Választás 2014 - NVB: valótlanságokat állított Karácsony és Bárándy

Budapest, 2014. április 4., péntek (MTI) - A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint Karácsony Gergely (PM) és Bárándy Gergely (MSZP) valótlan állításaival jogsértést követett el, amikor egy április 2-i sajtótájékoztatójukon tényként közölték, hogy a Fidesz több választókerület területére kiterjedően választási csalást követett el és közokirat-hamisításra bujtott fel.

A sajtótájékoztatón, amelynek felvételét a pénteki ülésen levetítették, egyebek mellett az hangzott el, „az Orbán-kormány azért, hogy a billegő körzeteket megnyerje, buszoztat, fiktív lakcímeket kreál” és becsületes embereket tesz cinkossá egy bűncselekményben.

Az NVB a jogsértés megállapítása mellett eltiltotta a baloldali összefogás két politikusát a valótlan tényállások további közlésétől, ezzel lényegében helyt adott a beadványozó, Gulyás Gergely (Fidesz) kifogásának.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón arról beszélt, miközben két hónap alatt 40 ezerrel csökkent a választásra jogosultak száma, a „voksturisták” - vagyis a másik lakcímre bejelentkezők - miatt 12 választókerületben többen szerepelnek a névjegyzékben, és ezek főleg kétesélyesnek számító budapesti körzetek.

Gulyás Gergely kifogásában azt írta, a PM és az MSZP nem igazolt tényállításokkal próbálta befolyásolni a választópolgárokat, súlyosan megsértve ezzel a választási eljárás több alapelvét.

A kifogás szerint a valótlanságok terjesztésével olyan közhangulatot akart kelteni a PM és az MSZP politikusa, amely alkalmas arra, hogy az utóbbi hónapokban új lakcímre bejelentkező választópolgárokat megfélemlítsék, bűncselekmények elkövetésének gyanújával fenyegessék meg, illetve hogy a Fideszt bűncselekmények elkövetésével vádolva súlyosan negatív színben tüntessék fel.

Gulyás Gergely szerint mindez sérti a választások tisztasága megóvásának, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak és az esélyegyenlőségnek az alapelveit.

A testület tagjai a jogsértésről és az eltiltásról szóló határozatot 14:5 arányban hozták meg.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.