Megalakult a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja

Budapest, 2014. május 5., hétfő (MTI) - Megtartotta alakuló ülését hétfőn a Fidesz és a KDNP frakciója. A képviselők május 10-ét javasolják a miniszterelnök megválasztásának időpontjául, és döntöttek arról is, hogy újra Kövér Lászlót jelölik házelnöknek - közölte Rogán Antal, akit egyhangúlag ismét a Fidesz-frakció élére választottak.

Rogán Antal az ülés utáni sajtótájékoztatón bejelentette: a Fidesz és a KDNP május 10-ét javasolja a kormányfő megválasztásának időpontjául. A frakcióvezető közlése szerint ezen a napon délután a Parlament épülete előtt rendezvényt tart a Fidesz, amelyre mindenkit várnak, hogy legyen részese a kormányfő megválasztásának, eskütételének, és a kapcsolódó ünnepségnek. Azt gondoljuk, hogy ez egy fontos nap, a demokrácia ünnepe - fogalmazott.

Közlése szerint Orbán Viktor teljes felhatalmazást kapott a frakciótól a kormányalakítási tárgyalások lefolytatására, a struktúrára és a személyekre ő tesz javaslatot.

Tájékoztatása szerint a frakció a parlament alelnökének Lezsák Sándort és Jakab Istvánt javasolja, míg a törvényhozási bizottság elnökének és egyben a parlament törvényhozásért felelős alelnökének Gulyás Gergelyt jelöli.

Rogán Antal azt mondta, ha lehet, akkor már a keddi alakuló ülésen szeretnék felállítani a parlament bizottsági struktúráját, hogy az Országgyűlés minél hamarabb el tudja kezdeni az érdemi munkát. Szerinte erre az öt frakció között gyakorlatilag megszületett megállapodás lehetőséget kínál.

Közölte: a gazdasági bizottságot egy darabig ő vezeti, a mezőgazdasági bizottság élére Győrffy Balázst jelölik, de hosszabb távon Font Sándorra számítanak. A külügyi bizottság élére Balla Mihályt, a honvédelmi és rendészeti bizottság élére Kósa Lajost, a nemzeti összetartozás bizottsága élére Potápi Árpádot, az európai ügyek bizottsága élére Hörcsik Richárdot, míg a népjóléti testület élére Zombor Gábort javasolják. Jelezte: ez a kormányalakításig érvényes, amikor ezt újból áttekintik.

Elmondta: egyhangúlag választotta meg a 117 tagú frakció a frakcióelnökséget, és a KDNP-vel továbbra is frakciószövetségben dolgoznak.

Rogán Antal közölte, a következő négy évben azon szeretnének dolgozni, hogy a magyaroknak kijáró tiszteletet kivívják a határokon kívül és belül. Az április 6-i választói döntés megerősítette őket abban, hogy Magyarországnak továbbra is az unió tagjának kell maradnia, de a nemzeti érdekeket megalkuvás nélkül, a vitákat felvállalva fogják képviselni. Céljaik között jelölte meg a határon túli témák kiemelt képviseletét, és azt mondta, elsőbbséget élvez a rezsicsökkentés folytatása, a gyermekeket nevelő családok támogatása, azok bővítése, a munkahelyteremtés, és - bővítés, a nyugdíjak reálértékének megőrzése és a gazdaság teljesítményének függvényében azok lehetőség szerinti emelése. Jelezte: támogatni fogják a kormányzati struktúra kialakítására vonatkozó javaslatot, és kiemelten kezelik a következő hetekben a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására irányuló törvényjavaslatot.

Minél hamarabb szeretnének döntést hozni a devizahitelesek problémáinak megoldása érdekében is - tette hozzá.

Ragaszkodnak ahhoz is, hogy a parlament képviselőit ne lehessen ötcsillagos szállodákban elhelyezni, ezért arra kérik az országgyűlés elnökét, hogy így alakítsa az erről szóló technikai tárgyalásokat és szabályokat - mondta.

Rogán Antal arról, hogy a Jobbik Sneider Tamást jelölné a parlament alelnökének, azt mondta: a parlamenti pártok közötti megállapodáson belül mindenki maga vállalja a politikai felelősségét annak, hogy milyen tisztségre kit jelöl. Nem szeretné, ha nekik kellene válogatniuk ellenzéki jelöltek között - mondta.

A magyar gazdaság képes a konvergenciaprogram céljainak tartására, és nem kell a költségvetésben megszorításra számítani, sőt még lehet adott esetben bővíteni a családtámogatásokat - jelezte.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.