rendszert. Ide, rövid, 20 másodperces, okos telefonnal felvett anyagokat lehetett feltölteni valós időben. Aztán rájöttünk, hogy a youtube és társaik jóval erősebbek nálunk. Inkább ezután az okos telefon más szolgáltatásait szeretnénk meglovagolni. Képzelje el! Autózik a családjával, mondjuk Csíksomlyó felé, a telefonjának GPS-e beazonosítja a helyzetét, és a Folkrádió a tájegységhez illő népzenét sugároz. Hát nem lenne izgalmas?

Ehhez persze olcsóbb mobil internet elérés, és modernebb autórádiók kellenek majd, de biztos vagyok abban, hogy hamarosan megéljük majd ezt az élmény is! Adja Isten, hogy így legyen!

dalnoky

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.