Tegyünk az élhetőbb bolygónkért!

Tegyünk érte!

Világméretű összefogás indult az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés ellen, melyben mindenki egyértelmű üzenetet küldhet ösztönzésképpen a világ vezetőinek, hogy haladéktalanul egy tartalmas és minden országra kiterjedő klíma megállapodást hozzanak létre, fogadjanak el.

A cél egymilliárd ember csatlakozása a kezdeményezéshez a párizsi decemberi klímacsúcs találkozóig. Áder János köztársasági elnök májusban csatlakozott a környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal elismert volt amerikai alelnök, Al Gore felvetéséhez. Ez a globális probléma ugyanis azonnali megoldást igényel, ezért minél több ember támogatása szükséges nemzetközi szinten, hogy nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra. Hiszen már saját bőrünkön érzékelhetjük a káros hatásokat, és most még tehetünk valamit, felelősséget vállalhatunk a folyamatok lassításáért.

Gondoljunk csak arra például, hogy az özönvízszerű esőzések, árvizek mellet súlyos aszályok hatásaival is nap, mint nap meg kell küzdenünk. Valamint erőforrásaink megcsappanása miatt zöld értékeinkkel is lényegesen tudatosabban kell bánnunk. Ráadásul a Kárpát–medencében erősebb a klímaváltozás hatása, mint máshol Európában. Ezekre is érdemi megoldást kell találni, amíg módunkban áll.

Itt nem a klímavédelem és a fejlődés között kell választani! A tudatos fejlődés egyik eredménye lehet a klímaváltozásból fakadó veszélyek elhárítása! Egészségünkhöz, illetve megőrzéséhez egészséges környezet is szükséges! Az Élő Bolygónk elektronikus aláírásgyűjtő weboldalon hazánkból is támogathatjuk a klímaváltozás elleni összefogást, melynek elindításával Magyarország elsőként csatlakozott. A www.elobolygonk.hu oldalon regisztrációnkkal (aláírásunkkal) kiállhatunk a klímaváltozás megállítása mellett. Bárki csatlakozhat, csak név, e-mail cím és egy irányítószám megadása szükséges hozzá. A honlap amerikai „anyaoldala” a www.liveearth.org. Emellett fontos, hogy biztassuk családunkat, barátainkat, ismerőseinket is e cél érdekében, hogy unokáink is egy élhető helyen nőhessenek fel.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.