Választás 2014 - Bokros kívülről támogat

Budapest, 2014. február 19., szerda (MTI) - Megállapodtak az Összefogás pártjai a Modern Magyarország Mozgalommal (MoMa) szerdán. Bokros Lajos pártja kívülről támogatja az ellenzéki szövetséget.

Mesterházy Attila, az Összefogás miniszterelnök-jelöltje a megállapodás aláírásakor elmondta: vállalták az alkotmányos jogállam helyreállítását, a bíróságok függetlenségét, egy kétfordulós, arányos választási rendszer kialakítását, a „félelem rendszerének” megszüntetését, a sajtó-, a lelkiismereti és a vallásszabadság garantálását.

A megállapodás része a gazdasági felzárkózás megalapozása: olyan kiszámítható gazdaságpolitika, amely alkalmas a befektetők és a vállalkozók bizalmának visszaszerzésére, továbbá a versenytorzító monopóliumok megszüntetése, a „büntető jellegű” különadók kivezetése és az „intézményesített állami és pártkorrupció” felszámolása.

Bokros Lajos közölte: kívülről támogatják az Összefogást, sem egyéni, sem listás helyet nem kértek. Szerinte ez azt mutatja, létezik „önzetlen, becsületes” politizálás, amely az ország érdekeit fontosabbnak tartja a pártérdeknél.

Azt mondta: jobbközép, konzervatív pártként - bár vannak vitáik a baloldallal és kritikusak a 2010 előtti kormányzással, különösen a Fidesz-győzelemnek megágyazó korrupcióval - úgy látják, a jogállam helyreállítása az Összefogástól várható, a baloldal ugyanis a rendszerváltás óta egyszer sem tett kísérletet annak lebontására.

A megállapodással szerinte „erkölcsi kényszerzubbonyt” húztak a baloldali pártokra, amelyek vállalták az említett programpontok végrehajtását. Kiemelte, hogy az arányos választási rendszer a feltétele, hogy a MoMa a jövőben önállóan indulhasson.

A MoMa elnöke egy kérdésre közölte: a megállapodás nem terjed ki az európai parlamenti választásra.

Elhangzott az is, hogy nem kért, Mesterházy Attila pedig nem ajánlott neki miniszteri posztot.

Arra a kérdésre, miért gondolják, hogy a Horn-kormány megszorító intézkedésekről elhíresült pénzügyminiszterének támogatása jól jön a kampányban, Mesterházy Attila úgy válaszolt: szakmai konszenzus van arról, hogy a Bokros-csomag egy nélkülözhetetlen országmentő csomag volt, amely fejlődési pályára állította Magyarországot.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.