Nagy bejelentések napja

Srdjan Blagojevic  Fotó: DVSC és internet

Különleges nap volt szeptember 21. szerda a debreceni, illetve a magyar labdarúgás életében. Fontos és meghatározó bejelentéseket tett a DVSC klubja is, illetve a magyar válogatott jelenlegi kapitánya, Szalai Ádám.

A „kicsitől” a nagy felé haladva kezdjük a Lokival, majd folytatjuk a nemzeti csapattal. Kiderült a piros-fehérek háza táján, hogy a megbízott vezetőedző Dombi Tibor kinek adja át a helyét, és ki lesz Joao Janeiro szerződéses utódja. A klub vezetősége a 49 esztendős szerb Srdjan Blagojevicnek szavazott bizalmat – a szurkolók viszonylag kis számának elégedettségét kivívva. Az edző szerdán áll munkába a csapattal, hogy felkészüljön játékosaival a Honvéd elleni bajnokira. Bár a hivatalos tájékoztató szerint a kazah FC Astanánál is megfordult szerb szakember hosszabb ideig dolgozik egy-egy klubnál, karriermutatói alapján az elmúlt tizennégy évben a Vasutas lesz a tizennegyedik csapata. No, persze, nem illik máris prekoncepciókba bocsátkozni, őt is megilleti a türelem, a kérdés, hogy meddig. Sajnos csupán bízhatunk, hiszen a rossz tapasztalatok miatt csekély mértékű pozitív reményekkel várhatjuk a teljesítmény javulását, gondoljunk a külföldi edzők közül például egy Leonel Pontes-esetre. Mindenesetre a fővárosi vörös-feketék ellen rögtön nehéz mérkőzésen kell majd bizonyítania az új vezetőedzőnek október elsején, a lehetőség tehát adott. A kinevezésen túl nem kevéssé aggasztó, hogy a Loki kispadja – enyhén szólva – továbbra sem tűnik túl kelendőnek, ami alighanem az elmúlt hetek-hónapok produktumára fogható mind pályán, mind pályán kívül.

És, ahogy arról már szó esett, térjünk át egy kicsit a nemzeti csapatunkra, a válogatottra. Bár a sajtóértesülések – amelyek később be is igazolódtak – alapján már több mint sejthető volt, Szalai Ádám, a nemzeti tizenegy kapitánya bejelentette, felhagy a válogatottbeli futballal. A 2009-ben bemutatkozott csatár ezidáig 84 alkalommal lépett pályára a felnőttek között címeres mezben és jogosan lopta be magát a szurkolók szívébe. Ki ne emlékezne arra, amikor Szalai Ádám góljánál 2016-ban a 2-0-ra megnyert, osztrákok elleni EB-csoportmeccsen hangzott el Hajdú B. István híres mondata, amikor be lehetett azt „piszkálni, pöckölni, tuszkolni…”. Nos, igen, ez is Szalai Ádámhoz köthető, meg még rengeteg felejthetetlen kellemes és kevésbé szép emlékű, mégis elidegeníthetetlenül magyar futballpillanat. A 34 esztendős focista még két alkalommal lép pályára tétmérkőzésen, mindkét alkalommal Nemzetek Ligája találkozón. Először Lipcsében, a németek ellen vezeti ki a csapatot, majd hétfőn a legutóbb 4-0-ra legyőzött Anglia ellen, hazai közönség előtt búcsúzik Szalai Ádám, a Puskás Arénában. Habár biztosan nem a következő összecsapásokon, de könnyen lehet, hogy még egyszer utoljára láthatjuk majd egy pályán, egy csapatban futballozni a korábbi csapatkapitány, válogatottsági rekorder-várományos, Loki-kapitány Dzsudzsák Balázst és az utolsó meccseire készülő Szalai Ádámot. Marco Rossi ugyanis már korábban jelezte, hogy Dzsudzsák Balázs számíthat majd búcsúmérkőzésre – ami egyébként jogosan meg is illeti a debreceni ikont.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.