Áfonya: küzdelem a medvékkel

Maci az áfonyásban

Aki Erdélyben áfonyát szeretne szedni, komoly valószínűséggel vetélytársra akad egy-egy barnamedve személyében. A bogyós gyümölcs a macik kedvenc csemegéje, s erősen zokon veszik, ha mások eleszik előlük.

Az Erdélybe járók számára a másik intelem az áfonya pálinkához kapcsolódik. Első transzszilvániai látogatásaim egyikén Józsi úr, buszunk sofőre, farkaslakai megállónk során erősen begörbített ujjal hívott. Tamási Áron sírjával szemben, a piac gyanánt működő sátorrengeteg mélyébe vezetett. Józsi urat meglátva, egy árushölgy ajkai széles mosolyra nyíltak, s már nyúlt is a pult alá. Áfonya pálinkát vettem 20 lejért. Jó pálinkának, remek vásárnak bizonyult.

A székely szeszspecialitást az idegenforgalom, az anyaországbeliek tömeges Erdélybe vándorlása felhígította, pontosabban a készítők nem sajnálták belőle a vizet, hogy többet adhassanak el. Ne dőljön be senki a csábos, vörös színű, félliteres műanyag flaskák fenekén lapuló áfonyaszemekkel megbolondított löttynek Jobb esetben is likőr. Rosszabb esetben kozmás szeszlébe áztatott néhány bogyó. Olcsó szesznek híg a leve. A gyanútlanok tizenötért is vihetik. A helyszínen nincs kóstolás, később derül ki a turpisság. Az igazi áfonyapálinka ugyanúgy fehér, mint minden, gyümölcsből párolt.

Honi erdeinkben nem terem e gyümölcs, a piacon pedig „aranyárban” (Debrecenben 2000 Ft) mérik kilóját. Zöldségben, gyümölcsben gazdag, egészséges étrend kialakítása, megtartása, fogyasztása úri huncutság, mert alaposan apasztja pénztárcánkat. Az áfonya sem kivétel, pedig élettani hatásai miatt ajánlott lenne rendszeres fogyasztása.

Észak- és Közép-Európában elterjedt, alacsony, lombhullató félcserje. Termése bogyós gyümölcs. Fekete vagy kék, vörös és tőzegáfonya ismert. Kevés olyan étel akad, amelyik annyira egészséges lenne, mint az áfonya. Aránylag alacsony C-vitamin tartalom mellett antioxidánsokat és flavonoidokat tartalmaz. Különböző szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az öregedés, a rák és a szembetegségek kialakulásának megelőzésére, memória javítására kiváló gyümölcs.

A második világháborúban az angolszász pilóták rendszeresen fogyasztották az áfonyát. Hamar rájöttek, hogy szürkületben, sötétben sokkal jobban láttak, mint ellenfelei. Hamarabb észrevették a német gépeket és az előnyt kihasználva sikerrel vették fel a harcot.

Kutatók bebizonyították, hogy napi 15 dkg áfonya fogyasztása jelentős javulást eredményez, úgyhogy ne sajnálják az időt a szedéstől, küzdjenek meg a medvékkel, vagy áldozzanak pénzt egészségükért. Nem bánják meg.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.