Támogatják a kötelező kamarai tagság bevezetését

Budapest, 2014. május 28., szerda (MTI) - A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerdai küldöttgyűlésén egy tartózkodás mellett elfogadta azt a vitaanyagot, amely egyebek mellett a kötelező kamarai tagság bevezetését tartalmazza. Parragh László, az MKIK elnöke szerint a mostani 5 ezer forint kötelezően fizetendő hozzájárulási díj lehetne a kötelező kamarai tagdíj.

Parragh László a küldöttgyűlésen elmondta: a kereskedelmi és iparkamarák tekintélye és befolyása a gazdaságra az elmúlt években jelentősen nőtt, de továbblépésre van szükség ahhoz, hogy megfeleljen az átalakult gazdaságpolitikai intézményrendszernek, amelynek most is az aktív részét képezi.

A kamarai rendszer megerősödésének elemei között említette az MKIK elnöke többi között a piac tisztulásához hozzájáruló kötelező kamarai regisztráció bevezetését, amelynek tapasztalata, hogy a vállalkozások összekeverik a kötelező regisztráció és az önkéntes kamarai rendszert.

Az MKIK elnöke szerint a kötelező regisztrációs rendszert úgy kellene átalakítani kötelező kamarai tagsággá, hogy a vállalkozói terhek ne növekedjenek, a mostani 5 ezer forint kötelezően fizetendő hozzájárulási díj lehetne a kötelező kamarai tagdíj, cserében pedig minden vállalkozás azonos színvonalú, a kamarától számon kérhető szolgáltatást kapna.

Parragh László kifejtette: el kell dönteni, hogy a kereskedelmi és iparkamara a jövőben a „lusta macska” vagy a „tigris akcióban” pozíciót vegye fel, szerinte ez utóbbit célszerű követni.

A küldöttgyűlésen éles vita alakult ki a területi kamarák önállóságával és a nagyvállalati kör képviseletével kapcsolatban.

Parragh László hangsúlyozta, hogy a területi kereskedelmi és iparkamarák a jövőben is megtartanák jogi önállóságukat, de tevékenységüket az eddiginél jobban összehangolná az MKIK. Ez úgy valósulna meg, hogy az MKIK-küldöttgyűlésen - ahol a területi kamarák küldöttei szavaznak - elfogadott határozatok végrehajtása a területi kereskedelmi és iparkamarákra kötelező lenne.

A nagyvállalati kör jelenlétére a kereskedelmi és iparkamarai rendszerben szükség van, hiszen a duális képzési rendszerben ezek a cégek is fontos szerepet játszanak. A jövőben ki kell alakítani annak a módját, hogy a nagyvállalati kör demokratikusan jelen lehessen a kamarai vezetésben úgy, hogy a kisvállalatok képviselete is megvalósuljon - mondta Parragh László.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.