A Lokinál beragadt a fék

A pontes portugálul hidakat jelent. De vajon honnan hová?

Az istennek nem indul a Loki. Erőlködnek, próbálkoznak, vezért váltanak, de a Loki csak vesztegel. Nincs gőz a kazánban vagy áram a vezetékben, ami végre előre mozdítaná.

Debrecen labdarúgó csapata siralmasan kezdte az idei bajnokságot: 3 győzelem 2 döntetlen és 5 vereség, mindössze 11 szerzett pont. A gárda mindössze négy ponttal áll jobban, mint az utolsó Gyirmót. A BL selejtezőjéből sem jutott tovább. A DVSC emberemlékezet óta nem kezdett ennyire rosszul.

Természetesen, minden csapatnál akadnak hullámvölgyek. Az utóbbi tíz évben a Loki elkényeztette szurkolóit. Nyert bajnokságot, Magyar Kupát, BL csoportkörben is megállta a helyét. Még a tavalyi teljesítményük is elfogadhatónak bizonyult, bár a harmatgyenge mezőnyben szerencsével elért harmadik helyezés nem sok okot adott az örömre. A tavalyi teljesítmény komoly jelzés volt minden fociért tenni akarónak, ám a nyári szünetben nem történt semmi. A Lokinak évek óta nincs befejező csatára. Sürgetően szükség lenne rá, de a vezetésnek nem sikerült igazolnia. Elment a tehetséges Balogh Norbert, a bajnokság elején alapemberek távoztak (Varga, Bódi), erősen gyengítve az alakulatot. Ugyan vannak újonnan érkezők, ám ők a fociszakmában csak kisiparosok. A szezonbeli játékos jövés-menés megbontotta a csapategységet, az addig játszott taktikai elemeket nem lehetett alkalmazni. A Debrecen két hónapja ad hoc focit játszik. Meg is látszik az eredményen. A vereségek még elfogadhatók lennének, ha a szurkolók látnák, éreznék a játékosok küzdeni akarását, hogy nem egykönnyen adják meg magukat. Sajnos semmi ilyesmi nem tapasztalható.

Mivelhogy a rossz teljesítmény miatt nem lehet egy csapatot leváltani, ezért bevált módszer az edzőcsere. Kondás Elemér belefásult a munkába, játékosait már nem tudta kellőképpen motiválni. Két mérkőzésre Herczeg András ült a kispadra. A Loki eddigi legsikeresebb trénere csodát művelt, két győztes meccsen dirigálhatta fiait. A fiúkat átmenetileg irányította. Megbízatása addig szólt, míg a DVSC tulajdonosai meg nem találják a megfelelő embert. Leonel Pontes személyében egy portugál edzőre esett a választás. Nos, a külföldi szakvezető eddig nem sokat mutatott. Még verbálisan a legjobb. A DVSC legutóbbi négy meccsét elvesztette. A vezérkar és Pontes mégis azt bizonygatja, hogy jó úton haladnak. E hét keddjén a Honvédtól elszenvedett otthoni vereség után is a következőt nyilatkozta: „A gól hiányzott csak a játékunkból. Hatvan percen keresztül jól játszottunk, a csapat fejlődik fizikálisan és taktikailag, rászolgáltunk volna a döntetlenre”.

Akik látták a meccset, azok egészen másképpen vélekedtek. Egy önbizalom és elképzelés nélkül játszó csapatot láttak. A játékosok nem is ritkán olyan gyermeteges hibákat vétettek, hogy a nézők fájdalmukban szisszentek fel. Akadt pillanat, amikor az egyik Loki játékos passzot kapott. A laszti lekezelése körülményesre sikeredett.  A szelídítés után a hogyan továbbról erősen gondolkodóba esett. Totyogott a pályán, mint egy tojógalamb, természetesen az egyik Honvéd játékos harminc méterről odaért, lelopta a mélázó lábáról a labdát és kontrára indult. Játékosunk eszmélve, gyorsan utána rúgott. A megmozdulását a bíró sárga lappal értékelte.

Tetszik, nem tetszik, a DVSC játékosállománya gyenge. Külföldi edző sem képes a csodára. Egyáltalán, minek kellett külföldi szakembert szerződtetni, amikor a Lokinak kiváló és már bizonyított edzői vannak? Pontes alkalmazása merő pénzkidobás. A portugált útjára kellene bocsátani és helyi edzőre bízni a csapatot. A tulajdonosi kör feladata pedig a nem teljesítők elküldése, ütőképes játékosok felkutatása, leigazolása lenne.

Somogyi Ferenc

 

Mivel a szóbeszéd szerint Magyarországon a focihoz mindenki ért, várjuk olvasóik hozzászólását, javaslatait, hogy szerintük hogyan haladjon tovább a Loki? Hátha tudunk segíteni! (A szerk.)

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.