Slow Fashion – Öltözz zölden

Egyre népszerűbben

Egyre nagyobb teret hódítanak itthon is a lassú mozgalmak, így a Slow Food után nem maradhatott ki a divat sem: 2007-ben létrejött a Slow Fashion, azaz lassú divat. Lényege röviden a fenntarthatóság, öko, zöld, és etikus divat népszerűsítése.

A divat világa a folyamatosan változó, szezononként megújuló ruhatárat szorgalmazza. A ruhák mára tömeggyártottá váltak, termelésük rengeteg vegyszer használatával, környezetünk megterhelésével jár. Az üzletek folyamatosan változó kínálata vásárlásra ösztönöz. Ezzel szemben jött létre a Slow Fashion, ahol a vásárló a fenntarthatóságot, a minőséget, a tartósságot tartja szem előtt.

Az öko-divat fogalma minden olyan terméket magába foglal, amelyek előállítása környezettudatos, egyedi, tartós, illetve költséghatékony. A ruhák tervezői természetes alapanyagokat használnak, és igyekszik minél jobban visszaszorítani a vegyszereket, szintetikus adalékanyagokat a feldolgozás során. Ide tartoznak tehát az etikusan előállított termékek (Fair Trade), az organikus termékek, az újrahasznosított anyagok (recycled), a turkálás (second hand), és az upcycling, vagyis az értéknövelő újrahasznosítás.

Világszerte egyre nagyobb figyelmet kap a Slow Fashion, Londonban a College of Fashion-ben külön központot alapítottak a tervezők új generációi számára a fenntartható divat oktatására. Párizsban minden évben megrendezik az Etikus Divathetet, ahol egyre több öko-tudatos márka mutatkozik be. Létrejött egy csoport, The Sustainable Apparel Coalition néven, amely célja, hogy a nagy divatcégeket öko-osztályzattal minősítse. Számos nagy márka csatlakozott hozzájuk az évek során.

Itthon egyre több turkáló nyílik, válik népszerűvé, bár leginkább az árak, és az egyediség dominál a környezettudatossággal szemben. Német Judit énekesnő 2012 óta üzemeltet úgynevezett third hand turkálót, Nemruci néven, ahol az általa turkált ruhákat árusítja átalakított formában.

A Printa Akadémia 2009 óta foglalkozik az öko-divattal, 2014-től Aware néven mutatják be a kollekcióikat. Majoros Zita grafikus nevéhez köthetőek ezek a ruhák, melyek készültek már régi farmerekből, terítőkből, csipkéből, férfi ingekből, de akár használt orvosi köpenyekből, illetve katonai sátorponyvából is. Hordhatóak, időtállóak, és különlegességük, hogy nyomott mintát alkalmaznak rajtuk az upcycling során. Évente kétszer divatbemutató keretén belül láthatjuk a legújabb Slow Fashion által inspirált kollekciójukat.

Urbin Andrea

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.