Amit érdemes tudni a cukorról

Sokféle változat, érdemes válogatni

Napi cukoradagunkat a legtöbb étel, ital formájában is bevisszük a szervezetünkbe, nem beszélve a külön használatos asztali szerekről, hacsak nem tudatosan táplálkozunk és kerüljük. De jóból is megárt a sok.

Elméletileg napi két teáskanálnyi mennyiségtől nem érdemes többet fogyasztani, hogy megelőzzük, csökkentsük az elhízást (ezzel segítsük egészségünk megőrzését), valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát (amiről sokan nem is tudják, hogy együtt élnek vele). Ma már egyre gazdagabb a kínálat a helyettesítő szerekből. A különbség a mesterséges és természetes között az összetevőikben és azok arányaikban rejlik, nem mindegy ugyanis, hogy a szervezet hogyan tudja feldolgozni. Olyan mennyiségű cukorfogyasztásra, amit manapság több forrásból kapunk nem vagyunk felkészülve, így alakulhat ki savképző, káros, mérgező, öregítő hatásuk is. Nem kell lemondani betegség, fogyókúra esetén sem az ízekről, de mindenkinek érdemes próbálgatni elsősorban a természetes pótlókat, amik többnyire ugyanúgy használhatók sütéshez, főzéshez, berakáshoz, vagy a kávéba. Csak az adagolás módjára kell ráérezni. Amellett, hogy nem igazán hizlalnak, egészségesek, és nem laboratóriumban készülnek. A mesterséges édesítőkről gyakorta jelennek meg hírek, miszerint egészségtelenek, rákkeltő hatásuk is lehet - túlzott mennyiségben -, majd egy újabb kutatásban cáfolják azokat. Ráadásul elmondható róluk, hogy hátrányaik is vannak. Keserű utóíztől az allergiás reakciókig. A barnacukrokat talán valamivel egészségesebbnek mondják, de alapvetően nem különböznek a megszokott fehér változattól. Mint ahogy a porcukor, de a nád- és kandiscukor sem. Nézzük az alternatívákat az ismertebb természetes(ebb) édesítőszerekből

Méz: kalóriadúsabb az átlagos cukornál és mesterséges édesítőtársainál, gyorsan hasznosul a szervezetben. Mivel rengeteg értékes, természetes, hasznos tápanyagot, vitamint tartalmaz, egészségmegőrző, méregtelenítő, így napi fogyasztásra javasolt. Kivéve cukorbetegeknek.

Nyírfacukor: más néven xilit. Nagyon egészséges édesítő. Előszeretettel ajánlják cukorbetegség és fogyókúra esetén is. Szénhidrát és kalóriatartalma jóval kevesebb a cukorénál, lassabban is szívódik fel, még a fogzománcot is kíméli – ígérik. Azért nem árt óvatosan adagolni, nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat. Folyamatosan kell hozzászoktatni a szervezetet.

Stevia (sztívia): teljesen természetes édesítő, dél-amerikai gyógynövényből. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag kalória- és szénhidráttartalma sincs, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Édes, így kevesebbet is elég belőle használni egyszerre. Sütésre főzésre is használható.

Eritritol vagy eritrit: természetes cukoralkohol, gyümölcsökből vonják ki. Gyorsan felszívódik és távozik a szervezetből. Nem emeli a cukorszintet, kevésbé édes ízű, így édesítő ereje kicsit gyengébb. Gyakorlatilag kalóriamentes. Fogyni vágyóknak és cukorbetegeknek ajánlott.

Agavé szirup: hígabb, mint a méz, édesebb, mint a cukor. Mexikói kaktusz nedvéből nyerik. Vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaz. Ennek ellenére nem feltétlenül hat előnyösebben a szervezetre, mint a sima cukor, és nem minden ételbe alkalmas cukor helyett.

Fruktóz (gyümölcscukor): közepesen gyors felszívódású, természetes cukor, cukorbetegeknek is ajánlott mértékkel. A kristálycukornál édesebb, hőálló, így sütéshez főzéshez is használható.

Maltit (maltitol), mannit (mannitol): keményítőből előállított természetes édesítőszerek. Lassú felszívódásúak, így a vércukrot kismértékben emeli. Kevesebb kalóriatartalmúak a cukornál, fogkímélők. Sütésre, főzésre alkalmasak. Cukorbetegeknek is ajánlott.

D. B.

 

 

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.