Valami nem működik jól

Anna Punko visszatért a pályára, ám ez sem volt elég  Fotó: DVSC

Már egészen biztosan nem nyer rangadót idegenben a DVSC női kézilabdacsapata ebben az esztendőben, mert az Alba FKC otthonából is pontok nélkül kényszerült távozni november 17-én este.

Így keserű szájízzel, a bajnoki tabella nyolcadik helyéről várhatják a szűk másfél hónap múlva esedékes folytatást. Addig pedig lesz idő értékelni, elemezni, s legfőképp javítani, mert sajnos bőven van mit.

Triffa Ágnes ezúttal a lelátón, míg a derékproblémával küzdő Szabó Panna otthonról szurkolhatott társainak. Balszélsőnk hiánya megnyitotta az utat az ificsapat tehetsége, Petrus Mirtill előtt, aki tétmeccsen először szerepelhetett a nagyok között.

A kezdést alaposan elrontották a debreceni lányok, a kezdő belső játékosok egytől-egyig rontott próbálkozásokkal nyitottak, így hát nem volt meglepő az, hogy Deli Rita tanítványai elléptek, s négy perc leforgása alatt háromgólos előnyre tettek szert (4-1). Innen persze még volt visszaút, pláne úgy, hogy a következő percekben megérkeztek Kovács góljai, mindemellett Jeca Despotovic is fontos pillanatban villant, ennek köszönhetően a kilencedik percben már egyenlőt mutatott a Köfém Sportcsarnok eredményjelzője (5-5).

Hazai oldalon ekkor Májer Krisztina lépett elő vezérré, s rendre megszerezte a vezetést csapatának. Kedvenceink persze nem akartak lemaradni, egy rövid időre a vezetést is átvették, ám a játékrész hajrájában képtelenek voltak semlegesíteni az Alba nehéztüzérét, Claudine Mendyt, így háromgólos hátrányban vonulhattak pihenőre (16-13).

A piros-fehér gárda szekere a folytatásban sem került egyenesbe, a felzárkózási kísérleteket rendre megmagyarázhatatlan hibák hiúsították meg, pedig a vendéglátó sem játszott jól. Ám ezen az estén pont elegendőnek bizonyult az, hogy a kritikus helyzetekben rendre akadt olyan vezérük, aki megrázta magát. Mindez vendégoldalon már közel sem volt így, és bár ötgólos hátrányból még sikerült egyre feljönni, a hajrá a jobban akaró fehérváriaké volt. 30-26 a vége!

Nem sikerült tehát megtörni hosszú évek rossz sorozatát, a csapat ismét alulmaradt a királyok városában. A vereség tényénél pedig sokkalta fájóbb az, hogy Varsányiék hosszú ideje képtelenek ponttal, pontokkal hazatérni komolyabb riválisaik otthonából, értékmérő és vízválasztó mérkőzéseiket kivétel nélkül elbukják. Mindeközben a fehérváriak mellett a Kisvárda és a Vác is szépen gyűjtögeti pontjait a meccseken, legutóbb pedig a szezont rosszul indító Dunaújváros lépett túl könnyedén a klasszisokkal teletűzdelt Siófokon a Magyar Kupában.

Nem érdemes szépíteni, beárazták a csapatot, és már nem az első olyan mérkőzést láthattuk a szezonban, ahol minden erőfeszítés a teljes kilátástalanságba fulladt, s a kulcsjátékosok sorra hibázták el a fontosabbnál-fontosabb helyzeteket. A visszatérő Anna Punkotól vélhetően senki nem várt megváltást az első éles meccsén, ám Jeca Despotovic sokadszorra produkált siralmas lőlapot, (hét kísérletéből mindösszesen kettő talált a kapuba), ahogy Zamfirescu sem jelent megoldást, legfőképp nem támadásban. Vantara-Kelemen megbízható formája, vagy épp fiatal beállóink harcossága kínosan kevés az üdvösséghez. (Az is beszédes egyébként, hogy a piros-fehérek csapatkapitánya 36 akciógólt termelt a balszélen, és ebben a műfajban csak egyetlen találattal marad el a legeredményesebb átlövőtől, Kovács Annától.)

Tegnap egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megállapítsuk, hol a helye a DVSC-nek a pillanatnyi mezőnyben… Pedig az új igazolások, a szépet és jót ígérő nyári tesztmeccsek, és az egyre komplexebb képet mutató, s fokozatosan javuló csapatjáték okán játékos, edző és szurkoló is többet várt az eddig összegereblyézett kilenc pontnál, mely a nyolcadik helyhez elegendő. Legalábbis egyelőre.

Az élet persze nem áll meg, a többhetes bajnoki szünetben a végére kell járni annak, hogy mi és legfőképp miért nem működik a csapaton belül. Rendet kell tenni a fejekben, hiszen az esztendő utolsó, Budaörs elleni bajnokija után három kőkemény derbi következik a 2019-es év felvezetéseképp. Előbb Érden, majd Dunaújvárosban, a félszezon utolsó megmérettetésén pedig a Vác látogat majd a Hódosba.

K&H női liga, 8. forduló:

ALBA FEHÉRVÁR KC–DVSC SCHAEFFLER 30-26 (16-13)

Székesfehérvár, játékvezetők: Hargitai, Markó

FEHÉRVÁR: Györkös, Mistina (kapusok), Boldizsár, Gorshenina 3, Májer 3, Mendy 8, Nascimento 4, Pelczéder 3, Rózsás, Szarka, Sztankovics, Temes 7, Tornóczky, Utasi, Zhilinskaite 1. Edző: Deli Rita.

DVSC: Oguntoye, Szabó D. (kapusok), Arany, Bordás, Borgyos, Bulath 2, Despotovic 2, Grigel 4, Kovács A. 6, Petrus, Punko 1, Tóvizi 2, Vantara-Kelemen 7, Varsányi 1, Zamfirescu 1. Edző: Pal Oldrup Jensen.

Most viszont következik az Európa-bajnokság Franciaországban, melyen Kovács Anna és Tóvizi Petra is képviselheti a magyar színeket, míg Jeca Despotovic a montenegrói, Madalina Zamfirescu pedig a román együttest vezetheti sikerre. Játékosainknak és a magyar válogatottnak sok sikert kívánunk!

Tóth Sándor

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.