EP-választás - LMP: az Európai Unió nélkül nem lesz sikeres Magyarország

Budapest, 2014. április 27., vasárnap (MTI) - A Lehet Más a Politika (LMP) szerint az Európai Unió nélkül nem lesz sikeres Magyarország, mindazonáltal az EU azonnali reformra szorul - mondta Meszerics Tamás, a párt európai parlamenti (EP-) listavezetője vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

    Közlése szerint az LMP kongresszusa szombaton nagy többséggel elfogadta a párt Jobb Európát! című európai parlamenti választási programját. Ismertetése szerint az európai kampány középpontjában hat téma áll: az európai energiafüggetlenség, a fenntartható földpolitika, az európai munkavállalók érdekképviselete, a fiatalok munkanélküliségének csökkentése, az európai kisvállalkozók védelme és az EU intézményeinek átláthatóbb működése.   Kérdésre válaszolva hozzátette: az LMP két mandátumot remél a május 25-i választáson.

    Meszerics Tamás rettenetes nagy félreértésnek nevezte, ha az EP-választást "egyszerű belpolitikai helyosztónak" tekintik.  Az LMP nem gondolja, hogy ki kellene lépni az unióból, sem azt, hogy teljesen alkalmazkodni kellene hozzá - fejtette ki. Megjegyezte, hogy az EU konstruktív kritikájára van szükség.   Az intézményi reformmal kapcsolatban közölte, hogy az EP-nek meg kell kapnia a törvénykezdeményezés teljes jogát. Az EP soraiból kellene választani az Európai Bizottság (EB) elnökét és helyettesét - hangsúlyozta. Meszerics Tamás kiemelte, hogy fel kell számolni az átláthatatlan lobbitevékenységet, valamint szükség van az európai ügyészség létrehozására.

    Az LMP EP-listáján második Csiba Katalin arról beszélt, Magyarországnak elemi érdeke, hogy egy megújuló energiákra épülő európai energiagazdaság jöjjön létre, és hogy kivezessék az atomenergiát a kontinensről.  A földpolitikáról azt mondta, a fenntarthatóság elvének minden esetben felül kell írnia a tőke szabad mozgásának elvét. Csiba Katalin közölte, Magyarországon is be kell vezetni az Ifjúsági garanciaprogramot, amely minden 25 év alatti munkanélküli fiatalnak munkát, gyakornoki vagy ösztöndíjhelyet ajánl fel. A programot uniós költségvetésből kell finanszírozni - határozta meg azt, hogy mi az EP-képviselők feladata ez esetben.

    Heltai László, aki az LMP EP-listáján a harmadik, elmondta: európai szintű munka törvénykönyvére van szükség, véget kell vetni annak, hogy egyes tagállamok a munkavállalói jogok csökkentésével versenyeznek egymással. Szorgalmazzák az európai béralku, valamint a spekulációs vagy Tobin-adó bevezetését is, valamint az adóparadicsomok elleni küzdelmet.   Mint mondta, az egészséges és fenntartható európai gazdaság bázisát a kis- és közepes vállalkozásoknak kell alkotniuk, így lesznek a nemzeti gazdaságok is hosszú távon fenntarthatóak.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.