Zavarnak a dicshimnuszok

Isten bizony, csak a tippmix eredményeket akartam megnézni a királyi tévé teletextjének 887. oldalán. Mivel élemedett kor felé közelítő, több kilométer könyvet elolvasó, több ezer cikket megíró állampolgár vagyok, látásom már nem az ifjúkort idézi, indiánok sem neveznének Sasszemnek.

Optikai támogatásra szorulok, ezért a közszolgálati kanálisok közül kizárom a m3-at, mert nem HD-ben sugároz. Fáradó szemeimnek kényelmesebb a széles képernyő. A véletlen választás a m1-re esett. Éppen híradót sugároztak. A teletext böngészése közben hallható a hang. Míg a Németország-USA hokimeccs végkimenetelének megjelenésére vártam, tömény dicshimnusz zengedezése rongálta hallójárataim. A szpíker győzelemittas hangon sorolta a rezsicsökkentés jótékony hatásait az istenadta népre, akik ennek köszönhetően többet költhetnek a kiskereskedőknél, huszonöt százalékkal növekedhetett az új gépkocsik eladása, hozzájárult az ingatlanpiac pezsdüléséhez. Lehet, rossz közegben élek, mert rokonaim, ismerőseim nincsenek elalélva a rezsicsökkentés hatásaitól, továbbra sem veti fel őket a pénz, az ömlengő hírek hallatán pedig illetlen csúnyákat mondanak.

Míg hergeltem magam, lekéstem a Will–Locarno focimeccs végeredményéről. Újra felbukkanásáig kénytelen hallgattam tovább a dicsekvést. A változatosság kedvéért az interjúalanyok helyeseltek feltűnő igyekezettel: „Igen, ez így van. Bizakodóak vagyunk a jövőre nézve, köszönhetően a kormány intézkedéseinek.” Úristen! Micsoda nyílt lefetyelés! A hányinger kerülget.

Rosszkedvem fokozta a keresett svájci II. osztályú mérkőzés eredménye. A mérkőzés favoritja, a Will, simán kikapott otthon.

Mintha Rákosi pajtás szelleme kísértene a köztévé stúdióiban. Ennyire szemérmetlen dicsekvést a korabeli filmhíradókban láttam. Ezt a sikerpropagandát igyekeznek lenyomni a torkunkon.

Nem ilyen lovat akartam, akartunk! A parlamenti választásokon a Fidesz a szavazatok 44 százalékát szerezte meg, tehát a szavazók többsége kormányváltást akart. Csakhát az ellenzék szétforgácsolódott, így a voksok is. Közel hárommillióan meg a fenekükkel szavaztak, nem mentek voksolni. Ez is egyfajta vélemény a regnáló hatalom ügyködéséről. A nyolcmillió szavazásra jogosultak közül csak 2,1 millióan adtak bizalmat a kormányzó pártnak, mégis kétharmadot szereztek az országgyűlésben. Ez a matematika megerőszakolása (választás) jogi eszközökkel. A kisebbség bitorolhatja a hatalmat, dicsekedhet a tévében, zavarhat meg a tippmix eredmények nyugodt keresésében.

Somogyi Ferenc

Hozzászólások

Talán tetszettek volna (fülke

Talán tetszettek volna (fülke)forradalmat csinálni!

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.