Ragyogó ritkaságok az árverésen

Apafi Mihály székely nemesi oklevele Nyarasdi Nagy Márton részére kiállítva 1671-ben - a kikiáltási ára 400 ezer forint volt

A debreceni Crystal Antikvárium tulajdonos-vezetője, Asztalán Péter immár huszonegyedik alkalommal rendezte meg hagyományos könyvárverését. A különleges kulturális eseménynek október utolsó napján a Grand Hotel Aranybika Hajós Alfréd terme adott otthont.

A cívisváros közismert művelődés iránti fogékonyságáról, kultúra iránti elkötelezettségéről és persze hosszú évszázadokra visszanyúló művészeti értékeiről. Évről évre több árverést is tartanak, amelyeken képzőművészeti alkotások, irodalmi remekek vagy akár modern formációk találnak gazdára. A szemfülesebb, mindenre elszánt könyvfanatikusok regényekre, kalendáriumokra, évfordulós mellékletekre, de akár kisebb képekre vagy levelekre is rábukkanhattak a katalógusban. A belvárosi Crystal Antikvárium rendezvényén ezúttal arculatának elsődleges elemei, a könyvek, térképek és már speciális nyomtatványok voltak terítéken. Számos egyedülálló, összesen 450 tételnyi könyv- és dokumentumritkaság került kalapács alá október 31-én kora este. Az alkalom rendkívüliségéhez nagyban hozzájárult, hogy a járványhelyzetre való tekintettel eddig kevéssé bevett formában, online is lehetett követni, majd kisebb „pénzügyi hadakozás”, licitálás során megvásárolni a ritka példányokat. Az egyik legnagyobb magyarországi műkereskedelmi cég élő szöveges közvetítése elősegítette az érdeklődők számára, hogy mindenről azonnal értesüljenek okoseszközükön keresztül. A kiírt termékek megismerését képes illusztrációk és részletes ismertetők tették lehetővé.

A licitvadászat igen gyors ütemben zajlott. Néhány perccel 16 óra után kezdődött és szűk egy óra elteltével, az addig kikiáltott csaknem százhúsz tételből mindössze tíz darab nem talált gazdára, így vált visszahívhatóvá. Minden bizonnyal valamennyi résztvevő igazán vágyott egy-egy különleges szerzeményre, hiszen percenként átlagosan kettő áru került új tulajdonoshoz. Az árak pedig jócskán megemelkedtek némely kiadvány esetében. Egy 1886-ból származó, Biharvármegye Földrajza című földrajzi tanulmány például 12 ezer forintos kikiáltási árról indult, de néhány pillanat múlva már 75 ezer forintra rúgott piaci értéke.

A szervező, Asztalán Péter számára azonban ez a jelenség egyáltalán nem ismeretlen. Eddigi húsz árverése során megannyi, akár többszáz éves nyomat kelt el egészen elképesztő végösszegekért. A könyvek egyik legismertebb debreceni értője és ismerőjeként elhíresült antikváriumtulajdonos egyébként folyamatosan bővíti a sokak csodálkozását kiváltó, hatalmas készletét. Olyannyira szélesedik repertoárja, hogy minden bizonnyal ez volt az utolsó árverés, amelyre még régi, eredeti raktárából szállította a tételeket. A könyvbirodalom ugyanis hamarosan a Gambrinus közbe költözik majd.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.