Vagy ide, vagy oda

Óriási a választék - ha kiszolgálnak

Az orvosok szerint az emberi egészség hetven százaléka a fejben dől el. Az egészséges életmód tudatos tevékenység. A magunkkal törődést segítik a zöldségek, gyümölcsök és a természetes anyagokból előállított szerek. A lényeg: a megelőzés.

Nyugdíjas korú férfi lépett be a kis natura boltba. A pult előtt egy férfi és egy nő elmélyülten beszélgetett. A téma fontos lehetett, mert köszönni is elfelejtettek. Az öreg hallhatta, hogy pénzről folyt a diskurzus. Komoly összegek számai hagyták el a tárgyalók száját. A férfi egy ideig téblábolt, hátha észreveszik, elvégre ő a vevő. Miközben egyik lábáról a másikra billegett, megpróbálta megtippelni, melyik lehet az eladó. A nőre gondolt. Tapasztalata szerint a kereskedelemben foglalkoztatottak túlnyomó többsége a gyengébbik nemhez tartozik. Ők még hajlandók az ágazatban nyújtott nevetséges bérért is dolgozni. Férfiemberekben kevesebb a hajlandóság, ha nem magukért a nőkért szegődnek boltokba, áruházakba.

Emberünknek akadt ideje mindezeket végiggondolni, mert a pár továbbra is elmerülten tárgyalt. Jobb híján az öreg a polcokhoz lépett és a tégelyek, üvegek, tubusok feliratainak tanulmányozásába mélyedt. Egyik üvegcsére apró betűvel íródott annak tartalma, ezért fogta és leemelte a polcról. Ekkor hirtelen abbamaradt az eszmecsere, a hölgy száznyolcvan fokot perdült és kissé éles hangon csattant fel:

- Mit tetszik keresni?

- „Na, így legyen ötösöm a lottón” – örvendett magában a vásárló, miután helyesen tippelte meg az eladó nemét. A hölggyel hangosan már érkezése célját közölte: – Értisztító készítményeket keresek.

- Mire kell?

A nyugdíjas nem értette a kérdést, hiszen éppen az előbb mondta el, mit akar. Azért igyekezett megfelelni:

- Visszérre, koszorúérre. Tudja a plakkokat kellene levakarni az erek faláról.

- Aha – nyugtázta a hölgy a választ.

A polcokhoz lépett:

- Ajánlhatom a szőlőmag olajat, lenmagolajat, tisztító teákat.

- Kapszulás van?

- Van.

- Akkor hármat kérek.

- Annyira súlyos a baj? – váltott részvétes hangra az eladó.

- Á, dehogy! – nevetett fel az öreg, majd a negyvenes csinos hölgyre hamiskásan kacsintva, mert a vén kecske is megnyalja a sót, meg nincs ő olyan rossz bőrben, nem érzi annyinak magát, mint amennyi, hozzátette: – Ha szükséges, jöttem volna négykézláb is… – aztán szomorkásabban folytatta - …vagy nem… - röpkét töprengett - …vagy nem ide… - elkomorodva fejezte be - …oda már vinnének.

Kissé bólintott hozzá, mintha magában helyben hagyta, elfogadta volna a jövő lehetőségeit, aztán a pulthoz lépett. Fizetett, majd búcsúzott.

- Fogyassza egészséggel! – hangzott még háta mögött az eladónő jókívánsága.

- Azon leszek – intett vissza, majd kilépett az üzletből.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.