Szalai Csaba: Hódolat

Szalai Csaba

Ó, ha hallás lennék,

most, amikor látok,

hallanám a porló,

hangyamák-darálót.

Áhítat ha volnék,

bokrosodna tán a

nagy sietség

nyurga fohásza: a nyárfa.

Csüng a fény estelig,

tőgy a lomb s megtelik,

habos a bodza is –

világ fúvódik föl,

dúdolom: terhes öl

egyetlen bolyha is.

 

Szalai Csaba (1943. október 7. Hajdúböszörmény - 2005. augusztus 22. Debrecen) Költő, újságíró, tanár. A Magyar Újságírók Közössége (MÚK) elnökségi tagja volt. A Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjas újságíró munkásságát „az igazságkereső szenvedély" hatotta át. 1968-tól gimnáziumi tanárként, 1975 után a Hajdú-bihari Napló munkatársaként dolgozott. Életében kilenc verses- és riportkötete jelent meg. Írásaiban mindvégig hű maradt a küszködő szegény emberek, a Hortobágy világához.

Hajdúböszörményben érettségizett, majd 1962-től képesítés nélküli nevelő volt a hortobágyi szórványban és Balmazújvároson. 1968-ban a nyíregyházi főiskolán magyar-történelem szakos tanári, majd 1974-ben a debreceni egyetemen magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett. Mint a Hajdú-bihari Napló munkatársa falusi témájú riportjaival tűnt ki. Ezekből később összeállított egy kötetet Simogatni vadcsalánnal címmel. Míves költő volt, gondolkodó ember; azok közé tartozott, akiknek fontosabb az alkotás s az alkotás iránti igényesség, mint az önadminisztráció, az irodalmi körökben való sürgölődés.

Alapító főszerkesztője volt a Hajdú-bihari Nap című napilapnak (1995-96). Két verseskötete jelent meg, a Tűzvigyázó 1974-ben, a Virágdaráló 1996-ban. Az ő szerkesztésében jelent meg Debrecenben 2000-ben a trianoni békediktátum teljes és hiteles szövege. 2001-ben a hortobágyi munkatáborokról írt és szerkesztett könyvet (Elhurcoltak, szóljatok!). Dokumentum- és riportkötetet állított össze Ingabombázás: főpróba Debrecen felett 1944. június 2-án címmel (2004). 1999-ben nótaszövegekből összeállította az Aranybika nótáskönyvét.  

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.