Szél fújta celofán

Képünk csupán illusztráció

Bagó, rákrúd, staub, bláz, bagó, azaz cigaretta. Kies kis hazánkban még mindig sokan szívják. Azt mondhatnánk, szívük-joguk. Mindenki úgy rongálja egészségét, ahogy akarja.

Azért mégsem ilyen egyszerű, mert a füstölgőknek nemcsak magukra kell gondolniuk, hiszen ott vannak a családok, barátok, ismerősök is. Rendszeres pöfékelésük környezetüket mérgezi. Megbetegedésük, haláluk őket is érinti.

A Nemzeti Dohányboltból elégedett idősebb férfi lépett ki. Kezében egy doboz cigaretta. El se tette. Közelben zebra és forgalomirányító lámpa. Kényelmesen arra sétált. Ismerte a jelzésritmust. Tudta, hosszú pirost muszáj kibekkelnie. Járdaperemen egyensúlyozva figyelmét a dobozra összpontosította. Letépte a celofánt, amit laza csuklómozdulattal el is dobott. Mellette álltam. Szemérmetlen szemetelése feldühített. Lehajoltam, s mielőtt a szél arrébb fújta volna, felkaptam. Átnyújtottam:

- Gondolom, nem így akarta.

- Bocsánat, elfújta a szél – szabadkozott meglepetten.

- Tudja, megfordultam nyugaton is. Ott nagyon nem szeretik a szándékos szemetelőket.

- Biztos így van – hebegte zavarodottan. – Nem jártam még külföldön.

- Pedig érdemes lenne. Ausztria nincs olyan messze.

- Nincs pénzem rá.

- Cigire van?

- Nem tudok leszokni róla.

- Akarat kérdése, és akkor lenne Ausztriára is.

A diskurzust a jelzőlámpa zöldre váltása akasztotta meg. A férfi kilőtt. Igyekezett minél hamarabb leszakadni rólam. Szinte szaladt a túloldalon és… a celofánt újra eldobta. Számára nem mentség, hogy míg a szem ellát, egy árva szemetes sem fellelhető…, de ez már egy másik probléma, más felelőssel.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.