Visszaüt a rezsicsökkentés: hét megyében leáll egy közszolgáltatás (átvett cikk a hvg.hu-tól, kommenttel)

Hét megyében leáll június végén a kéményseprői közszolgáltatás, mert a rezsicsökkentés miatt a szolgáltatók nem kaptak kompenzációt, feladatokat is elvonnak tőlük és e változások miatt nem tudják fenntartani a működésüket - jelentette a Népszabadság.

 

 

Június 30-án az ország hét megyéjében - Pesten, Hajdú-Biharban, Hevesben, Jász-Nagykun-Szolnokban, Komárom-Esztergomban, Somogyban és Nógrád megyében -, összesen 842 településen leáll a kéményseprői közszolgáltatás - írta a NépszabadságErről a lap szerint pénteken határozott a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének (MKOI) ülése. Az ügyben elfogadott nyilatkozatuk szerint a kényszerű lépés hátterében az állami intézkedések miatt kieső bevételek kompenzációjának elmaradása áll.

A dokumentumból az is kiderül, hogy az ülésen résztvevő többi tagvállalat képviselői kijelentették, a jogszabályi követelményeknek megfelelő színvonalon nem képesek a kieső szolgáltatásokat még kijelölés esetén sem pótolni. Erre alkalmazottaik alacsony száma és az eszközállományuk sem biztosít lehetőséget és pénzügyi tartalékaik sincsenek meg ehhez.

"Arról hogy lehetetlen helyzetbe kerültek a szolgáltatók, korábban már lényegében mindenkinek írtunk levelet. Nincs már kinek jelezzük, hogy baj van. A Belügyminisztériumtól egy olyan választ kaptunk, hogy a második félévben áttekintik a problémát" – mondta a Népszabadságnak Vidra Zoltán, az MKOI elnöke.

A szolgáltatóknál korábban a feladatok alapjául egy normaösszeget határoztak meg, ami négyezer forint volt – ezt a rendeletalkotó önkormányzatok legfeljebb 20 százalékkal mérsékelhették. Ebből az összegből szorzószámok alapján számolták ki egy-egy munka díját. Ezt az alapösszeget csökkenték tavaly félévtől kétezer forintra a rezsicsökkentés keretében. Ráadásul több feladatot is elvesznek a társaságoktól, ez év második felétől például a vegyestüzelésű eszközök kéményeit már csak egyszer kell ellenőrizni évente, míg eddig évi két alkalom volt előírva. Emellett viszont az adminisztrációs terheket növelték, amelyek nem javították a hatékonyságot - írta a beszámoló.

Vidra Zoltán MKOI-elnök szerint a hét érintett megyében mintegy 500 dolgozót érint a döntés. Hogy pontosan velük mi lesz, azt nem tudta megmondani. Szerinte több területen, így a például a fővárosban vagy Borsodban is kaptak kompenzációt a cégek az önkormányzattól, nekik most nincsenek ilyen gondjaik. Viszont több, most még működő cég év végéig már aligha tart ki, ez pedig újabb leállásokat jelenthet majd - tette hozzá.

 

Komment:

A debreceni közgyűlésben az elmúlt két évben a DISZ képviselője, dr. Dobrossy István hozzászólásai alapján parázs viták alakultak ki a minden gazdaságossági számítást nélkülöző kéményseprői díjcsökkentések miatt. A képviselő minden alkalommal elmondta, hogy a gazdasági élet megerőszakolását, a szolgáltatás biztonságát veszélyeztetik a jogszabályban, mechanikusan, alkalmanként 10 százalék körüli csökkentések, mivel nem veszik figyelembe a cégek költségnövekedéseit (minimálbér-emelés miatt, eszközbeszerzések, stb), kötelező feladataik megfelelő ellátáshoz szükséges fejlesztési költségeiket. A figyelmeztetések süket fülekre találtak, fideszes többség a Jobbik és az MSZP asszisztálásával megszavazta a díjcsökkentéseket, sőt leköszönő polgármesterünk, Kósa Lajos Dobrossy képviselőt gunyorosan a FÜTESZ Kft. nagy barátjának nevezte. A kormányzó többség arra sem reagált kellő időben, hogy a populista intézkedései nyomán más közszolgáltatások területein is (pld. szemétszállítás) több szolgáltató beszüntette tevékenységét a költségeit nem fedező csökkentett díjak miatt. Martfűn például a katasztrófavédelem hordta szolgáltató híján a szemetet az elmúlt év nyarán. Jó úton vagyunk ahhoz, hogy a Katasztrófavédelem Magyarország legnagyobb közszolgáltatójává váljon. Kérdés az, hogy egy olyan országban, ahol a nem megfelelő kémények, gázkészülékek miatt bekövetkező szénmonoxid-mérgezésben olyan sok ember meghal, mennyire lehetnek hatékonyak, nem fog-e a helyzet továbbromlani.  

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.